Indberetter du momsfrit salg til EU-lande efter bogen?

Billy regnskabsprogram forfatter

Revisor Jákup Martin Vandsdal

14. oktober 2014

De fleste virksomheder, der sælger til virksomheder i andre EU-lande, er bekendte med, at de ikke skal opkræve moms, og at salget skal registreres i “Rubrik B – varer” eller “Rubrik B – ydelser”. Ikke særligt mange er dog også bekendte med, at man faktisk også skal indberette salget et helt andet sted.

Du skal nemlig hver måned ind at registrere dit samlede salg for perioden for hver enkelt kunde. Det gør du ved at logge på TastSelv på SKATs hjemmeside, klikke på “Moms” og derefter klikke på “EU-salg uden moms”.

Her er det heldigvis muligt at skifte indberetningsfrekvensen, så du kan indberette kvartalsvis i stedet. Det gør du blot ved at klikke på “Skift indberetningsfrekvens” og derefter vælge kvartalsvis.

Det er muligt for dig at rette tidligere indberetninger i op til 11 måneder efter indberetningen. Dette gør du ved at klikke på “Ret” ud for den måned eller det kvartal, som du ønsker at foretage ændringer i. Husk altid at slutte med “Kontrollér” og “Gem”, så ændringerne gennemføres og gemmes.

Vigtigt at kontrollere udenlandske momsnumre

Grundforudsætningen for at kunne sælge momsfrit på denne måde er, at køberen har et gyldigt momsnummer. Det er dit ansvar at kontrollere gyldigheden, hvilket du kan gøre her. Glemmer du at kontrollere, og det ved indberetningen viser sig, at momsnummeret ikke er gyldigt, hænger du selv på momsen – så husk altid at kontrollere.

Et nødvendigt onde

Selv om det kan virke, som om du bare bliver påtvunget mere og mere administrativt bøvl, er der rent faktisk en mening med galskaben.

Som nævnt ovenfor er forudsætningen for momsfri handel, at den sker mellem to virksomheder med gyldige momsnumre i hver deres EU-land.

Indberetningerne er SKATs måde at kontrollere, at alt foregår, som det skal. Lad os sige, at du sælger en vare uden moms til en virksomhed i et andet EU-land, hvorefter du går ind og indberetter dit salg mv.

Din kunde er lidt uærlig og har faktisk blot købt varen til privat brug. Han undlader derfor at indberette købet i sin virksomhed.

Nu kommer din kundes virksomhed til kontrol hos skattemyndighederne i hans land, og de kan se, at der er indberettet noget momsfrit salg fra din virksomhed til hans, men de kan ikke se, at han har indberettet købet. De kan således konstatere, at han har købt en vare til privat forbrug og ikke har betalt moms af den.

Intrastat

Sælger du varer for mere end 5 millioner kr. årligt, skal du også indberette til Intrastat (Danmarks Statistik). Danmarks Statistik sørger dog selv for at kontakte dig, hvis grænsen overskrides.

Frister

Her ses fristerne for indberetning af dit salg for 2014.

Kilde: SKAT

Denne artikel er skrevet af

Jákup Martin Vandsdal, Tasteriet

Tasteriet har specialiseret sig i moms og regnskab for selvstændige med små selskaber uden revisionspligt. Få solid rådgivning til alt lige fra bogføring og udarbejdelse af din årsrapport og momsafregning hos Tasteriet.