"Intet har dræbt flere ideer og projekter i erhvervslivet end den evindelige frygt for at blive kopieret. Du skal ikke frygte at blive kopieret, du skal frygte aldrig at komme i gang."

Anders Grønborg, medstifter af LaserTryk.dk

1. Hvad er det bedste ved at være iværksætter?

Det må være friheden. Friheden til at gøre, hvad du finder mest fornuftigt i enhver given situation. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvor frustrerende det må være at befinde sig i en organisation, hvor en god idé først liiige skal analyseres eller godkendes af de høje herrer på øverste etage. Jeg tror hurtigt, at mit engagement og drive vil forsvinde…jeg har jo trods alt været selvstændig i hele mit voksne liv.

2. Hvordan oplever du det at være iværksætter?

I de seneste år, har der været en enorm hype omkring det at være iværksættere. Tidligere var det hot at være kok og dj... nu er det hot at være iværksætter. Der giver selvfølgelig en masse anerkendelse og interesse fx fra folk ude i byen, om end folk oftere spørger til bilerne end virksomheden. Det er nok er nemmere at tale om biler end om virksomhedsstrategier. Og apropos ”iværksætter-hype”, kan vi så ikke få gjort op med det mantra om, at man for at være iværksætter skal gå "all in" og forvente et enormt arbejdspres, hvor 12-timers arbejdsdage er mere reglen end undtagelsen. Jeg mener, at mindre sagtens kan gøre det og ved at ”hype” iværksætteri for meget, risikerer vi at skræmme unge potentielle iværksættere. Du kan altså godt have en normal hverdag og fx. dyrke sport, samtidig med, at du har succes med din virksomhed, det behøver ikke være så ”all-in-agtigt”. Personligt kan jeg fx dårligt nok huske, hvornår jeg sidst er har været nødsaget til at arbejde i en weekend.

3. Hvad er dit bedste råd til potentielle iværksættere?

Her vil jeg lige lægge hårdt ud med at citere mig selv: "Intet har dræbt flere ideer og projekter i erhvervslivet end den evindelige frygt for at blive kopieret. Du skal ikke frygte at blive kopieret, du skal frygte aldrig at komme i gang". Og det mener jeg virkelig. Se så at komme i gang! Gå gerne i luften med et halvfærdigt produkt, og tilpas løbende. Husk, at det ikke er unormalt, at der går tre år, før der er overskud i biksen, og ofte ender du jo med et produkt eller en ydelse, som er helt anderledes end hvad du startede ud med. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange gode idéer, som er blevet "tænkt ihjel". Der er milevid forskel på at have en idé og det at søsætte en idé. Implementering er alt. Vi får alle mindst fem gode idéer hver dag. Af samme grund, skal du ikke være bange for at fortælle om din idé til Gud og hver mand. Spørg hvad folk synes, få input og tilpas. Specielt i USA synes jeg, at de gode til at pitche deres idéer og få feedback fra folk omkring dem.

4. Er det ikke et stort sats at blive selvstændig?

Jeg synes, at det kommer an på, hvornår i dit liv du laver satset. Jeg har den største respekt for bankmanden med tre børn, som siger jobbet op og kaster sig ud i iværksætteri. Det er et reelt økonomisk og socialt sats, i modsætning til da vi selv sprang ud som selvstændige. Vi var jo begge i starten af 20érne og den økonomiske risiko, og vores økonomiske forpligtelser, var til at overse. Man kan sige, at de penge vi sidenhen har satset i firmaet, jo er penge, som vi har tjent sammen i firmaet. Vi har heldigvis igennem hele forløbet har haft samme filosofi ift. at lade pengene blive i firmaet og bruge dem til vækst, frem for fx. dyre ure og champagne. Mantraet er: "Aut augmentum aut mors”, hvilket betyder ”vækst eller dø” (hvis din virksomhed ikke er ved at vokse, er den ved at dø).

Anders Grønborg med Billy Regnskabsprogram Anders Grønborg med Billy Regnskabsprogram

5. Hvad betragter du som et succesfuldt liv?

Ja, det er jo selvsagt meget individuelt, men en fed øvelse, som jeg arbejder med, går ud på at lave et lagkagediagram over hvad DU betragter som et succesfuldt liv. Altså et lagkage-diagram over hvordan DU mener, at din tid og fokus bør fordeles i et optimalt setup. Det kan være, at jeg synes, at min succeslagkage skal inddeles i fem lige store stykker, hvor der skal stå familie, venner, kone/kæreste, firma og personlig udvikling/velvære. Når jeg har inddelt mit lagkagediagram, kan jeg én gang i kvartalet kigge på lagkagen og give mig selv karakter og se, om der er områder, der bør have mere af min fokus. En professionel sportsmand vil måske synes, at sporten skal udføre halvdelen af lagkagen, ligesom børnefamilier nok vil afsætte en stor del af kagen til børnene. Det er helt op til den enkelte.

6. Hvordan synes du man skal måle succes?

Jeg har altid ment, at succes skal måles i forhold til, hvad du har opgivet for at opnå succesen. Har du startet en succesfuld it-virksomhed, men har brugt de seneste ti år med hovedet begravet i et serverrum, så mener jeg succesen har haft en liiige høj nok pris. Lige netop på det punkt, synes jeg, Esben og jeg kan være stolte af vores virksomhed, da den igennem alle årene har været en stor del af vores sociale liv med masser af fester, sommerferier og skiture. Jeg omgås både Esben og mange af medarbejderne privat og flere af mine bedste venner, er eller har været, ansat i virksomheden. Som min gode ven Brian Sørensen, stifter af CULT, siger: "Lykken er selve vejen til målet". Det er da meget federe at nyde livet nu, end om 30 år.


Billy er regnskabsprogrammet der gør det nemmere at være selvstændig. Gem kvitteringer med mobilen, send fakturaer og afregn moms med ét klik.

Billy Regnskabsprogram logo