Objektivt økonomisk råd til iværksætteren

Billy regnskabsprogram forfatter

Jeremy Andrews

01. marts 2013

Iværksættere, der kaster sig ud i at starte deres egen virksomhed, skal være i stand til at administrere både deres privatøkonomi og deres virksomhedsøkonomi – og det skal gøres ordentligt. Et af de råd, jeg altid giver iværksættere, er, at sørge for at have så mange penge som muligt til rådighed inden de går i gang. Selvfølgelig kan kredit og lån virke som nemme og tillokkende måder at finansiere en virksomhed på, men det holder ikke i det lange løb – her er det de pege du har i hånden, der tæller.

Når det er sagt, så er vi alle klar over, at det ikke altid er muligt at starte en virksomhed med masser af kontanter på lommen, men før du kaster dig ud i kreditter og lån for at finansiere din virksomhed, så vil jeg gerne give dig fire råd med på vejen – uafhængige økonomiske råd, som kan hjælpe dig med at komme godt i gang.

Husk på, at disse råd er meget generelle og kan derfor ikke erstatte den mere specifikke økonomiske rådgivning, du kan få af professionelle.

Tip 1: Din kreditværdighed skal være i orden

Dette kommer nok ikke som en overraskelse for de iværksættere, som gerne vil have deres virksomhed finansieret. Når man søger om et lån i banken eller lignende, så er din personlige kreditværdighed det første, som banken vil se på. Selvom jeg personligt ikke mener, at en persons kreditværdighed nødvendigvis giver et godt billede af, hvorvidt man er i stand til at opbygge og administrere en succesfuld virksomhed eller ej, så er det alligevel en vigtig faktor, når man vil låne penge.

Tip 2: Du skal have 6-12 måneders kontanter til rådighed, mindst

Iværksættere skal især være rigtig dygtige til én ting, nemlig at administrere deres penge. Udtrykket ”cash is king” er ikke bare en sætning, der er cool at strø om sig med på konferencer, det er noget, der er vigtigt altid at have i baghovedet – især når man overvejer at starte en ny virksomhed. Det er for eksempel ret umuligt at opstarte en ny virksomhed, hvis du samtidig bruger en masse tid på at bekymre dig om, hvordan du mon skal betale næste måneds husleje.

En ny virksomhed skal have iværksætterens fulde opmærksomhed og det er vigtigt at huske på, at alt det, der forstyrrer din opmærksomhed og fjerner dit fokus, samtidig er det, der potentielt kan være årsag til at kæden på et tidspunkt hopper af og din virksomhed aldrig kommer ordentligt i gang – og dermed vil alle dine anstrengelser være forgæves og din drøm vil gå i vasken.

Alle iværksættere bør have penge nok til at kunne betale for de 4 mest essentielle ting i mindst 6 måneder – og med essentielle ting mener jeg:

▪ Husleje ▪ Mad ▪ Tøj ▪ Transport

Bor eller arbejder du langt fra offentlige transportmuligheder, så har du brug for en bil – og ser man på nutidens benzinpriser, så håber jeg for dig, at det er en, der kører langt på literen!

Tip 3: Find gode støtter

Gennem årene har jeg set mange eksempler på folk, der råder iværksættere til at finde en god advokat eller en god revisor. Men et rigtig godt råd, som man sjældent hører, er, at man skal sørge for at have gode støtter omkring sig. Uanset om det er din familie, din bedste ven, din mand eller kone, så sørg for at de mennesker, der er tættest på dig og din virksomhed, støtter dit projekt. Og når jeg siger støtter, mener jeg ikke dem, der med glæde vil skråle med i dit personlige heppekor. Jeg mener folk med erfaring og viden, som kan udfordre dig og hjælpe dig med at opnå succes.

Ofte er dette ikke din mand, kone eller andre tæt på dig – deres råd er typisk ikke specielt værdifulde i denne sammenhæng, heller ikke selvom de holder af dig og kun vil dig det bedste. De mennesker, der har hjulpet mig mest, er folk, som selv har været igennem den skyttegrav, som iværksætteri kan være og er helt klar over, hvad der skal til for at få succes med sin virksomhed. Hvad nu hvis du ikke kan sammensætte et hold støtter ud fra dine nærmeste venner? Er det tilfældet, så er mit råd til dig at udvide din vennekreds. Den støtte og hjælp du har behov for, at højst sandsynligt ikke mere end et led eller to uden for din nuværende vennekreds.

Tip 4: Adskil din privatøkonomi fra din virksomhedsøkonomi

Når iværksættere starter en ny virksomhed er der typisk én ting, som de undlader at gøre – nemlig at sætte en dato for hvornår de vil adskille deres privatøkonomi fra deres virksomhedsøkonomi. Dette er meget vigtigt i begyndelsen og det handler ikke blot om skat. Når du adskiller de to, skaber du samtidig en mental barriere mellem din virksomhed og dine personlige anliggender. Du fører virksomhed og det skal virksomhedens finanser og poster reflektere. Samtidig vil du også på et hvilket som helst tidspunkt tydeligt kunne se, hvor meget startbane du har tilbage at løbe på – altså, hvor mange penge virksomheden har til rådighed til drift. Oveni det, så viser denne adskillelse også, at du er professionel og har styr på tingene, hvilket kan hjælpe dig med at skaffe de bedste investorer. Da jeg startede min egen virksomhed, Smart Money Entrepreneurs, var budgettet utroligt stramt, men det faktum at jeg på et tidligt tidspunkt havde adskilt min virksomhedskonto fra min private konto, viste investorerne, at jeg havde helt styr på tingene og var klar til at modtage finansiering – og at det ikke var en amatør, de her havde med at gøre.

Artiklen er oversat fra engelsk, skrevet af Jeremy Andrews og findes også på vores amerikanske blog under titlen Unbiased Financial Advice for the Entrepreneur.