5 ting du skal vide, før du tager et lån i banken

Forfatter:Morten Holst Henriksen
Dato:30. august 2018
Læsetid:4 minutter

I dette blogindlæg fortæller gæsteblogger Lennie Olsen fra Lendino om, hvad du skal vide, før du tager et lån i banken.

Kan du nikke genkendende til en af disse situationer?

  • Du har forretningsideen, selskabet er stiftet og nu skal du ud og erobre verden.

ELLER

  • Din virksomhed har været oppe at køre i et stykke tid, og nu skal du udvide til nye markeder eller ud og købe noget mere udstyr.

Om du er helt nystartet eller en etableret virksomhed vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt mangle penge til at føre dine planer ud i livet. Er du som virksomhedsejere er flest, vælger du formentlig at gå ned i banken og tale med din bankrådgiver.

Her vil jeg give dig et råd: Klap lige hesten og læs denne liste over 5 ting du skal vide, før du tager et lån i banken.

1) Der er masser af alternativer til at gå i banken

Mangler din virksomhed penge for at føre dine planer ud i livet, er din egen bank langtfra den eneste mulighed. Heldigvis for det da.

For et banklån kan nemlig være en både dyr, tidskrævende og måske i sidste ende spildt foretagen. (1 ud af 3 små virksomheder får nej i banken ifølge tal fra SMV Danmark.)

Du kan i stedet vælge at få et tilbud fra flere banker, finde en investor, låne af familie og venner, søge offentlig støtte eller få et lån gennem alternative finansieringskilder som crowdlending, hvor du låner af en større gruppe udlånere - mulighederne er mange.

2) Pas på kassekreditten

Mange virksomheder har en erhvervskredit, som de kan trække på, når likviditeten ikke helt er som ønsket. Det er et godt værktøj at have, men pas på at du ikke bliver for afhængig af den.

Dit pengeinstitut kan til enhver tid opsige kreditten, og du kommer til at betale dyrt, hvis du laver overtræk på kassekreditten.

Skal du bruge penge til et specifikt projekt eller har du større driftsomkostninger end erhvervskreditten kan klare, kan det derfor godt betale sig at optage et lån enten i banken, fra familie og venner eller gennem crowdlending.

3) Banken lever af din samlede forretning

Mange virksomheder kan sagtens låne penge i banken, så længe de samtidig benytter sig af bankens øvrige produkter (forsikring, erhvervskredit osv.).

På den ene side kan det være rart og overskueligt at have det hele samlet på et bræt, men på den anden kan du risikere at betale overpris for de øvrige produkter i forhold til konkurrerende udbydere på markedet.

Selv hvis banken tilbyder dig en lav rente på lånet, kan det vise sig, at du kunne have sparet flere penge ved for eksempel at vælge en billigere forsikringsudbyder og tage et lidt dyrere lån. Se dig derfor for!

4) Jo bedre styr på tal og tekst du har, jo bedre

Har du et regnskab og budget med under armen og kan du nemt forklare din forretningside, er du allerede kommet ret langt. Det skal du som minimum have med, når du går ned i banken, men selv din familie og venner vil nok gerne se, at du har gjort dig et par tanker omkring dit finansieringsbehov, før de skyder formuen i din virksomhed.

Kravet til hvor meget dokumentation, du skal bruge for at få et lån, afhænger i høj grad af, hvor meget du skal låne og hvor du låner henne. Som udgangspunkt er dokumentationsbyrden højest i banken og lavest, hvis du låner af familie og venner.

5) Du kan bruge det offentlige - også uden hjælp fra banken

I Danmark er der et væld af muligheder for at få offentlig support til din virksomhed. Vækstfonden tilbyder for eksempel et Vækstlån, som er målrettet til små og mellemstore danske virksomheder.

Vækstlånet kræver dog, at du har fundet finansiering et andet sted. Det behøver ikke være hos din bank; du kan også få et lån andre steder som for eksempel hos en crowdlendingvirksomhed.

Skal du derfor låne over 1 mio. kr. til nye produktionsfaciliteter eller til et ejerskifte, kan du låne en del i banken eller hos en crowdlendingvirksomhed - resten låner du så hos Vækstfonden.

Generelt vil jeg råde dig til at undersøge, hvilken finansieringsløsning, der er bedst for dig. Måske er et banklån den bedste løsning, men du skal ikke regne med, at banken altid vil lege med, eller at de kan gøre det bedst, hurtigst og billigst.

Tænk også over, hvor mange kræfter du vil lægge i hele processen og hvor meget sikkerhed du kan stille. Banken kræver typisk væsentligt mere sikkerhed, lange møder og et bjerg af dokumenter, før de kan bevilge et lån - hvis du låner af familie og venner eller gennem crowdlending stilles der typisk ikke nær så store krav.

Vil du se, hvad crowdlending er for en størrelse, eller vil du tage en snak med en af vores rådgivere? Så besøg os på lendino.dk.

  • Trends for e-handel i 2024 - Se hvad du skal være opmærksom på 
  • Gratis budgetskabelon – få overblik over din virksomheds økonomi
  • Billy vs. Dinero: Hvilket regnskabsprogram skal jeg vælge?