Fire faldgruber, du skal undgå, når du ansætter

Billy regnskabsprogram forfatter

Toke Kruse

07. marts 2014

Få her de fire største faldgruber ved ansættelser og en anbefaling af lønsystemet Bluegarden.

1. Du nøjes med det næstbedste
Du skal sørge for at få tilstrækkeligt mange ansøgere at vælge imellem. Ellers ender du med at ansætte en, som kun lever op til 95 % af dine forventninger. I Billy’s Billing har vi den politik, at indtil vi finder et 110 % match, vil vi hellere vente. Hvis du følger det råd, vil du spare mange penge på forkerte ansættelser.

2. Du tror, at du har fundet den rette, men glemmer at teste
Finally! Du har fundet den person, der lever op til alle dine krav – sådan virker det i hvert fald på papiret, under samtalen, og hvad angår det indledende indtryk. Han eller hun er proaktiv, energisk og lover dig guld og grønne skove. Men sørg for at TESTE ham. Skal du ansætte en telefonsælger, så lad ham foretage testopkald i et par dage, før du beslutter dig. Drejer det sig om en udvikler, så sæt ham foran en computer og bed ham kode et eller andet. Måske har han ikke en gang lært 10-finger-systemet og sidder med sine lodne pegefingre og klikker én tast ad gangen.

3. Du finder den rette, men forhandler løn for sent
Sørg for at afstemme lønniveauet, inden du afslutter jobsamtalen – eller endda før du indleder den. Nogle gange kan det være en fordel at tale løn inden den første samtale, så du ved, at I er tæt på hinanden. I langt de fleste tilfælde har folk et ”tal” inde i hovedet eller sammenligner med tidligere ansættelser. Hvis du venter med at forhandle løn, til du har besluttet dig, kan du havne i en situation, hvor niveauet bliver kunstigt højt – på din bekostning.

4. Du vælger den klogeste i stedet for den smarteste
At vælge den klogeste til jobbet lyder måske som det mest naturlige i verden. Men i langt de fleste tilfælde er du bedst tjent med en, som forstår din vision, har flair for at arbejde proaktivt og får en bunke fra hånden. Derfor skal du under alle omstændigheder lede efter medarbejdere, der er fremsynede og kan eksekvere. Dermed er to do-listen kortere, når dagen er omme.

En af de sværeste discipliner

Ansættelse er en af de sværeste discipliner for os selvstændige. Ikke alene er det tidskrævende at finde og vælge de rigtige at arbejde sammen med. Det er uhyre svært at afkode, om den person, du har til samtale, er den rigtige, før du rent faktisk har arbejdet sammen med vedkommende i to-tre måneder. Og selvfølgelig er der langt flere faldgruber end de fire ovennævnte, men jeg håber, at du nu har fået et godt udgangspunkt.

Anbefaling af lønsystem

Når alt er lykkedes, og du har ansat en medarbejder, skal du vælge et lønsystem. Der er mange forskellige på markedet, men et af de større, som jeg har brugt i mange år, er Bluegarden – de er ikke de billigste, men blandt de bedste. Og hvis der er noget, du ikke gider bøvle med, er det løn.

Mange hilsner

Toke Kruse