Hvad er obligationer?

En obligation er et gældsbrev, oftest i flere styks, deraf massegældsbreve. Disse er i princippet et lån til den som udsteder obligationen, og som modydelse betaler udstederen dig en rente.

Obligationer udstedes af en stat, realkreditinstitutter eller virksomheder. Økonomisk set kan obligationer på langt sigt ikke give investoren samme høje afkast som aktier. Hvor aktiers afkast derimod kan have store udsving, er afkastet på danske obligationer mere konstant, og kan dermed anses som en mere sikker investering.

Afkastet kommer primært fra rentebetalinger eller kursgevinster. Du kan i princippet tjene penge, så længe du kan finde en køber, som vil købe for en højere pris end den pris, du selv har købt for.

Løbetid for obligationer

Man taler om, at obligationer har en løbetid, hvor udstederen er forpligtet til at betale den fastlagte rente til obligationsejeren. Løbetiden er det tidsrum fra obligationen udstedes, til den bliver indfriet (pengene er betalt tilbage).

Oftest er løbetiden mellem 1 og 30 år, inddelt i korte obligationer (restløbetid op til 3 år), mellemlange obligationer (restløbetid mellem 3 år 7 år) og lange obligationer (restløbetid mere end 7 år).

Kursernes udsving kan ligeledes variere meget, alt efter løbetiden for obligationerne.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage