Danmark får bank, når iværksættere skal låne penge!

Billy regnskabsprogram forfatter

Toke Kruse

26. april 2013

Det er ikke alle iværksættere, som har behov for at låne penge, men for at hjælpe de, der har, bør rammerne for at låne lempes eller moderniseres, uanset om det er i forhold til nye virksomheder eller vækstvirksomheder. Fx giver det i min optik ikke mening, at man som iværksætter med mere end 10 års erfaring, og i øvrigt en lang række virksomheder bag sig, ikke engang kan låne til en kassekredit, da virksomheden på papiret giver underskud, fordi hver en krone (foruden de penge, som ejerne selv smider i) geninvesteres i virksomheden, så der kan ansættes flere folk . Som opfølgning på interviewet i TV2 d. 4. april 2013, vil jeg gerne uddybe min holdning til bankerne og ikke mindst politikerne og danske investorer.

Investorerne

Der er flere muligheder for at få ”risikovillig” kapital – men i Danmark er det for DYRT. Jeg har set eksempler på investorer (som får penge via offentlige midler og forsikringsselskaber), der gerne vil købe dele af virksomheder, men under ganske kritisable vilkår hvor det ender med, at ejeren sælger en for stor del af virksomheden og får for lidt for sine ejerandele. Selvfølgelig vil der altid være en kamp mellem iværksættere og investorer i forhold til pris, men sagen er bare den, at de rigtige risikovillige penge ikke er at finde i Danmark – og det kommer til udtryk i form af urimelige tilbud fra investorerne.

Når et banklån ikke er risikovillig

Personligt synes jeg ikke, at et traditionelt banklån til en virksomhed i vækst er risikovillig – det er blot et almindeligt banklån, som betales tilbage. Men med opbakning af private kautioner bør et beløb i en størrelsesordenen af 1-2 millioner (danske kroner!) ikke være et problem – i hvert fald ikke, hvis Danmark vil ud af krisen. Det er som om, at der i Danmark mangler lånemuligheder, for hvis bankerne ikke vil låne virksomheder penge og investorerne vil have store ejerandele, så mangler der et mellemsegment. Det er måske i virkeligheden her, politikerne skulle tage fat. Som iværksætter vil man som udgangspunkt gerne selv løbe en risiko – man tror på sin idé – og er man, som jeg, 30 år – så er der masser af år til at betale tilbage i, selv hvis idéen måske alligevel ikke var så god, som man troede. Derfor vil jeg gerne komme med et opråb til politikere: Gør det muligt for en virksomhed som Billy’s Billing at låne penge (gerne til en relativ høj rente!), så vi kan ansætte flere.

TV og klarhed

Man ikke forklare verdenssituationen i et tv-indslag på 2 minutter, men man kan tage et lille eksempel, som alle forstår og slå i bordet. Derfor bakker jeg TV2’s vinkel 100% op. Det er klart, at bankerne ikke skal løbe unødig risiko, men så længe den almindelige dansker godt kan låne til et forbrugslån, men en sund virksomhed ikke kan låne penge til vækst, så kommer der ikke gang i hjulene og vi kommer ikke ud af krisen. Pointen er jo netop, at adgang til kapital er et vigtigt parameter for vækst – det er bevist i flere sammenhænge! Jeg husker for nogle måneder siden, da Annette Wilhelmsen i Børsen udtalte, at hun ville kanalisere 50.000.000 kr. ud til danske iværksættere – men de kom aldrig. Tanken var sød, men hvor blev pengene af?

Bankerne har et ansvar

Det holder ikke, når bankerne siger ”det er ikke vores ansvar” – det er for let! Det ER deres ansvar. Dog er de ikke ene om ansvaret, for vi iværksættere har også et ansvar, nemlig at søsætte vækstvirksomheder. Det er et samfundsmæssigt ansvar og interessenterne er:

  • Iværksættere – Banker – Politikere – Investorer

For 5 år siden kunne jeg ene mand låne knap 200.000 kr. og få et MasterCard på 100.000 kr. til min it-virksomhed Relation Technology. Bankerne var MEGET behjælpelige. Nu tiden er en anden, og det ved vi alle, men at en virksomhed, som klarer sig godt og vækster, får at vide at ”I kan komme tilbage, når I kan fremvise et positivt resultat”, hører ikke hjemme i et samfund, som skal vækste.

Toke Kruse

Ps. Fik du set indslaget i TV2

Toke Kruse og Billy’s Billing på TV2 april 2013