Det gamle Billy: Bogføring af løn til medarbejdere

Billy regnskabsprogram forfatter Billy regnskabsprogram forfatter

Jákup Martin Vandsdal

22. juli 2013

Hvis du har lønomkostninger, men du ikke bruger Danløn med vores tilhørende integration, skal lønnen bogføres manuelt. (Se her for mere info om vores Integration mellem Billy og DanLøn )

Manuel bogføring af lønnen kræver lidt viden om debet og kredit, men med denne artikel vil vi viser dig, hvordan man bogfører et typisk lønbilag.

Vi vil tage udgangspunkt i følgende fiktive lønbilag, som ligner et typisk lønbilag fra Danløn:

(Tip: du kan klikke på billederne for at gøre dem større)

1. Opsætning

Før vi kan bogføre lønnen, skal vi sikre os, at vi har de relevante konti i vores kontoplan. De konti, vi skal bruge, er:

• Alm. personaleløn (er oprettet som standard)
  • ATP-bidrag (er oprettet som standard)
  • Skyldig ATP
  • Skyldig A-skat
  • Skyldig AM-bidrag

Sådan gør du:

• Gå til Instillinger > Kontoplan > Opret konto
  • Vælg kontotypen “Kortfristede forpligtelser” og tryk på Fortsæt
  • Kald kontoen “Skyldig ATP” og tryk på Opret og opret en mere
  • Kald den næste konto “Skyldig A-skat” og gør så det samme igen, indtil du har oprettet alle 3 konti

2. Bogføring af lønbilag

For at bogføre lønbilaget, skal vi finde kassekladden frem.

Sådan gør du:

• Gå til Regnskab > Kassekladde
  • Sæt datoen til den dag, lønnen bliver udbetalt og skriv et bilagsnummer
  • I teksfeltet skriver du “Løn – (måned)”
  • Tryk på det grønne plus i højre side, indtil du har det antal linjer, du skal bruge til dette bilag. I vores tilfælde skal vi bruge 7 linjer
  • Indtast konti og beløb som vist på billedet
  • Tryk på Bogfør alle

Du har nu registreret, at du har haft en lønomkostning på i alt 25.000 kr., hvoraf 14.447,80 kr. er hævet på banken, mens resten af beløbet står i regnskabet som hhv. skyldig A-skat, AM-bidrag og ATP.

3. Bogføring af betalinger til SKAT

Når det er tid til at betale A-skat m.v., skal dette også bogføres via kassekladden.

Sådan gør du:

• Gå til Regnskab > Kassekladde
  • Sæt datoen til den dag, du betaler skatten og skriv et bilagsnummer
  • Tryk på det grønne Plus i højre side, indtil du har det antal linjer, du skal bruge. I dette tilfælde skal vi bruge 3 linjer.
  • Indtast oplysninger som vist på billedet
  • Tryk på Bogfør alle

Du har nu registreret, at der er gået 11.462,20 kr ud af din bankkonto, og der står nu ikke nogen gæld i regnskabet.