Sådan bliver du finansieret som iværksætter i USA

Billy regnskabsprogram forfatter

Jeremy Andrews

22. januar 2013

Kapital kan komme mange forskellige steder fra, men spørger du investorer, så er der typisk tre ting, de gerne vil se i din virksomhed, før de finder tegnebogen frem. Opfylder du et eller flere af de følgende kriterier, så er du godt på vej:

  • Du har et godt team – Du har en solid plan og et regnskab med tal, der giver mening – Du har en prototype under udvikling

Jeg er selv både iværksætter og investor og jeg råder i langt de fleste tilfælde andre iværksættere til at have styr på alle tre punkter, før de kaster sig ud i at søge kapital.

Når det er sagt, så er der dog ingen tvivl om, at selve processen i forhold til at skaffe penge fra investorer, har ændret sig meget igennem de sidste 10 år i USA. Investeringslandskabet er vokset enormt og i dag findes der andre muligheder end blot de traditionelle metoder som fx angel investorer, venturekapitalselskaber og banker. Her får du en oversigt over forskellige investeringskilder, du som iværksætter kan benytte dig af, når du søger finansiering.

Banker

Traditionelle finansieringsløsninger som fx Chase, TD, Citigroup og Bank of America, har eksisteret i over 100 år og er en fast del af den amerikanske økonomi. Hidtil har størstedelen af iværksættere benyttet sig af disse institutioner – men det er som regel noget der koster! Oveni det skal man have en god kredithistorie, man skal have været i gang i mere end tre år og/eller hæfte personligt for gælden. Det er til gengæld ikke muligt for helt nye iværksættervirksomheder at blive finansieret via disse, da risikotoleranceniveauet generelt er for lavt.

SBA (Small Business Administration)

Nogle iværksættere har held med at søge finansiering via det, der kaldes Small Business Administration, men processen kan være ekstrem langsom og vanskelig. Denne type finansiering er derfor ikke ideel, hvis du har en tidsfølsom idé eller hvis du skal i gang med det samme. Selvom SBA gennem de seneste år har forsøgt at rette op på ventetiden i forhold til at udbetaling af kapital, så findes der andre langt hurtigere finansieringsmuligheder, som også er tilgængelige for iværksættere.

Angel investorer

Angel investorer er enkeltpersoner med en ganske pæn pengebeholdning, der enten investerer alene eller i samarbejde med en lille gruppe andre angel investorer og leverer den første omgang kapital til en iværksætter. Størstedelen af iværksættere modtager finansiering på denne måde. Angel investorer går generelt under kategorien ”akkrediteret investorer”, dvs. en enkeltperson med en netto værdi på mindst $1 million eller en årlig indkomst på mere end $200.000. Det at finde en angel investor, som er villig til at investere i din iværksættervirksomhed, er ikke nødvendigvis så svært, som det måske kan se ud til. Angel investorer findes i mange afskygninger, bl.a. læger, advokater, revisorer, osv. og derfor kan du med fordel starte med at forhøre dig hos folk i dit lokalområde eller i dit netværk. Klik her for mere information om forskellige angel investorer og angel-grupper.

Venturekapitalselskaber

Venturekapital-selskaber er endnu en finansieringstype, som man normalt søger, når man ikke har kunne finde en angel investor. Venturekapitalselskaber er institutioner, som samler penge sammen fra mange forskellige steder med det formål at investere i iværksættervirksomheder. Venturekapitalinvestorer tjener normalt kun på én ud af 10 investeringer og det lyder måske ikke af meget, men tanken bag det hele er, at man satser på at én investering vil produceret et 100x afkast eller bedre, som så til gengæld kan opveje tabene på andre investeringer, der måske ikke gik så godt. Venturekapitalinvesteringer starter typisk omkring $5 millioner, så med mindre du har brug for en kæmpe startkapital eller din iværksættervirksomhed er helt unik, så kan det være temmelig svært at få fingre i venturekapitalpenge.

P2P Lån

Indtil for nyligt var angel investorer og venturekapitalselskaber de to primære finansieringskilder og hvis du som iværksætter ikke var i stand til at blive finansieret via en af de to, så tegnede det ikke lyst. Venturekapitalselskaber og angel investorer blev også kaldt gatekeepers og var kendt for at være gode til at forudse, hvorvidt en virksomhed ville få succes eller ej. Men kigger man på de forfærdelige resultater, som mange venturekapitalselskaber og angel investorer har, så er det tydeligt, at dette ganske enkelt ikke var sandt.

Heldigvis kom P2P-lån (”person-to-person” eller ”peer-to-peer”) på banen og åbnede op for ”gruppefinansiering”, som er et tiltag, der gør det muligt for en stor gruppe almindelige mennesker hver især at investere små beløb i en ny virksomhed. For eksempel kan en iværksættervirksomhed, som har brug for $50.000 i startkapital nu søge om $100 fra 500 individuelle investorer i stedet for at søge hele beløbet fra en enkelt stor investor.

Prosper.com og lendingclub.com er to steder hvor iværksættere kan søge startkapital. Selvom denne type kapital er fuldstændigt baseret på gæld (iværksættere skal betale lånet tilbage), så gør den det muligt for iværksættere at få luft under deres idéer og komme godt i gang.

Equity Crowd Funding

Equity-baseret Crowd Funding er en anden finansieringsmaskine, som bliver tilgængelig for iværksættere i USA i 2013. Selvom det endnu ikke er lovligt, bliver Equity Crowd Funding mere og mere populært blandt iværksættere og især investorer, som ser en mulighed for at blive – eller måske endda ligefrem at eje det næste Google.

I slutningen af 2012 vil der dukke mange Equity-baserede platforme op i USA og som stifter af smartmoneyentrepreneurs.com råder jeg altid iværksættere til at passe godt på, når de skal vælge en Equity-baseret platform, for ikke alle platforme er ens og kriterierne for at søge kan være meget forskellige fra den ene til den anden.