Hvad er samtidighedsferie og hvornår gælder den nye ferielov?

Når man er ansat, optjener man ifølge ferieloven 2018, sin ferie med løn forskudt med hvornår, man må afholde den. Man optjener 2,08 dage hver måned hele året rundt, og de optjente dage må afholdes fra den efterfølgende 1. maj.

Samtidighedsferie er en ny ferieordning, hvor lønmodtagere optjener og afholder deres ferie over samme periode. Det vil sige at de 2,08 dage man optjener den ene måned kan man afholde den følgende måned. Man kan også vælge at spare dagene op, man skal bare sørge for at få dem brugt inden d. 31. december samme år. Den nye ordning om samtidighedsferie indføres fra september 2020.

Den nye ferielov i Danmark

Den nye ferielov ændrer ikke meget i forhold til forpligtelser som virksomhedsejer. Det væsentlige ordningen om samtidighedsferie ændrer, er hvornår man kan holde ferie. Med den nye ordning vil afholdelsesperioden være fire måneder længere end optjeningsperioden, idet der fremover optjenes fra d. 1. september til den 31. august (12 måneder), og ferien kan afholdes fra d. 1. september til d. 31. december (16 måneder). Derfor bliver det i fremtiden mere fleksibelt, hvornår man vælger at holde ferie. Det kan give mere frihed for den enkelte lønmodtager og gøre, at man landet over i højere grad kommer til at holde ferie forskudt for hinanden, hvis man ikke skal tage højde for skoleferier.

Sådan fungerer overgangsordningen

Vi er nødsaget til at gå igennem en overgangsperiode for at få ferieordningen til at stemme, ellers ville alle lønmodtagere nemlig have et helt års opsparet ferie i overskud. Derfor bruger vi overgangsordningen til at få ryddet op i opsparet ferie, inden den nye ferielov indtræffer. Som almindelig lønmodtager vil du ikke bemærke overgangen synderligt. Det eneste, der bliver anderledes, er, at man skal tænke på opsparede feriedage anderledes, idet man nu kan benytte sig af dem allerede umiddelbart efter, at man har opsparet dem.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage