Skat Erhverv øger kontrollen – læs her, hvordan du får styr på din selvangivelse

Billy regnskabsprogram forfatter

Revisor Jákup Martin Vandsdal

31. oktober 2014

Skatteminister Benny Engelbrecht langer for tiden hårdt ud efter selvstændige erhvervsdrivende, der ikke betaler korrekt skat. Her er der ifølge ham 5,3 mia. kr. at hente hvert år, fordi de selvstændige erhvervsdrivende ikke indberetter selvangivelsen korrekt. Vi kan derfor forvente at se en langt større kontrolindsats vedrørende selvangivelserne for 2014, og det er derfor vigtigt, at du er sikker på, at det regnskabsmæssige grundlag for selvangivelsen er korrekt.

Stemmer bogføringen?

Inden du indtaster din selvangivelse, skal du være helt sikker på, at din bogføring stemmer 100 %. Følger du nedenstående punkter, er du godt på vej:

 • Sørg for, at alle bogførte udgifter i resultatopgørelsen er fradragsberettigede.
 • Har du en restaurant, kan du eksempelvis næppe fratrække udgifter til en cementblander.
 • Husk, at udbetaling af løn til dig selv ikke er en fradragsberettiget udgift for virksomheden. Læs evt. mit andet indlæg, som uddyber dette område.
 • Gå alle posterne i balancen igennem.
 • Stemmer beløbet på banken overens med det faktiske beløb på dit kontoudtog?
 • Kan du redegøre for, hvilke fakturaer det drejer sig om, når du præsenterer saldoen på ”Til gode hos kunder”?
 • Kan du redegøre for, hvilke fakturaer det drejer sig om, når du præsenterer saldoen på ”Gæld til leverandører”?
 • Stemmer den skyldige moms overens med det, du har indberettet?

Når du har fået styr på ovenstående, er du rigtig godt på vej. Det, der nu mangler, er de skattemæssige reguleringer til dit overskud.

Skattemæssige ”hvadfornoget”?

Selv om din bogføring er 100 % korrekt, er det ikke sikkert, at det overskud, du finder i resultatopgørelsen, er det korrekte skattemæssige overskud. Der er nemlig flere ting, du skal overveje, og som gør, at du skal forhøje og/eller nedsætte dit overskud, inden du indberetter det på selvangivelsen. Nedenfor kan du se nogle eksempler (der kan være flere):

Fri telefon

Hvis din virksomhed betaler dine telefonregninger, skal du beskattes med fri telefon med 2.600 kr. årligt. Det betyder, at du skal forhøje dit resultat fra resultatopgørelsen (det regnskabsmæssige resultat) med 2.600 kr.

Fri bil

Har du en bil på hvide plader eller papegøjeplader i virksomheden, og du ikke fører kørebog, skal du højst sandsynligt beskattes med fri bil. Dette beløb varierer, alt efter hvad bilen har kostet. Beløbet skal ligeledes tillægges det regnskabsmæssige resultat.

Kørsel i egen bil

Har du kørt erhvervsmæssigt i din egen bil, kan du få refunderet efter statens takster. Beløbet skal trækkes fra det regnskabsmæssige resultat. Ikke-fradragsberettiget andel af repræsentation Har du afholdt udgifter til repræsentation, såsom gaver til kunder, forretningsmiddage o.l., så kan du kun få et skattemæssigt fradrag svarende til 25 % af udgiften. Du skal derfor tage 75 % af de samlede repræsentationsudgifter og lægge beløbet til det regnskabsmæssige resultat.

Tid til selvangivelsen

Nu har du fået styr på regnskabet – både det regnskabsmæssige og det skattemæssige – og nu er det tid til at indberette selvangivelsen.

I dette blogindlæg fokuserer jeg udelukkende på en simpel selvangivelse med de rubrikker, der har med virksomheden at gøre. Du kan have forhold, der påvirker andre rubrikker end dem, der er nævnt nedenfor.

 • Du starter med at indtaste det skattemæssige overskud i rubrik 111 (rubrik 112, hvis du har underskud). Husk, at det skal være overskud før renter.
 • Indtast din virksomheds samlede udgifter i rubrik 117.
 • Indtast dine kontingentbetalinger i rubrik 188 (fagforeningskontingenter mv.), og husk at nedsætte beløbet i rubrik 52 tilsvarende.
 • Hop ned til rubrikkerne 300-380 og udfyld felterne.
 • Hvis din virksomhed har omsat for mindre end 300.000, så skal du ikke udfylde rubrikkerne 320-335.

Årsopgørelsen er klar

Nu har du sikret dig så godt, som du kan, at din selvangivelse er indberettet på et korrekt grundlag, og du kan derfor være sikker på, at din skat er korrekt.

Jeg vil dog anbefale, at hvis man er i tvivl, så får man en revisor til at kigge bogføringen igennem, lave årsrapport (herunder skattereguleringer) og udfylde selvangivelsen. Hvis du har et nogenlunde ensartet regnskab, vil du nemlig med stor sandsynlighed selv kunne varetage det hele til næste år ved blot at kigge revisoren over skulderen.

Denne artikel er skrevet af

Jákup Martin Vandsdal, Tasteriet

Tasteriet har specialiseret sig i moms og regnskab for selvstændige med små selskaber uden revisionspligt. Få solid rådgivning til alt lige fra bogføring og udarbejdelse af din årsrapport og momsafregning hos Tasteriet.

Se Jákup Martin Vandsdals profil