Sådan håndteres overskudslikviditet og negative renter

Billy regnskabsprogram forfatter

Martin Lassen Dam

31. oktober 2018

I dette blogindlæg fortæller Martin Lassen Dam fra MoneyTalk om, hvordan du håndterer overskudslikviditet i en tid med negative renter på indlån.

En stor del af danske virksomheder har såkaldt overskudslikviditet, hvilket er ensbetydende med, at virksomheden har penge stående på bankkontoen. I kombination med et historisk lavt renteniveau, herunder negative renter på indlån, betyder det, at mange virksomhedsejere betaler for at have penge stående på kontoen.

Nedenfor kan du se dine muligheder for at håndtere overskudslikviditet.

Forlæng din betalingsfrist

Betalingsfristen er valgfri og angives når du laver din faktura hos Billy eller en anden service, der har denne funktion. Den normale betalingsfrist afhænger i høj grad af branchen, hvor nogle angiver netto 8 dage, mens andre angiver netto 60 dage. I en situation, hvor man betaler for at have penge stående i banken, ønskes det dog at begrænse overskudslikviditeten mest muligt. Dette kan helt konkret gøres ved at forlænge betalingsfristen på fakturaerne. På den måde betaler dine kunde senere og du slipper med færre renteomkostninger.

Der er selvfølgelige nogle af dine kunder, der ligeledes har problemer med overskudslikviditet og derfor betaler hurtigst muligt. Heldigvis vil mange også have en kassekredit, hvor deres motiv er at få betalt regningen så sent som muligt. Det er netop i denne situation, hvor I begge kan drage fordel af den forlængede betalingsfrist – altså en win-win for både du og din kunde.

Betal dine fakturaer med det samme

I forlængelse af rådet om at forlænge betalingsfristen, bør du, med udgangspunkt i samme ræsonnement, sørge for at betale dine fakturaer med det samme. Du vælger altså ikke at udnytte den fulde betalingsfrist fra dine leverandører og betaler regningen lige så snart fakturaen tilsendes. På den måde begrænser du overskudslikviditeten og reducerer udgifterne til negative renter på indlån. Der er intet som begrænser dig i at betale fakturaen med det samme, selvom betalingsfristen eksempelvis er netto 60 dage. Det er helt valgfrit om du vil betale regningen på dag 1 og dette bør du gøre, hvis du er en virksomhed, der har udfordringer med overskudslikviditet.

Nedbring din gæld

Selvom renterne er blevet negative på indlån, er det ikke ensbetydende med, at det er blevet gratis at låne penge. En kassekredit eller anden gældspost kan fortsat medføre høje renteudgifter. Det betyder, at du i tilfælde med overskudslikviditet på driftskontoen, bør undersøge om der er nogle gældsposter som du kan nedbringe. Dette kan både være lån til maskiner, biler, IT eller andet. Hvis du er den eneste ejer af virksomheden, kan du tilmed rådføre dig med en revisor og undersøge muligheden for at trække penge ud af virksomheden for at afdrage på personlig gæld. Ved at benytte ovennævnte muligheder, kan du altså reducere udgifterne til negative renter på indlån og samtidig reducere renteudgifterne på dine gældsposter.

Slutteligt bør du selvfølgelig overveje om du i den nære fremtid får et behov for den overskudslikviditet, der står på kontoen. Hvis det er tilfældet, bør du ikke benytte nogle af ovenstående muligheder. Det er nemlig altid billigere at finansiere en ny investering med opsparede likvider fremfor gæld.