Trends for e-handel i 2024 - Se hvad du skal være opmærksom på 

Forfatter:Christian Wintcentsen
Dato:7. marts 2024
Læsetid:4 minutter

I denne spændende tid, hvor teknologi og forbrugeradfærd konstant udvikler sig, er det afgørende for virksomheder at holde sig ajour med de nyeste trends og tendenser inden for e-handel. I denne artikel vil vi udforske de mest indflydelsesrige og innovative tendenser, der former landskabet for onlinehandel i 2024. 

Vi dykker ned i de nøgleområder, der driver succesfulde e-handelsvirksomheder i dagens dynamiske marked. Vi kigger på, hvordan disse trends former fremtiden for digital handel og påvirker forbrugernes oplevelse og forventninger inden for e-handel.

Hvordan ligger landet for e-handel på bagsiden af 2023?

Der er flere forskellige trends og faktorer, som kommer til at få indflydelse på e-handel i 2024, men hvordan står det til for e-handel her i indgangen af det nye år?

Tal fra Dansk Industri viser, at 2023 bød på en overordnet stigning i aktiviteten for e-handel. Her er der både tale om en stigning i den del af omsætningen, som kommer fra e-handel, men også mængden af virksomheder der tilbyder en online salgskanal. I 2023 var det faktisk næsten 30% af danske virksomheders omsætning, som kom fra e-handel. Dette er en stigning på 5 procentpoint i forhold til 2022. 

Tallene tyder altså på at e-handel er en vækstende salgskanal, men hvilke trends inden for e-handel kan din virksomhed drage fordel af i 2024? Det tager vi et kig på i denne artikel. 

Bæredygtighed får indflydelse på e-handel i 2024

I 2024 er det besluttet af EU kommissionen, at der vil forekomme nye lovkrav vedrørende rapportering af bæredygtighed for virksomheder, som en måde at intensivere den grønne omstilling. Dette kan spille en rolle for e-handelsvirksomheder, da de også har en forpligtelse til at tage del i den grønne omstilling. 

En måde hvorpå e-handelsvirksomheder kan drage fordel af den grønne omstilling, kan være ved at tage del i re-commerce trenden. Re-commerce er et term, der dækker over online salg af genbrugsvarer eller produkter der er ved at være over salgsdato. 

Den store vækst inden for re-commerce trenden udspringer fra den stigende inflation og prisstigninger, som er blevet en væsentlig faktor for den almene forbruger i løbet af det forgangne år. Re-commerce har ifølge tal fra Dansk Industri haft en vækst på 60% i løbet af 2023, og er estimeret til at nå en værdi af 120 milliarder euro frem mod 2025.

Driften af re-commerce er noget der udtrykker ansvarlighed for din virksomhed, og er især et fænomen der tiltaler de yngre forbrugere. Fordelene ved at udøve re-commerce er, at det er med til at forlænge en lang række produkters levetid samt reducerer madspild.

Hvis du som virksomhed kan intensivere eller implementere en form for gensalg og/eller reducering af madspild, kan det også være en måde hvorpå din virksomhed kan styrke sin CSR (Corporate Social Responsibility), og dermed også styrke dit brand. 

Nye krav til cybersikkerhed for E-commerce 

Datasikkerhed kan ikke siges at være en ny trend, men er under alle omstændigheder stadig en igangværende trend for e-commerce. Dette skyldes især at krig i Europa fortsat udsætter europæiske virksomheder for større risiko for cyberangreb, og det er derfor mere vigtigt end nogensinde, at have styr på cybersikkerheden i din virksomhed. 

For at imødekomme de stigende sikkerhedskrav, trådte det såkaldte NIS2 direktiv i kraft i starten af 2023, med en række krav til virksomhedens cybersikkerhed. Disse krav forventes at være implementeret i slutningen af 2024. Det kan derfor være en god idé for virksomheder der benytter e-handel som salgskanal, at tage hånd om opfyldelse af disse krav hurtigst muligt, for at vise sine kunder, at der er styr på sikkerheden. 

Det er dog værd at tilføje, at det ikke er alle virksomheder, som er underlagt disse krav. Det kan derfor anbefales at tjekke op på, om din virksomhed opfylder de kriterier, der gør disse krav gældende. 

Mobiltelefonen er den foretrukne enhed til e-handel

I tallene fra 2023 så vi i stigende grad, at der blev foretaget flere og flere køb fra mobiltelefoner i stedet for computere. Mobilen har faktisk været den førende enhed for forbrugeren at foretage sine køb på siden 2022, men har taget et endnu større spring i løbet af 2023.

Tal fra DI viser, at det faktisk næsten var op imod 50% af alle handler, der blev foretaget på mobiltelefonen i den anden halvdel af 2023. Yderligere viser tallene også, at det er alle forbrugsgrupper, undtagen de ældre, der har mobilen som deres foretrukne enhed at foretage køb på. 

Baseret på de tendenser, vi har set det forgangne år, er det derfor klart at se, at mobiltelefoner kommer til at være den førende enhed at foretage e-handel på, for forbrugerne. Det kan derfor også være en god idé, at have styr på sin hjemmesides mobilkompatabilitet. At have en hjemmeside der fungerer godt på en mobiltelefon, kommer nemlig til at være afgørende for salg.

Det kan med derfor sikkerhed kun gavne din virksomhed, hvis du optimerer din hjemmeside til visning på mobiltelefoner. Yderligere ses der også en stigning i brugen af apps til betaling af handler. Det kan derfor også være gavnligt, hvis du ser på muligheder for at implementere en sådan betalingsløsning i din webshop. 

Så hvis din virksomhed kunne tænke sig at intensivere jeres salgskanal for e-handel i 2024, er det værd at kigge på de trends, som vi har gennemgået her i denne artikel.

  • Mobile-app trends 2024
  • Gratis budgetskabelon – få overblik over din virksomheds økonomi
  • Billy vs. Dinero: Hvilket regnskabsprogram skal jeg vælge?