Sådan investerer du virksomhedens overskud

Forfatter:Christian Kongsted
Dato:4. november 2019
Læsetid:4 minutter

I dette blogindlæg fortæller Christian Kongsted i samarbejde med invested.dk, om, hvorfor det kan være en god ide at investere en del af overskuddet fra sin virksomhed i for eksempel aktier.

Ser man på aktiemarkedets udvikling, er det et faktum, at det er steget med 7-9 pct. per år i gennemsnit i løbet af de sidste 150 år. Og som virksomhedsejer har du mulighed for at få andel i denne stigning ved at investere bredt i aktiemarkedet via din virksomhed.

Som ejer af din egen virksomhed er du på en måde allerede i gang med at investere. Hver dag investerer du din egen tid og bytter den om til penge. Måske kan du udbetale dig selv en løn på 25.000 kr. om måneden, 30.000 kr. eller mere. Måske kan du arbejde lidt flere timer, så du tjener 40.000 kr. Men hvis du sælger dine timer, f.eks. som konsulent, eller din indkomst i det hele taget er afhængig af den tid, du bruger – hvilket den meget ofte er - så er der et naturligt maksimum for, hvor mange af døgnets timer du kan bruge på at arbejde, og man rammer hurtigt et loft.

Men inden for investering findes loftet ikke.

Danskere investerer forkert

Hvis du havde investeret 100.000 kr. i aktiemarkedets største virksomheder for 40 år siden, så ville det være blevet til 7,7 mio. kroner i dag (hvis man ser bort fra skat). Det burde i sig selv være argument nok for at komme i gang med at investere. Og man behøver ikke 100.000 kr. for at komme i gang. Man kan overføre et mindre beløb hver måned, og så investere disse penge løbende.

Spørgsmålet er så: Hvordan gør man?

Når danskerne investerer, gør en stor del af os det på den forkerte måde. Vi køber for mange danske aktier, og vi glemmer at sprede vores risiko. Det kan betyde flere tab end gevinster. En almindelig dansk investor køber ofte en aktie på følgende måde: Han hører om en virksomhed, der har fremgang, og straks føler vedkommende sig så begejstret, at han ligefrem er bange for at gå glip af en gevinst, hvis han ikke handler med det samme.

En anden normal fejl er, at danske investorer ender med at købe alt for få aktier. De fleste ejer kun en enkelt eller to aktier, og det er heller ikke nogen god løsning.

Spred risikoen geografisk

Det danske aktiemarked udgør kun omkring 1% af det samlede verdensmarked for aktier, og derfor giver det ikke mening at have 100% danske aktier. Man er simpelthen for eksponeret i forhold til en relativt lille økonomi.

En privat investor med fokus på en sund portefølje bør derfor sprede sig geografisk – for eksempel med aktier i Nordeuropa, USA, og visse sydamerikanske og asiatiske lande såsom Brasilien, Japan og Sydkorea. Lykkes man med at sprede sin risiko på denne måde, er man allerede kommet rigtig langt – og meget længere end mange andre – i forhold til at opnå gode resultater.

Men for de fleste vil det være en uoverskuelig opgave at holde styr på en aktieportefølje, så det har medført, at mange er begyndt at søge efter alternativer.

Den simple løsning

Ønsker man at bruge mindst muligt tid på investering, kan man overveje en af de automatiserede løsninger, som findes, hvor man kan investere penge i verdensmarkedet for aktier. På denne måde får man andel i de stigninger, der formentlig vil være over tid, og så slipper man for at vælge enkeltaktier – og for den risiko der er forbundet med det. Man behøver ikke at bruge tid på at læse finansnyheder og følge med i det seneste nye fra virksomhederne. Man har jo travlt nok med sin egen virksomhed.

Disse løsninger tilbydes også til virksomhedsejere, hos f.eks. June, Sparindex eller Nord.investments – i forskellige former. Så uanset hvilken løsning man vælger, vil det formentlig vil være bedre end at lade pengene stå i banken. For her taber man 1-2% om året i inflation, og måske risikerer man endda at skulle betale renter til banken af pengene.

Alt dette skal selvfølgelig måles op imod, hvad man kan få ud af at investere i udviklingsprojekter i sin egen virksomhed. Og det er virksomhedens ejer i sidste ende selv den bedste til at svare på.

  • Trends for e-handel i 2024 - Se hvad du skal være opmærksom på 
  • Gratis budgetskabelon – få overblik over din virksomheds økonomi
  • Billy vs. Dinero: Hvilket regnskabsprogram skal jeg vælge?