Hvad er en aktie?

Hvad er en aktie?

En aktie er en del af et aktieselskab, som er tilskrevet en værdi. Ejerne af aktierne kaldes for aktionærer, og de vil ofte være i stand til at købe enten A- eller B aktier. Aktiens pålydende værdi er afgjort af aktiens kurs, som fortæller prisen for én aktie.

Hvordan fungerer en aktie?

En aktie bliver udstedt som en andel af et aktieselskab. Andelen af aktier og værdien deraf afgøres af størrelsen på virksomheden. Enhver aktionær der ejer én eller flere aktier, er altså medejer af det pågældende selskab.

Aktierne skal være tilskrevet en værdi, så alle aktierne samlet repræsenterer summen af hele selskabets aktiekapital. Ejerskabsfordelingen afgøres altså efter hvor stor en mængde aktier, den individuelle aktionær ejer.

Der findes forskellige aktie typer, som tildeler ejeren forskellige rettigheder. En A-aktie kan fx i nogle tilfælde give ejeren stemmeret i virksomhedens generalforsamling. Ligeledes vil en B-aktie ofte kun repræsentere ejerskab. Dette er dog ikke en retslig definition, men mere et tilfælde hos flere selskaber.

Aktiekurs

Aktiens pålydende værdi kan være et vilkårligt beløb. Aktiens kurs fortæller, hvad prisen for én aktie er. Ved køb af aktier vil det netop være kursen man analyserer, da kursen blandt andet påvirkes af virksomhedens tilstand og drift. En akties kurs vil dog ofte være baseret på mange forskellige informationer såvel som rygter og psykologi.


Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.