Tre ting du absolut ikke kan outsource

Forfatter:Jeremy Andrews
Dato:20. marts 2013
Læsetid:5 minutter

Som iværksætter skal du fokusere på at køre din virksomhed og tiltrække nye kunder. I alle virksomheder er det dog nogle gange sådan, at de ting man gerne vil gøre kolliderer med de ting, der skal gøres. Derfor kan det være en god idé, at få andre til at udføre nogle af dine opgaver for dig, så du får tid til de ting, du gerne vil gøre.

I min virksomhed har jeg en finger med i mange ting, for jeg kan godt lide at være med i alle de forskellige aspekter af både virksomheden og dens aktiviteter. Igennem årene har jeg lært, at uanset om jeg selv har de rette evner eller den nødvendige viden til at lede et projekt eller færdiggøre en opgave, så skal jeg stadig være en del af beslutningsprocessen. Selvfølgelig deler jeg ofte mange af opgaverne ud på mit team eller outsourcer fuldstændigt – og det kan jeg gøre, fordi jeg ved præcis hvilke opgaver og projekter, der bør outsources og hvilke, der ikke gør.

Sidste år skrev jeg en artikel om at vælge, hvorvidt man bør outsource noget af sit arbejde eller ej og hvilke opgaver eller ansvarsområder man som iværksætter selv skal tage sig af, afhængigt af hvilke evner man har. Der er mange fordele forbundet med at outsource og mange (inklusive mig selv) vil kunne fortælle dig en masse om disse fordele, men der er ofte rigtig mange faktorer, der skal overvejes, før man kaster sig ud i det. Herunder kommer jeg ind på tre store områder, som du som iværksætter ikke må outsource.

BRAND IDENTITET – kan ikke outsources

Før du tror, at alle opgaver i virksomheden er lige vigtige, så stop og se på hvilke opgaver, der bringer flest penge ind i virksomheden. Er din virksomhed helt ny, så husk på, at kunderne vil banke på hos dig, fordi du har opbygget et attraktivt brand.

Har du et logo eller er der et budskab i dit brand, som siger noget til din målgruppe? Der findes mange steder på nettet, hvor du kan få hjælp til at lave et logo, men dit budskab og din brand identitet skal komme fra dig selv. Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg ikke selv kom på min virksomhed SME’s logo. I stedet for outsourcede jeg opgaven til en designer, der havde langt mere talent på det område, end jeg selv havde. Men på trods af det, var jeg en stor del af den kreative proces, fordi det jo var mig der vidste, hvad vores brand skulle kommunikere til vores målgruppe.

SALG – kan ikke outsources

Selvom vi ofte hører visse videnskabsfolk påstå, at vi vil kunne klone mennesker indenfor en rimelig overskuelige fremtid, så er det ikke sket endnu og derfor er der ingen anden udvej, end at arbejde hårdt for at øge salget selv. Når jeg rådgiver iværksættere, hører jeg dem tit sige ”Jeg skal bruge kapital, så jeg kan starte en salgsafdeling”. Og sådan en udtalelse får mange gange investorer til at stå af. Hvis du, som virksomhedsejer, ikke kan ”sælge” din virksomhed eller din historie, så kan jeg garantere dig for, at der heller ikke er andre, der kan. Sagen er den, at langt de fleste salgsafdelinger ikke når de mål, der bliver sat. Derfor skal du være i stand til at sælge dig selv til potentielle kunder.

I disse digitale tider er der mange kunder, der gerne vil tale med nogen højere oppe i en virksomhed. Så hvis du som virksomhedsejer ikke kan sælge, så er jeg bange for, at iværksætteri ikke rigtig er noget for dig.

INVESTOR PITCH – kan ikke outsources

”Kan du hjælpe mig med at rejse kapital?” – det er det spørgsmål, som mange iværksættere stiller, når de taler med potentielle investorer. Der findes mange services og ressourcer, der kan hjælpe iværksættere igennem den proces, det er at rejse kapital, men det spørgsmål jeg altid selv stiller iværksættere i denne situation er ”Hvor godt kender du din virksomhed set fra investorernes perspektiv?”. Ved du hvordan din virksomheds kapitalforhold ser ud? Kender du det samlede antal aktier din virksomhed har autoriseret og hvor mange, der er udestående? Selvom mine råd til iværksættere aldrig kan erstatte den hjælp, man får hos en advokat, så har jeg selv været igennem det at starte en ny virksomhed og rejse kapital nok gange til, at jeg nu kender en hel masse til den juridiske proces og ved, hvordan man forbereder sig på investorernes spørgsmål – der typisk er i samme stil, som dem jeg stillede herover.

Det er klart en fordel at styre denne proces selv, for du ved aldrig, hvornår en investor vil vise interesse i din virksomhed. Når jeg taler med investorer om en ny investeringsmulighed, spørger de typisk om to ting:

  1. "Har du patent på dit produkt?" og
  2. "Hvordan ser dit kapitalforhold ud?" (med andre ord, hvem ejer hvad i virksomheden og hvordan?)

Investorer vil tit prikke lidt til dig for at finde ud af, om du ved, hvad du snakker om. Er du ikke forberedt og er du nødt til at henvise den potentielle investor til din advokat eller salgsafdeling for at få mere præcise oplysninger (det håber jeg ikke!), så kan jeg garantere, at investoren hurtigt mister interessen.

Artiklen er oversat fra engelsk, skrevet af Jeremy Andrews og findes også på vores amerikanske blog under titlen Small Business Startups & Funding: Three Things You Absolutely Cannot Outsource.

  • Billy vs. Dinero: Hvilket regnskabsprogram skal jeg vælge?
  • Hvordan udbetaler du udbytte fra et holdingselskab?
  • Sådan forhandler du løn med en medarbejder