Det gamle Billy: Valutakursgevinster og -tab

Billy regnskabsprogram forfatter Billy regnskabsprogram forfatter

Oliver Storm Pallesen

22. juli 2013

Når du opretter fakturaer og regninger i udenlandske valutaer i Billy bliver evt. valutakursgevinster og -tab automatisk beregnet for dig.

1. Hvad er valutakursgevinster og -tab?

Lad os forklare det med et eksempel: Du sender en faktura til en kunde på 100 USD. Dagens valutakurs er “1 USD = 5,9900”. Dvs. du har nu en indtægt på 100 * 5,99 = 599 DKK. 14 dage senere har din kunde betalt din regning, og du kan se i banken at du har modtaget 605 DKK til valutakurs “1 USD = 6.0500”, hvilket svarer til 100 USD ved den valutakurs, som banken automatisk har givet dig. Du har altså haft en kursgevinst på 6 DKK. Hvis USD-kursen var faldet, havde du haft et kurstab i stedet.

2. Forskellen mellem urealiserede og realiserede kursgevinster og -tab

Når man taler om kursgevinster og -tab er der to typer:

  • Urealiseret: Hvis du endnu ikke har modtaget betaling for en faktura, er din gevinst/tab urealiseret. Dvs. at gevinsten/tabet stadig kan nå at skifte inden du får din betaling. Den urealiserede gevinst afhænger af dagens kurs.
  • Realiseret: Så snart du modtager din betaling går gevinsten/tabet fra at være urealiseret til realiseret. Dvs. du har har haft en reel gevinst eller tab, som nu er en indtægt eller udgift i dit regnskab.

3. Hvordan bliver det håndteret i Billy’s Billing?

Når du opretter en faktura i en udenlandsk valuta, kan du se dagens valutakurs. Denne valutakurs bliver gemt på fakturaen.

Når du har en eller flere ikke-betalte fakturaer i udenlandsk valuta, vil kontoen “Urealiserede kursgevinster og -tab” reflektere dine urealiserede gevinst/tab. Dette sker automatisk og er altid 100% up-to-date.

Når du modtager betaling for en faktura i udenlandsk valuta, kan du indtaste den valutakurs, som banken har givet dig. Billy vil automatisk udregne gevinsten eller tabet, og bogføre det som enten en indtægt eller en udgift på kontoen ved navn “Realiserede kursgevinster og -tab”. I samme omgang vil beløbet blive trukket ud af kontoen “Urealiserede kursgevinster og -tab”.

Hvis du går ind på en faktura i udenlandsk valuta, vil du også i bunden kunne se, hvor stor både det urealiserede og det realiserede kursgevinst/tab er.

Prøv gratis i 30 dage
Prøv Billy Prøv selv at indtaste en regning