Hvad er et patent?

Et patent er rettigheden til at udnytte en idé kommercielt i op til 20 år. Med et patent kan du sikre dig, at andre ikke løber med din idé. Det er vigtigt at søge patent før opfindelsen offentliggøres. Et patent giver dig dokumentation for, at det er din idé. Du kan som den eneste fremstille, sælge og importere opfindelsen. Det betyder, at du kan undgå kopiprodukter på markedet. Når du kan holde kopiprodukterne væk, så opnår du en højere pris og et større afkast.

For at få patent er der en række krav og betingelser som skal være opfyldt. De mest centrale er listet her:

  • Opfindelsen skal være ny
  • Opfindelsen skal adskille sig væsentligt fra eksisterende opfindelser
  • Opfindelsen skal have mindst én praktisk anvendelsesmulighed

Beskyttelsen af din gode idé er afgrænset geografisk til f.eks. et land. Det betyder, at du skal søge patent på din opfindelse i de lande du ønsker patentet skal dække.

Et patent skal fornyes årligt. De fleste vælger at stoppe fornyelsen, når det ikke længere giver kommerciel eller strategisk værdi.

Hvordan søger man patent?

Du sender en online patentansøgning til patent- og varemærkestyrelsen. Der kan gå 1-6 år fra ansøgningen er sendt til patentet udstedes. Det er en god idé at søge i Danmark først. Det stiller dig bedre, hvis du vil søge patentet i udlandet. Patent- og varemærkestyrelsen har desuden en patentdatabase, hvor du kan tjekke om din gode idé allerede findes.

Det kan være komplekst at søge patent, og derfor er der en lang række virksomheder der tilbyder rådgivning på området.

Hvad er det lille patent, varemærker og designrettigheder?

Kan du ikke få patent, så kan det være en mulighed at søge ”det lille patent”/ brugsmodeller, varemærker eller designrettigheder. De mindre banebrydende opfindelser kan muligvis få det ”det lille patent”. Ønsker man at beskytte sit brand (navn og logo), så er et varemærke relevant. Designrettigheder kan søges, når man vil beskytte produktets udseende (form, konturer og farve).

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage