Hvordan finansierer en webshop sit voksende varelager?

Billy regnskabsprogram forfatter

Tobias Ehlig

03. november 2015

Hvordan finansierer en webshop sit voksende varelager?

Som iværksætter kan likviditet være et stort problem. Når man driver en webshop bliver det især en udfordring, når man begynder at vækste for alvor. For i takt med at forretningen bliver større og større, så vil lageret også naturligt skulle vokse for at følge med. Men hvordan får du likviditet, til at kunne binde flere og flere penge i lager?

Hvis din webshop vokser hurtigt og du investerer meget i vækst, så vil der sjældent være penge nok på bundlinjen til at dette i sig selv, kan finansiere det voksende varelager. Derfor er man ofte nødt til at finde en anden løsning.

Er din bankmand også din redningsmand?

I disse dage hører man meget i iværksættermiljøet, at det er svært at låne penge til nye virksomheder. Specielt bankerne er tunge at danse med, når det kommer til vilde iværksætterprojekter.

Det er dog min klare opfattelse, at du som webshop-ejer har gode muligheder for at låne penge i banken, til finansiering af et voksende varelager. Hvis pengene skal bruges på teknologisk udvikling, som man ikke ved om bliver penge værd, så er banken sjældent det rigtige sted at gå hen. Men når vi taler om et godt gammeldags varelager, så tror jeg at banken ofte vil være den billigste måde at få dette finansieret på.

Eller er en privat investor en bedre vej at gå?

Hvis du har gang i et interessant webshop-projekt, skulle det ikke være umuligt at få en privat investor til at hoppe med ombord. På den måde kan du også få en at sparre med, og som eventuelt kan indgå i bestyrelsen. Dette er en anden oplagt måde, at få finansieret sit voksende varelager på.

Bagsiden ved dette er uden tvivl, at når du tre år senere står med en virksomhed, som er vokset sig stor og værdifuld, så vil du kunne regne tilbage og formentlig komme frem til, at det i et økonomisk perspektiv, havde været en bedre investering at låne pengene i banken i stedet for.

Så hvis du virkelig står med et projekt som du tror på, og hvor du har mulighed for at låne tilstrækkelig med kapital i banken til finansiering af varelageret, så vil jeg anbefale dig at gøre det. Hvis du vælger en privat investor, skal det være fordi du får mere værdi ud af dette, end blot selve kapitalen i sig selv, eller fordi du ganske enkelt ikke kan få lov til at låne pengene i banken.

Er likviditet altid et problem?

Det er ikke alle e-handelsvirksomheder der har dette problem. For nylig stiftede jeg bekendtskab med Lasse Kjær som driver DuGlemmerDetAldrig, hvor de sælger gavekort til oplevelser. Denne forretning er fin, men det interessante i denne sammenhæng er deres cashflow.

Når en kunde bestiller et gavekort betaler de med det samme, og pengene går ind på virksomhedens konto. Men DuGlemmerDetAldrig skal først betale deres leverandør idet kunden indløser gavekortet. Dvs. modsat en webshop, så skal de første betale for det de sælger efter at de har solgt det. I et likviditetsperspektiv er dette en kæmpe fordel.

Måske du bør tænke i en lignende forretningsmodel, for helt at undgå denne problematik med finansiering af et stort varelager?