Ejeraftale - Den bedste juridiske investering

Kristian Holte

11. januar 2015

Qontra sammenkobler viden om jura med teknologi, design og kundeservice, og leverer løsninger på mange juridiske problemstillinger i form af et online gør-det-selv produkt. I blogindlægget giver Qontra dig gode råd til hvad en ejeraftale skal indeholde og hvorfor det er vigtigt.

"Hvad er den vigtigste jura at få styr på, når vi ejer en virksomhed sammen?"

En ejeraftale.

Info: En ejeraftale blev tidligere kaldt anpartshaveroverenskomst eller aktionæroverenskomst. Nogle kalder den også anpartshaveraftale eller ejerskabsaftale, selvom den rigtige betegnelse er "ejeraftale".

Ejer du din virksomhed med én eller flere, så er en ejeraftale den bedste juridiske investering, som I kan foretage jer.

Hvad er en ejeraftale

En ejeraftale er en aftale mellem ejerne i en virksomhed. Ejeraftalen fastsætter rammerne for samarbejdet mellem ejerne i virksomheden. I ejeraftalen aftaler ejerne, hvilke vilkår, som skal gælde for deres anparter. Ejeraftalen fortæller, hvad der skal ske, hvis en ejer stopper med at arbejde i virksomheden. Hvad enten ejerne bliver uvenner eller hvis en ejer stopper frivilligt.

De seks vigtigste spørgsmål, jeres ejeraftale skal afklare er:

Skal I have vesting. (Se mere om vesting)

Skal en ejer beholde sine anparter, hvis vedkommende stopper med at arbejde i jeres virksomhed?

Skal I have ret til at sælge jeres anparter?

Må I starte konkurrerende virksomhed op efter I har solgt jeres anparter i virksomheden?

Skal virksomheden udbetale udbytte til ejerne?

Skal I indgå særejeægtepagt med jeres ægtefæller, så ægtefæller ikke kan forstyrre ejernes arbejde for virksomhed?  Der er en god chance for, at I bliver enige om ejeraftalen, lægger den i skuffen og aldrig tager den op igen. Perfekt! Dette betyder ikke, at tiden, som I har brugt på ejeraftalen har været spildt. Tværtimod, hele processen ved at indgå en ejeraftale, tvinger nemlig ejerne i en virksomhed til at blive enige om en række vigtige spørgsmål for ejernes samarbejde fremadrettet. Denne process for at indgå en ejeraftale gør, at I får set hinanden i øjnene på et tidligt tidspunkt i jeres samarbejde.

Lad os tage ét eksempel, hvor en ejeraftale er vigtig at have på plads.

I er to ejere, som ejer en virksomhed sammen. I er blevet uvenner. Den ene ejer ønsker derfor ikke længere at arbejde for virksomheden.

I har ikke en ejeraftale og ejeren, som forlader virksomheden kan derfor beholde alle sine anparter, også selvom ejeren ikke længere er involveret i virksomheden. Efterfølgende vælger ejeren, der har forladt virksomheden, at sælge sine anparter til tredjemand. Den tilbageværende ejer er efterfølgende tvunget til at arbejde sammen en person, som vedkommende ikke kender.

Ovenstående scenarie er langt de færreste ejere interesseret i at stå i. Men langt de fleste ejere er desværre uvidende omkring, hvad en ejeraftale præcis kan gøre for dem. Derfor er mange ejere ikke beskyttet af en ejeraftale. Mange ejere ender derfor desværre i et lignende scenarie.

En ejeraftale øger ganske enkelt jeres chancer for at få succes med jeres virksomhed.

Enkeltmandsfirma og ejeraftale

Som tidligere nævnt er en ejeraftale en aftale mellem to eller flere ejere af en virksomhed. En ejeraftale giver derfor ikke mening at investere i, for et enkeltmandsfirma, hvor der kun er én ejer.

Mange enkeltmandsfirmaer oplever dog før eller siden at få en business partner. I det scenarie vil der blive tale om, at der nu er flere ejere, hvorfor en ejeraftale nu er relevant.

Det er derfor vigtigt for en ejer af et enkeltmandsfirma at vide, hvad en ejeraftale er og hvornår man har brug for en ejeraftale. I det øjeblik man er blevet enige om at arbejde sammen, bliver en ejeraftale relevant. Det er der den skal på bordet og forhandles. Det er derfor vigtigt for en ejer af et enkeltmandsfirma at vide, hvilken juridisk værdi en ejeraftale har i en virksomhed med to eller flere ejere.

Når man får en business partner ind i ens enkeltmandsvirksomhed anbefaler vi, Qontra.dk, at man opretter et IvS eller et ApS. Valg af selskabsformen kommer an på, hvad der passer til ens behov. Hos Qontra.dk sætter vi jer ind i fordele og ulemper ved de forskellige selskabsformer.

Selskabspakken Hos Qontra

Hos Qontra.dk har vi lavet en selskabspakke, som henvender sig til virksomheder, hvor der er to eller flere ejere. Vi opretter jeres selskab gratis + I får en ejeraftale til 1.499 kr. eks. moms.

Denne selskabspakke med både et gratis oprettelse af selskab og en fuld skræddersyet ejeraftale er unik. Her får I den bedste juridiske start, både for jeres virksomhed og jeres fremtidige samarbejde.

Gratis forretningsbetingelser til Billy-brugere

Qontra har skrevet to standard forretningsbetingeler for henholdsvis salg af abonnementservice og salg af produkter. Brugere af regnskabsprogrammet Billy, kan frit benytte sig af disse forretningsbetingelser og tilpasse dem med virksomhedsnavn og CVR nr.

Vær opmærksom på, at selvom forretningsbetingelserne er brede, så er det stadig statiske dokumenter, som ikke vil passe præcis til alles behov. De forudsætter fx at vi kun taler om virksomheder der sælger online til privatpersoner.

Download Forretningsbetingelser for salg af abonnementservice

Download Forretningsbetingelser for salg af varer