Fradragsreglerne er helt uoverskuelige - selv for os

Billy regnskabsprogram forfatter

Jonas Midtgaard

12. september 2018

Dette debatindlæg er bragt i Børsen den 30. august 2018.

Når vi holder kundemøde og serverer kaffe, bør vi i princippet tælle, hvor mange af kopperne, der er henholdsvis til kunder og til vores egne ansatte, for der er momsfradrag på kaffen til kunderne, men ikke på kaffen til de ansatte. Og hvis man skulle forvilde sig ind på Skattestyrelsens side med regler for bespisning og kantineordning for ansatte, vil man opleve en detaljegrad, der er helt utrolig.

Det er blot ét eksempel på et fradragsvirvar, der er så komplekst, at det har mistet kontakten til virkeligheden.

Vi er derfor glade for, at skatte- og afgiftsreglerne for små og mellemstore virksomheder på det seneste har været i politisk fokus. I Billy driver vi en automatisk regnskabsplatform, der gør det let for små og mellemstore virksomheder at drive forretning. Det betyder, at vi er eksperter i regnskabsregler, moms og fradrag. Men når det gælder fradrag, må jeg indrømme, at det er et grotesk billede, vi møder, og reglerne er så komplekse, at det er umuligt for mindre erhvervsdrivende at følge.

Hvis vi skulle holde styr på alle vores egne fradrag, skulle vi have to-tre ansatte kun med det ansvar. Jeg kender ingen virksomheder, der har tid eller ressourcer til at administrere reglerne.

Resultatet er, at ingen får gavn af alle de fradrag, de har ret til, og at det efterlader majoriteten af virksomheder i en tilstand af forvirring over reglerne.

Flad skat og forenkling, tak

Så hvorfor ikke tage konsekvensen og fjerne nogle af de ekstremt detaljerede fradragsregler?

Jeg kan godt se princippet i, at der ikke skal være nogen, der får en fordel ved at spise kaviar og drikke champagne hver dag, men for mindst 99 pct. af de danske virksomheder er det jo helt urealistisk.

For de fleste er det bare en administrativ byrde. Når en ansat eksempelvis dukker op hos regnskabsafdelingen med en kvittering fra Joe & The Juice, er fradraget afhængigt af, hvem han har spist med. Er det internt, en partner eller en kunde?

Kan vi starte med at kigge på en simplificering af reglerne i stedet for at pådutte de små og mellemstore virksomheder yderligere administration?

Og hvorfor taler vi ikke om at indføre en flad afgift eller skat og så rydde op i alle de fradragsregler?