Hvad er valuta?

Termen stammer fra latin og betyder “værdi” eller “at være værd”. I dag beskriver valuta et lands officielle møntfod. De fleste lande har deres egen valuta. For eksempel har vi i Danmark danske kroner som vores valuta, hvorimod USA har dollars som deres valuta. Euroen er derimod et eksempel på, hvordan flere lande i Europa er gået sammen om en fælles valuta.

Hvad er en valutakurs?

En valutakurs beskriver forholdet mellem forskellige valutaers værdier. Det vil sige, at valutakursen fortæller noget om, hvor meget af en bestemt valuta, man skal have, for at kunne købe f.eks. en vare i en anden valuta. Ved at kigge på valutakursen kan du udregne, hvor meget du skal betale i danske kroner for eksempelvis 1 dollar eller 1 euro.

Hvis du har været i udlandet, har du f.eks. stået i en situation, hvor du skulle beregne, hvor meget en vare kostede i danske kroner. Det kunne eksempelvis være, at prisen på varen stod i euro, og du gerne ville vide, hvad den pris svarede til i danske kroner.

Hvad er forskellen på faste og flydende valutakurser?

Idet en valutakurs afhænger af et lands økonomiske situation, kan valutakursen ændre sig hele tiden. Dog kan valutakursen også være fast, men hvordan det?

Fast valutakurs

  • Hvis et land har en fast valutakurs, kan det skyldes, at der er blevet lavet internationale aftaler for at sikre, at kursen forbliver inden for et bestemt interval.

Flydende valutakurs

  • Hvis en valutakurs er flydende styres den af udbud og efterspørgsel på markedet.

Hvordan skal jeg forholde mig til valuta i mit regnskab?

Du må gerne købe varer eller ydelser i en anden valuta end den danske, men du skal være opmærksom på, at du skal kunne omregne valutaen til danske kroner. Det er vigtigt, at dine pligtmæssige oplysninger står i danske kroner.

Du kan læse om, hvordan du omregner valuta på en regning her.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage