USA er en hver iværksætters drøm, så simpelt er det!

Billy regnskabsprogram forfatter

Toke Kruse

22. april 2013

Hvem vil ikke tage til et marked, som er 50 gange større end Danmark, solen skinner 350 gange om året og venture-kapitalen er gigantisk sammenlignet med Danmark? Alle som har et produkt med internationalt potentiale vil! Sebastian Seilund og jeg tog til San Francisco med Billy’s Billing, fordi vi udlever den drøm, som lå for vores fødder og vi vil gerne dele med dig, hvad det betyder i tre overordnet punkter:

  1. USA er 50 gange større end Danmark
  2. Venture-kapitalen er gigantisk
  3. Livet i USA

Ready?

Markedet

En klog mand sagde til mig en gang, at markedet udgør størrelsen og potentialet på din virksomhed. Og det er noget om det. Der er forskel på at sælge is på en sidegade med et par forbipasserende og Nyhavn på en solskinsdag i juli fyldt med turister. Hvis du har et produkt, hvor der er flere aftagere, kan du få flere kunder og dermed omsætte for mere og i sidste ende, få opbygget en virksomhed, som er mest mulig værd, hvis du en dag vil sælge den!

Vi flyttede til USA for at komme tættere på markedet, for selvom vi er online, har det ekstremt meget at sige, at vi er nærværende i markedet. Dermed får vi det under huden og fremstår som en amerikansk virksomhed. Vi har amerikanske kollegaer og vi tager møder med amerikanske virksomheder. Vi spiser deres mad og er ”bag murerne”. Havde vi bare været i Danmark, var vi forblevet danske og uden at kunne have fingeren på pulsen.

Ja, der er mere konkurrence her i USA – det siger sig selv, men vi tror også på, at os som danskere har noget at byde på, som amerikanerne ikke har. Tænk bare hvordan de designer biler kontra dem fra Europa. Og de vil gerne have en bid af det europæiske. Det simple, enkle og minimalistiske.

Større investorer

Vi er i Billy ikke nået til den del i vores drøm endnu, da vi afventer at få ”proof of concept” på amerikansk grund. Der hersker ingen tvivl om, at vi er solidt plantet i Danmark, men amerikanske investorer vil se, at vi også kan gøre det samme i USA. Når vi først har fået amerikanske brugere, er det et naturligt skridt at tage – at gå ind i venture-vejen, hvis vi ikke selv kan klare os økonomisk baseret på vores danske succes.

Selvom investorerne har mere risikovillige i USA, skal man heller ikke stirre sig blindt på faktum, at der er flere om venture-pengene i USA end i Danmark. Vi har allerede erfaret, at virksomheder, som har recurring revenue (abonnementbetalinger) som en del af deres forretningsmodel er i høj kurs, så vi tror på, at hvis vi kan bevise vores produkt på amerikansk grund, så har vi høje odds for at slå igennem og vinde de amerikanske investors tillid, som vi har gjort det i Danmark.

Den amerikanske drøm

Vi er ikke blot taget til USA, fordi vi ikke kunne finde økonomisk opbakning i Danmark – vi er også taget hertil, fordi USA har noget, som Danmark ikke har. Det kan være alt fra de overordnede fordele nævnt ovenfor, men også vejret og friheden, som vi lever godt af. Sælger vi vores virksomhed skal vi kun betale små 30% i skat og så har vi pengene privat på vores konto. I Danmark er tallet over 40%.

Og går man tilbage til 2012 var det kun 15% man skulle betale i skat. Dernæst er det væsentlig at tænke på, at skal man have en superbil her, så koster den en tredjedel af, hvad den koster i Danmark. Samlet set får man altså mere for sine penge her. Selvom det alt sammen lyder rigtig godt, så er både min businesspartner Sebastian og jeg enige om, at Danmark har noget, som USA ikke har: familie, venner og Danmark.

Løsningen, som havde været bedre for Danmark

Nu tog vi valget om at flytte vores virksomhed til USA, samtidig med at vi har fastholdt en dansk virksomhed med mange medarbejder. Men hvis vi nu skulle gøre det endnu mere attraktivt at lade endnu mere aktivitet blive i Danmark, så ville jeg gerne dele mine tanker og erfaringer, som politikerne burde lytte til.

Vi har trods alt skabt 5 arbejdspladser i Danmark inden for 1 år og det burde Danmark takke os for. Ikke fordi vi behøver en masse ros med vores vej, men politikerne burde se på det, og lære af os!

Som en af mine gode venner, Kristian Holte, spurgte om forleden på Facebook ”Hvad ville du mene, at 10 milliarder skulle bruges på i Danmark: Her er mit svar: Det skal være lettere at låne penge, som iværksætter. Udgangspunktet er, at man gerne vil løbe en stor risiko selv på egen bekostning. Derudover skal der være fleksible regler med ind- og udrejse af Danmark, da vækst ikke kun sker inden for Danmarks grænser. Skattefordele for startups, når de ansætter. Fx kunne nyansatte få større skattefradrag, når de arbejder i en startupvirksomhed. Store skattefordele for virksomheder, som hyrer folk i startup (som fx Billy’s Billing). Lige nu betaler vi ca. 50% i skat – hvis der nu var 0% skat for vores ansatte, kunne de få halv så meget i løn og vi kunne have beskæftigelsen til det dobbelte og dermed kunne virksomheden vokse hurtigere.

Kort fortalt: politikere! Tag nu et fast jerngreb og GØR netop det, det kommer mange gange igen til samfundet og vi bliver alle sammen rigere. Hvordan kommer det til udtryk:

  1. Vi skaber flere arbejdspladser, som betyder at flere betaler skat og færre går arbejdsløs
  2. Virksomheder, som klarer sig godt, betaler virksomhedsskat og det gavner samfundet
  3. Med flere penge og flere arbejdspladser kan vi få et endnu bedre samfund ti ALLES fordel!

Mange hilsner En iværksætter ud af mange, som også gerne VIL hjælpe samfundet!