Det gamle Billy: Bogføring af daglige kasserapporter

Billy regnskabsprogram forfatter Billy regnskabsprogram forfatter

Jákup Martin Vandsdal

22. juli 2013

Hvis du har en butik, så kender du til besværet ved at skulle udfylde og (ikke mindst) bogføre de daglige kasserapporter.

Formålet med denne artikel er at fortælle dig, hvordan du på en overskuelig måde kan bogføre kasserapporterne.

I vores eksempel vil vi tage udgangspunkt i denne fiktive (og forenklede) kasserapport:

1. Opsætning

Før vi kan komme i gang med bogføringen, skal vi sørge for, at programmet er sat op med de rigtige konti, produkter og kontakter.

1.1.Oprette konti

Der skal som minimum oprettes følgende konti:

• Kasse
  • Tilgodehavender fra debetkort

Sådan gør du:

• Gå til Instillinger > Kontoplan > Opret konto
  • Vælg kontotypen “kontantbeholdning” og tryk på Fortsæt
  • Kald kontoen “Kasse” (eller et andet navn, hvis du foretrækker det) og tryk på Opret
  • Tryk igen på Opret konto
  • Vælg kontotypen “Bank” og tryk på Fortsæt
  • Kald kontoen “Tilgodehavender fra debetkort” (eller et andet navn, hvis du foretrækker det) og sæt valutaen til “DKK”
  • Tryk på Opret

1.2.Oprette produkt

Du har nu oprettet de nødvendige konti. Næste skridt er at oprette et produkt.

Sådan gør du:

• Gå til Indstillinger > Produkter > Opret produkt
  • Kald produktet “Dagens salg” (eller et andet navn, hvis du foretrækker det)
  • I feltet “Konto” vælger du kontoen “Salg”
  • I feltet “Momssats” vælger du “Salgsmoms”
  • I feltet “Produkttype” vælger du “Produkt”
  • Tryk på “Opret”

1.3.Oprette kontakt

Sidste skridt i opsætningen er at oprette en “kunde”, som salget skal registreres på.

Sådan gør du:

• Gå til Kontakter > Alle kontakter > Opret kontakt
  • Kald kontakten “Dagens salg” (eller et andet navn, hvis du foretrækker det)
  • I feltet “Land” vælger du “Danmark”
  • Tryk på Gem kontakt

Du har nu færdiggjort opsætningen og kan nu gå i gang med selve bogføringen.

2. Bogføring af kasserapport

Det første, du skal gøre, er at bogføre dit samlede salg, som fremgår af strimlen fra dit kasseapparat.

2.1. Bogføring af salg

Sådan gør du:

• Gå til Handel > Opret faktura
  • I feltet “Til” vælger du “Dagens salg”
  • Sæt faktura- og betalingsdatoen til den pågældende dag
  • Vælg produktet “Dagens salg” og tilføj en eventuel beskrivelse
  • Indtast beløbet ekskl. moms i feltet “Enhedspris” og tryk på Godkend
  • Tryk på Vis faktura i det pop-up vindue, der fremkommer, når du har godkendt regningen.

Så er bogføringen af dagens salg færdig.

Næste skridt er at registrere indbetalingerne.

2.2. Bogføring af indbetalinger

I vores eksempel kan vi se, at indbetalingerne er som følger:

• 7.000 kr. er betalt med almindelige dankort, hvilket typisk kommer ind på bankkontoen dagen efter
  • 2.500 kr. er betalt med debetkort, som kommer ind på bankkontoen meget senere
  • 3.000 kr. er betalt med kontanter og ligger således i kassen

Sådan gør du:

• Almindelige dankort

• Tryk på Registrer indbetaling
    • I feltet “Konto” vælger du “Bank”
    • Sæt indbetalingsdatoen til den dato, hvor pengene går ind i banken
    • indsæt det rigtige beløb
    • Tryk på Registrer indbetaling
  • Debetkort

• Tryk på Registrer indbetaling
    • I feltet “Konto” vælger du “Tilgodehavender fra debetkort”
    • Sæt indbetalingsdatoen til fakturadatoen
    • Indsæt det rigtige beløb
    • Tryk på Registrer indbetaling
  • Kontant

• Tryk på Registrer indbetaling
    • I feltet “Konto” vælger du “Kasse”
    • Sæt indbetalingsdatoen til fakturadatoen
    • indsæt det rigtige beløb
    • Tryk på Registrer indbetaling

Så er bogføringen af dagens salg færdig, og dit billede skulle nu se ud således: