Hvilken webshop-platform skal du vælge?

Forfatter:Julie Tandrup Gravesen
Dato:22. juni 2018
Læsetid:5 minutter

Skal det være en hosted webshop eller en open source webshop?

Når du har besluttet dig for at åbne en webshop, er det første, du bør overveje, hvilken webshop-platform, du har tænkt dig at bruge.

For at gøre beslutningen lidt lettere for dig, vil vi i første udgave af Billys webshop-serie forklare, hvordan en hosted og en open source adskiller sig fra hinanden. Vi vil også se på, hvilke fordele og ulemper, der er forbundet med de to løsninger.

Hvad er en hosted webshop?

Med en hosted webshop-løsning får du en standardiseret webshop, hvor du ikke selv har adgang til de bagvedliggende koder. Det betyder bl.a., at du ikke selv skal sætte dig ind i, hvordan man koder, når du eksempelvis skal tilføje varer, tekst og billeder til din hjemmeside.

Da hostede webshops som oftest er forholdsvis standardiserede, betyder det dog også, at du ikke nødvendigvis kan få tilføjet nye smarte funktioner, medmindre de er en del af den webshop-pakke, du har købt.

Fordele ved hostede webshops er:

Brugervenlighed
En hosted webshop kan være en rigtig god løsning for dig, der ikke har haft med webshops at gøre før. Du får alt det, du har brug for. Samtidig slipper du for, at bruge din tid på, at sætte dig ind i programmering. I stedet kan du bruge din energi på at få din webshop op at køre.

Nem tilpasning af indhold
Den hosted webshop er den simpleste løsning. Du vælger blot en template, og pifter det op med dine egne produkter, billeder og tekster.

Du slipper for typiske kompatibilitetsproblemer, der ofte er forbundet med open source-løsninger. Skulle du løbe ind i problemer, kan du altid kontakte din platformudbyders supportteam. Det er altså nemt at få styr på indholdet i din webshop.

Faste udgifter
Med hostede webshops ved du rent økonomisk, hvad du kan forvente hver måned. Løsningen er ikke nødvendigvis billig, men som udgangspunkt betaler du en fast månedlig pris. Kort fortalt: du slipper for uforudsete udgifter.

Ulemper ved hostede webshops er:

Begrænsning for tilføjelse af nye funktioner
Den hosted webshops største fordel er nok også dens største begrænsning.

Hostede webshops udmærker sig ved at være simple og lette at gå til - til gengæld kan du støde på nogle udfordringer, når din webshop vokser. Med tiden vil du måske gerne tilføje nye funktioner for at opnå konkurrencemæssige fordele.

Har du valgt den hosted løsning, skal du altid kontakte din udbyder for at oprette nye funktioner. Det kan tage lang tid, være dyrt og i visse tilfælde vil udbyderen slet ikke kunne tilbyde at oprette de funktioner, du ønsker.

Flyt til en anden platform
I takt med at din virksomhed får succes, vil du sandsynligvis opleve, at din webshop ikke længere kan leve op til dine standarder. Da det er dyrt, langsommeligt og besværligt at tilføje nye funktioner til den hostede webshop, kan det i værste fald betyde, at du på længere sigt bliver nødt til at vælge en anden, mere fleksibel, løsning.

Det har primært to konsekvenser at skifte platform:

Det medfører en masse ekstra arbejde og et midlertidigt fald i søgemaskinerne – til gengæld kan dine erfaringer med en hosted platform ruste dig bedre til at komme i gang med en open source-platform.

Hvad er en open source webshop?

Modsat den hostede webshop-løsning giver en open source webshop enormt meget frihed til at tilpasse webshoppen til din virksomheds specifikke ønsker og behov. Du har nu fuld adgang til al kodning bag webshoppen, og det giver dig mulighed for løbende at optimere webshoppen, så du kan give dine brugere den bedst mulige oplevelse.

Der er dog også udfordringer forbundet med open source-løsningen, der eksempelvis kræver, at du selv har en vis forståelse for kodning, og/eller at du hyrer hjælp fra en programmør.

Fordele ved open source webshops:

Stor frihed og fleksibilitet
I kraft af at du nu selv har adgang til kodningen bag din webshop, har du pludselig meget større frihed til løbende at tilpasse og forbedre din webshop.

Der findes et hav af forskellige mulige udvidelser til webshops. Mulighederne afhænger, af hvor dygtig du eller din programmør er.

Lave omkostninger
Hvor hostede webshops typisk betales i abonnementsform, er selve webshop-platformen for open source som oftest gratis.

Men det er ikke helt gratis:

Der vil være udgifter til eksempelvis hosting, betalingsgateway og din programmør. På den lange bane vil open source webshops dog typisk give lavere månedlige omkostninger end hostede.

Hjælp fra online communities
Open source kan virke som en mere uoverskuelig løsning end hostede webshops. Dog har de fleste open source udbydere større communities tilknyttet.

Her vil der altid være hurtig hjælp at hente til de udfordringer, du eventuelt støder på.

Det betyder, at du kan spare tid på support, og i stedet få lynhurtig hjælp fra andre, der har siddet i samme situation som dig.

Ulemper ved open source webshops:

Øget behov for hjælp
Hvis du ikke selv har styr på kodning, vil du især i starten opleve et øget behov for hjælp med en open source løsning. Her kan det være en rigtig god idé at hyre en programmør. En programmør kan hjælpe dig godt i gang med din webshop og eventuelt også hjælpe dig løbende med nye funktioner, udvidelser og eventuel vedligeholdelse.

Øget risiko for problemer
Da open source løsningen ikke er en standardiseret løsning, vil risikoen for at løbe ind i eksempelvis kompatibilitetsproblemer være større. Det kan afhænge af alt lige fra softwareversioner til forskellige udvidelser. Derfor vil der også være behov for mere tid til løbende at køre opdateringer og udbedre fejl.

… Så hvilken webshop-platform er den rigtige for dig?

Når du står overfor valget mellem de to løsninger, bør du overveje:

  • Hvor vil du gerne hen med din webshop?
  • Og hvad kommer det til at kræve af dig?

Hvis du ønsker at holde din webshop på et mindre plan, og det skal være hurtigt og let at gå til, så er en hosted webshop nok den rigtige løsning for dig.

Drømmer du derimod om en webshop, der virkelig kan vokse med opgaven, og har du mod på en lidt mere krævende løsning, så vil open source være et bedre bud på en løsning.

Læs hele Billys guide til opstart af webshop her.

Næste gang

Glæd dig til næste uge, hvor vi vil introducere dig for de store webshop-udbydere, der findes på markedet. Vi vil gennemgå, hvad de hver især kan tilbyde og hvilke fordele og ulemper, der er forbundet med hostede og open source løsninger - læs med her.

  • Trends for e-handel i 2024 - Se hvad du skal være opmærksom på 
  • Gratis budgetskabelon – få overblik over din virksomheds økonomi
  • Billy vs. Dinero: Hvilket regnskabsprogram skal jeg vælge?