Den dystre side af gæld – og hvordan du undgår den

Billy regnskabsprogram forfatter

Ivan Petkov

10. april 2013

Ja, gæld har sine knap så hyggelige sider og selvom det kan være et problem i sig selv overhovedet at få et lån, så er det først når det kommer til tilbagebetaling, at de fleste problemer for alvor begynder at vise sig. Man er selvfølgelig forpligtet til at tilbagebetale hele det beløb, man har lånt og oveni det, skal man også betale renter, så det er vigtigt, at man tænker sig godt om, inden man kaster sig ud i at låne penge.

Her får du tre store og måske lidt svære spørgsmål, som du skal stille dig selv, før du låner penge til din virksomhed.

Hvor meget gæld har din virksomhed råd til at have?

Dette spørgsmål kan være svært at svare på. Her får du en lille guide:

Planlæg dit lån, så du er forberedt på den værst tænkelige EBIT-situation (EBIT står for Earnings Before Interest and Taxes, dvs. resultatet af den primære drift). Med det mener jeg, at du skal sørge for, at virksomhedens EBIT er mindst dobbelt så stort som dine udgifter til renter ved et givent lån. Jeg er ret sikker på, at hvis du på forhånd regner med at halvdelen af din indtjening skal gå til renter, så kan du holde dig på sikker grund.

Er dit fremtidige cash flow forudsigeligt nok?

Hvis vi skal være helt ærlige, så er folk ikke særlig gode til at forudsige fremtiden. Mange kaster blot et blik på deres virksomheds nuværende situation og går så ud fra, at sådan vil det blive ved med at stå til i mange, mange år ud i fremtiden. Men desværre ser virkeligheden helt anderledes ud. Cash flow kan fluktuere dramatisk fra en periode til den næste. Se på hvor nøjagtige dine prognoser mht. cash flow har været igennem de sidste par år og undlad samtidig at være for optimistisk omkring det der nye banebrydende superprojekt, som du er i gang med at udtænke.

Hvad er det værste der kan ske?

Det er rigtigt, at man ofte kan vækste hurtigere, når man finansiere via gæld, men husk, at det også kan ende med at gå den anden vej. Løber du ind i økonomiske problemer efter du har lånt penge, så bliver disse problemer mangedoblet pga. din gæld. Når du har gæld, er der større usikkerhed omkring dit fremtidige cash flow og det udgør en risiko. Problemet er, at gæld jo skal betales til tiden og det betyder, at selv små forsinkelser i dit cash flow kan gøre slem skade på din formue. Det er selvsagt langt mere risikabelt at have gæld, end det er ikke at have gæld, da man med ingen (eller lille) gæld har bedre råd til tomgang eller at være nødt til at vente. Og i erhvervslivet er timing som bekendt alt.

Hvis du, når du har svaret på ovenstående spørgsmål, stadig synes, at det at tage et lån virker som en klog beslutning, så er det tid til at se på de forskellige muligheder, du har. Husk dog på, at dette er noget som bankerne har beskæftiget sig med i meget lang tid og mange af dem vil forsøge sig med alle mulige små tricks for at øge deres overskud. Her er nogle af de vigtigste punkter i en låneaftale, som du skal lægge mærke til og tænke over, før du skriver under.

Ting du skal overveje, før du låner penge:

Lånebeløb – Dette er det beløb, du modtager, som i sidste ende skal betales tilbage – sammen med alle relevante omkostninger. Overvej derfor, hvor mange penge du i virkeligheden har brug for at låne. Låner du for lidt, kan du komme til at skulle finde yderligere finansiering senere (og det betyder flere omkostninger). Låner du mere, end du har brug for, kommer du pga. det overskydende beløb til at betale mere end nødvendigt i form af renter og andre omkostninger.

Rentesats – Dette er den største omkostning i forbindelse med dit lån, så den skal forhandles med omhu. Rentesatsen afhænger af din pålidelighed som låntager, dine forhandlingsevner og også långiverens økonomiske situation. Uetiske långivere bruger matematiske tricks i den måde de udregner renten på – så pas på. Hvis der i den foreslåede rentesats indgår markedsorienterede indekskomponenter eller bankbestemte komponenter, så er der risiko for, at du får dig en slem overraskelse en gang i fremtiden.

Bankgebyrer og afgifter – Banker kan godt lide at øge afkastet på deres investeringer ved at opkræve alle mulige former for gebyrer fra deres kunder, såsom administrationsgebyrer, kontogebyrer og serviceafgifter. Men altså, vi ved alle sammen godt, at opgaver som disse blot er en del af deres job, så hvis det bliver tilføjet som gebyr, så er det jo i virkeligheden ikke andet end skjulte renter.

Afdrag – Dette en den del af låneaftalen, som der reklameres mest for, men i mange tilfælde kan det være ekstremt misvisende kun at se på afdragsbeløb. Folk, der ikke forstår finansielle begreber som nutidsværdi og IRR (intern rentabilitetssats) kan komme i problemer, når de forsøger at sammenligne forskellige finansielle produkter med forskellige afdragsordninger og rentesatser.

Sikkerhed – Mange låneaftaler indeholder klausuler, der hvori der står, at hvis ikke du betaler dit lån til tiden, så overgår ejerskabet af dele af dine aktiver eller fast ejendom til långiveren. Derfor er der god grund til at være påpasselig, når du låner penge, hvis du vil undgå at miste dit hus pga. din gæld.

Skjulte risici – Mange mere avancerede finansielle produkter tilbyder så mange forskellige ting i en enkelt pakkeløsning, at det på det nærmeste ser ud som om denne pakkeløsning er helt perfekt. Men det er den ikke. Her er hvad jeg har lagt mærke til: Jo mere avanceret det finansielle produkt er, desto sværere er det for brugerne af finde ud af, hvordan de skal bruge det. Dermed løber kunden en større risiko og ultimativt betyder det, at aftalen bliver mindre profitabel – for kunden selvfølgelig. Bankerne tjener mange penge på disse finansielle pakkeløsninger, som egentlig er designet til at bringe penge ind, uden at der rigtigt slipper penge ud.

Du får et sidste råd med på vejen her til slut: Du må aldrig finansiere langsigtede investeringer med kortsigtede lån. Det er den direkte vej til konkurs.

Artiklen er oversat fra engelsk, skrevet af Ivan Petkov, gæsteblogger fra gotwealth.net og findes også på vores amerikanske blog under titlen The Darker Side of Debt – And How to Avoid It.