E-handel for nye og erfarne e-købmænd

Billy regnskabsprogram forfatter

Jeremy Andrews

24. april 2013

Dette er det første af to indlæg, der handler om, hvordan man starter en webshop. Dette indlæg er rettet mod nye virksomhedsejere, som gerne vil starte deres første webshop, hvor anden del kommer til at fokusere på de mere komplicerede aspekter, der er ved at starte en webshop.

Jeg har arbejdet på og færdiggjort mere end 25 webshop-projekter, både for store virksomheder med budgetter på mange millioner og mindre virksomheder med kun et par tusinde til rådighed, og jeg har set en del fremgang på området gennem årene.

Hvis du allerede har startet en webshop, så ved du, at noget af det sværeste er at lægge et budget for projektet. Men er du helt ny i forhold til e-handel, får du her muligheden for at gøre det hele meget lettere for dig selv, blot ved at følge de 6 regler, som kommer senere i dette indlæg.

Men før vi kaster os over reglerne, så er der noget andet, som jeg gerne vil nævne.

Hvis du er ved at starte en webshop, så er der især én ting, som du bliver nødt til at beskæftige dig med – og det er regnskab. Det skal bare til. Som du nok ved, findes der mange forskellige regnskabsprogrammer, måske har du hørt om dem, måske har du også prøvet nogle af dem, men der er ét regnskabsprogram, som er lavet specielt til iværksættere og mindre virksomheder, som jeg synes, du skal kigge på. Det hedder Billy’s Billing. For mindre virksomheder er der rigtig mange fordele at hente her, nogle af de vigtigste er følgende:

  1. Programmet er ekstremt brugervenligt. Det er udviklet og designet af iværksættere til iværksættere og mindre virksomheder. Du skal ikke være revisor for at kunne forstå det eller bruge det – alligevel tager programmet sig af alle de generelle regnskabsmæssige funktioner og giver dig overblik over alle dine nøgletal.
  2. Du kan lave brugerdefinerede fakturaer og tilføje din virksomheds logo, farver, osv. – fantastisk for brand building!
  3. Det er nemt for dine udviklere og designere at integrere app’en med dit nye websted (sig til din udvikler, at det har open API – det er rigtig nemt at arbejde med).

Og lad os så se på de regler, som jeg talte om før.

Regel 1. Vælg platform før du vælger designer

Iværksættere, der ikke har erfaring med e-handel, tror mange gange, at det første man skal gøre er at finde sig en designer, der kan lave webstedet. Men der er mange grunde til, at det ikke er det rigtige sted at starte – en af dem er, at hvis du beder du en designer lave noget for dig, uden at du selv ved, hvad det egentlig er, du vil have, så svarer det lidt til at bede en arkitekt bygge dig et hus, selvom du ikke aner, hvilken type hus du vil have. Og ligesom med dygtige arkitekter, så er dygtige designere ikke billige (og det er forståeligt nok).

Så første punkt på dagsordenen er at vælge platform. Med en hosted platform skal du ikke bekymre dig så meget om servere, sikkerhed eller web compliance. Alle moderne e-handel platforme sørger for alt dette for dig for en lav månedlig ydelse. Det er god værdi – og det reducerer antallet af grå hår i toppen, som web-udvikling nogle gange kan være skyld i.

På min personlige top 3 over e-handel platforme finder vi Big Commerce, Shopify og Magento. Hver af disse har en række funktioner, forskellige værktøjer og færdige templates, som er gode for e-handel begyndere og gør det let at komme i gang. Du behøver derfor ikke at ansætte en designer eller udvikler for at starte din webshop.

Selvom mange at de funktioner, som du finder hos disse tre udbydere, er ret ens, så er der forskelle i forhold til både funktionalitet og pris. Det er derfor klogt at kigge nærmere på disse forskelle, så du kan danne dig et billede af, hvilke funktioner du bare må have og hvilke, du kan leve uden.

Regel 2. Integreret fragtløsning

Gennem de sidste 10 år har jeg set nogle fantastiske fremskridt i forhold til de forskellige fragtmuligheder, som webshops tilbyder – nutidens løsninger er meget imponerende.

Et vigtigt råd her er at sørge for, at det integrerede fragtfirma er web-baseret og ikke et program man skal downloade. På den måde kan man som bruger få adgang til informationer og printe labels fra en hvilken som helst computer hvor som helst i verden og er dermed ikke afhængig af kontoret. Og som tingene er i dag, så er der ikke rigtig nogen undskyldning for ikke at have en web-baseret løsning.

Regel 3. Masser af design, mindre udvikling

Som jeg nævnte før, er gode designere ikke helt billige. Har du tænkt dig at bruge et template, så er denne regel ikke relevant for dig, men synes du ikke, at de færdige templates, du har at vælge imellem, er gode nok, så er et brugerdefineret design nok mere noget for dig.

At ansætte en designer er ikke det samme som at ansætte en udvikler. En god designer vil kunne tage dine idéer og forvandle dem til et moderne design. En sådan designer vil også være i stand til at kommunikere dine idéer ud til dine kunder på en effektiv måde. Mange udviklere vil fortælle dig, at de da nemt kan ændre et template efter dine ønsker, men sagen er jo den, at det med al sandsynlighed var en designer, der lavede det fantastiske template til at starte med, så det giver langt mere mening, at få en designer til at stå for det. De fleste designere i dag ved præcis, hvordan man laver et brugbart template til langt de fleste af de mest populære e-handel platforme.

Regel 4. Valg af app/udbyder og support

Hver af de tre udbydere jeg nævnte tidligere har et væld af apps, der er klar til integration fra dag et. Måden at integrere de forskellige plugins på er meget simpel og kræver ikke, at man har den store tekniske viden. Før du vælger platform, så se på de forskellige apps og plugins og læg især mærke til, hvad andre brugere siger om de forskellige apps.

Regel 5. Kunde-feedback

Hver platform har et forum, hvor brugere kan bede om hjælp og foreslå nye features og her kan man også se andre brugeres klager over produktet. Husk på, at der både er fordele og ulemper ved alle platforme, men er der en funktion, som har afgørende betydning for din webshop, som ikke tilbydes, så skal det absolut med i dine overvejelser. Hvis du taster udbydernavn samt ”forum” ind i Google, så får du typisk nogle gode søgeresultater.

Regel 6. Indløsningsaftale og betalings-gateway

For at kunne modtage betalinger via Dankort eller kreditkort, skal du have en indløsningsaftale med Nets. Man kan ansøge om en indløsningsaftale over nettet og det er en god idé at gøre dette så hurtigt som muligt, da det kan tage noget tid, før aftalen er oprettet.

Derudover skal du vælge betalings-gateway for at kunne modtage betalinger via Dankort og kreditkort. En betalings-gateway er en service, der gør det muligt at betale med Dankort/kreditkort i webshops og svarer stort set til en Dankortterminal, som vi kender det fra de fleste butikker. En betalings-gateway krypterer kundens kortinformationer og sørger for at transportere disse oplysninger til Nets.

Følger du disse seks regler som ny i webshop-universet, vil du hurtigere kunne få din webshop op at køre uden alt for mange udgifter.

Husk dog på, at hver af disse processer koster en smule og disse udgifter kan løbe op – så vælg dine udbydere omhyggeligt.

Og nu hvor vi taler om at skabe noget nyt… Hvor genial er din idé?

Artiklen er oversat fra engelsk, skrevet af Jeremy Andrews og findes også på vores amerikanske blog under titlen E-commerce Primer for New and Seasoned Merchants.