Top 5-grunde til, at du ikke sidder i USA endnu

Billy regnskabsprogram forfatter

Toke Kruse

01. november 2014

Top 5: Uddannelse

På femtepladsen over grunde til, at unge iværksættere ikke sidder i USA med deres virksomhed, er uddannelse. Forståeligt nok, eftersom uddannelse er vigtig, og et step før man kaster sig ud i iværksætteri på fuldtid (tjek evt. mit blogindlæg uddannelse vs. virksomhed). Det er en klassiker, at man har travlt med noget andet, og derfor fravælger man naturligvis andre ting. Et godt forslag er, at du er ligeglad – helt ligeglad – og alligevel straks tilføjer engelsk på din nuværende webside og med ét move træder ind på den amerikanske arena. Har du ikke nogen virksomhed endnu, så sørg for, at du fra start tænker ”internationalt”, i skalerbarhed og ikke mindst i, hvordan du kan ende med, at din virksomhed også fungerer i udlandet.

Top 4: Penge

En af de tilbagevendende problematikker med at være iværksætter er, at man ikke har penge nok. Og rejsen til USA (eller udlandet) er ikke gratis. Hvis man er seriøs med sin virksomhed og sin mission om at komme ud på det amerikanske marked, kan man roligt afsætte 30.000 kr. til visum og minimum 500.000 kr. til at etablere sig på markedet. I min bog Company to America skriver jeg nærmere om de omkostninger, som løber på, mens man er i USA, så dem uddyber jeg ikke her. Men én ting er sikker: Start med at bygge din virksomhed op i Danmark og tag den derefter til det internationale niveau (som mange iværksættere også skrev på Facebook). Der er ingen grund til at starte i USA day one, selvom det kan være fristende. Personligt burde jeg nok have ventet et år med at rejse til USA, da vi først nu i februar i år lancerer regnskabsprogrammet Billy’s Billing i USA.

Top 3: Min idé er ikke international

På tredjepladsen var det ens virksomhed, som var problemet. Den er simpelthen ikke klar eller beregnet til det internationale marked. Her er der ikke så synderligt meget at gøre, andet end at man måske skal begynde at tænke på, hvordan man kan gøre sin virksomhed international – uanset hvad stiller du dig selv bedre på den lange bane, hvis du har et internationalt afsæt tidligt, da du lærer ufatteligt meget ved at have internationale kunder (også selvom du bor i Danmark, og virksomheden er dansk).

Top 2: Usikkerhed og risiko

Det er klart, at tager man skridtet til USA, så øges ens risiko mærkbart. Man kender ikke landet, man er ikke længere på hjemmebane, og man er i det hele taget ganske alene (der er ca. 500 danskere i San Francisco, så helt alene er man ikke). Men lad ikke denne frygt være skyld i, at du begraver dine planer – iværksætteri handler om risiko, så tænk på, hvor meget du er villig til at tabe, og tag så næste skridt. Det værste, som kan ske, er, at du trækker virksomheden ud af USA, og så er du erfaringen rigere.

Top 1: Den helt store undskyldning

Man kender ikke markedet, der er flere konkurrenter, og man ved i det hele taget ikke meget om andet end Danmark. Hertil har jeg kun at sige: Så er det på tide, at du begynder at lære markedet/udlandet bedre at kende. Kort fortalt er fx USA 50 gange større end Danmark. Landene omkring Danmark, som fx Tyskland og England, er også betragteligt større. Udfordringerne er klart større – men det er gevinsten også.

Og hvad kan jeg så bruge det til?

Først og fremmest er det ikke fordi, at ALLE iværksættere skal til udlandet med deres idé, men jeg tror på, at hvis du vil, så kan du rent faktisk komme ud på et marked, som er langt større end det danske. Det er ikke ”gratis”, for det vil kræve ekstra tid og ekstra penge. Men kan alle gøre det? Hvor der er vilje, er der vej. For et par uger siden kom en frisk ung dansk iværksætter på 19 år ved navn Sillas Frederic Victor Poulsen forbi. Han havde rejst den lange vej fra Danmark og ville prøve sine kræfter her i San Francisco de næste tre måneder. Først og fremmest: respekt! Det er lige netop det, der skal til: Man køber en billet og tager af sted. Du behøver ikke nødvendigvis tænke, at du skal blive den næste Facebook, men bare ved det, at du åbner øjnene for hele verden, er du langt fremme. Alle kan tage til USA og se, hvilke muligheder der byder sig. Så i stedet for at tage til Tyrkiet til sommer, bør du overveje at spare 15.000 kr. sammen og tage en tur til San Francisco.

Tak for alles kommentarer

Jeg takker alle dem, som har givet lidt af sig selv og fortalt om, hvilke udfordringer de ser ved at flytte til USA/udlandet.

Mange hilsner

Toke Kruse CEO & Founder af Billy

PS! Husk at du skal prøve Billy gratis her og få styr på økonomien.