Garnspecialisten gør kloden grønnere én garnnøgle ad gangen

Forfatter:Amanda Nielsen
Dato:17. november 2022
Læsetid:5 minutter

Mød Zuzana Obel, der begyndte at sælge garn via en webshop på hobbyplan som en passion ved siden af hendes corporate arbejde med shipping i Mærsk. Virksomheden tog fart og i dag har hun 7 ansatte.

Hobbyvirksomhed blev til fuldtidsjob

Der er mange forskellige veje ind i livet som selvstændig, og Zuzanas vej er også sin egen. Hun tænkte ikke over at blive selvstændig, men fik gennem hendes arbejde i Mærsk mulighed for at læse ved siden af - og det er netop den beslutning, der er årsag til, at hun i dag har sin egen forretning.

Efter mange år i shipping manglende Zuzana en passion i hverdagen, og hun begyndte derfor at læse “tekstildesign” ved siden af hendes arbejde i Mærsk for at se, om det kunne vække en passion og interesse i hende.

Og det må man sige, at det gjorde. Hun begyndte at sælge garn på hobbyplan ved siden af hendes fuldtidsjob, og pludselig voksede forretningen sig så stor, at hun kunne sige farvel til sit lønmodtagerjob og arbejde med garn på fuld tid. 

Hvorfor garn, spørger du måske? Garn som fokus for Zuzanas webshop kom fra hendes studie “tekstildesign”, men også fra hendes barndom, hvor hendes mormor lærte hende at strikke, hækle og brodere - så det føltes helt naturligt for hende, at det var den vej, hun skulle gå.

En virksomhed i tidens ånd

Bæredygtighed, coronanedlukning og mindfulness. Det er alle sammen ting, der har været højt på agendaen i norden de sidste mange år. Og her rammer Zuzanas forretning Garnspecialisten godt ind. Som Zuzana selv siger det, så har deres store vækst været en kombination af, at de har været rigtig dygtige - og super heldige i forhold til tidens ånd.  

Hvis Garnspecialisten var startet for 15 år siden, tror hun ikke, at det havde været den samme succes, da der ikke var fokus på bæredygtighed og håndarbejde. Dengang var det ikke cool at sige, at man godt kunne lide at strikke, det var noget man skjulte. 

Hvorimod det i dag er noget, vi kan se alle steder. Zuzana selv strikker over alt fx i toget og til møder. Det er ikke noget, der længere skal være skamfuldt - men det er derimod noget, som er super moderne. 

Den bæredygtige agenda var ikke årsagen til, at hun blev selvstændig og startede hendes webshop. Det er noget, hun er blevet vildt grebet af undervejs i hendes tid som selvstændig - og det er nu hendes store passion at formidle viden og muligheder om hele vores tilgang til at bruge de ressourcer, der allerede er sat i verden i stedet for at producere nyt.

Mine ansatte giver mig mere frihed

Mange tror, at man selv vælger hvornår man arbejder og holder fri, når man starter sin egen virksomhed. Og det mener Zuzana bestemt ikke er rigtigt. Hendes oplevelse er, at hun arbejdede virkelig mange timer for at starte hendes virksomhed op og skalere den - og at der ikke var noget, som hed weekender og aftener dedikeret til familien. Det var noget, der hele tiden skulle balanceres. 

Derfor elskede hun den dag, hun fik mulighed for at få ansatte. Det bekræftede hende i at det er den rigtige vej, hun går med virksomheden - og det giver hende en helt anden frihed i hendes hverdag. Hun får mulighed for at arbejde videre med strategi samt ledelse og se på forretningen på en helt anden måde, end hvis hun skulle gøre alle ting selv. 

Derudover kom Zuzana fra en kæmpe virksomhed, Mærsk, hvor hun var vant til at have en masse mennesker omkring hende - og pludselig stod hun helt alene og skulle klare alting selv som selvstændig. Derfor er hun rigtig glad for den dag i dag at have ansatte omkring hende, så hun også har mulighed for at lave netop de ting, hun brænder mest for.

Det bedste ved at være selvstændig 

Det Zuzana elsker mest ved at være selvstændig er, at hun selv bestemmer, hvilken retning virksomheden skal i. Derudover synes hun det er fedt, at hun kan se resultater med det samme, når hun arbejder hårdt for det. 

At hun kan tilbyde spændende arbejdspladser til hendes ansatte, og at hendes forretning har en stor bæredygtig vinkel, gør hende også rigtig glad og stolt - og er ting hun værdsætter ved at være selvstændig. 

Og det hårde arbejde har også betalt sig for hende. Hun sørger ikke blot for at hendes ansatte får løn, hun lever også selv af hendes forretning nu.

Gode råd til andre selvstændige

Et af Zuzanas gode råd til andre nye selvstændige er, at du hurtigt skal finde andre i din omverden, du kan sparre og netværke med omkring din virksomhed. Selvstændige kan hurtigt hjælpe hinanden, fordi alle har været helt nye engang og stået over for samme udfordringer, som du måske står overfor nu. 

Prøv at dræbe myten om, at det er nemt at lave en kæmpe virksomhed, hvor du bliver millionær i morgen - er et af hendes andre råd. Det er vigtigt at afstemme forventningerne fra starten, og det tager typisk lang tid og koster rigtig mange penge at starte en virksomhed op, og det er noget, der kan slide på en mentalt. Så det er vigtigt, du er tålmodig, og giver ting den tid, det tager.

En sidste ting er, at du ikke nødvendigvis behøver at opfinde den dybe tallerken for at blive selvstændig. Så længe du laver noget, du er god til og passioneret omkring, så kan du sagtens lave en god forretning, selvom det er noget, der findes på markedet i forvejen. Der er fx mange håndværkere, konsulenter og webshops derude, der eksisterer på samme tid på samme marked.

  • Bag om Billy: Manager hos Billy
  • Billy Partner: En sand iværksætterhistorie – Andreas Regnskab
  • Bag om Billy: Livet som praktikant hos Billy