Sådan bogfører du banklån i Billy

Forfatter:Hannibal Blytt
Dato:10. maj 2023
Læsetid:2 minutter

Sådan bogfører du dit banklån

I denne guide viser vi dig trin for trin, hvordan du bogfører et lån til din virksomhed i Billy. Inden du går i gang med at bogføre dit banklån, anbefaler vi, at du sætter dig ind i banklånets begreber. Herunder giver vi en kort beskrivelse af nogle af de vigtigste begreber:

Hovedstol: Hovedstolen er det fulde beløb, du oprindeligt har lånt. Når du har afdraget lånet fuldstændigt, er summen af alle afdragene lig med hovedstolen. Et banklåns hovedstol består af flere forskellige dele; afdrag, renter, kortfristet gæld og langfristet gæld.

• Afdrag: Er et udtryk for de beløb, du betaler etapevis for at nedbringe din gæld.
  • Renter: Er det beløb, det koster dig at låne pengene i banken.
  • Kortfristet gæld: Er et lån, som skal tilbagebetales indenfor et år. Kortfristet gæld er en betegnelse for, hvor lang tid det tager at tilbagebetale hovedstolen.
  • Langfristet gæld: Er et lån, som har en restløbetid på over et år.

Lad os antage at du har lånt 200.000 kr. af din bank under nedenstående forudsætninger:

• Hovedstolen er 200.000 kr.
  • Lånets årlige rente er på 5 %.
  • Lånet forventes tilbagebetalt efter 3 år.
  • Vi antager, at du betaler dine renter og afdrag hver måned dvs. 12 gange om året.

Bogføring af lånets tilbagebetaling

Når du afdrager på dit banklån, vil du fra din bank modtage en regning på det, du har betalt i afdrag og renter. I eksemplet med ovenstående forudsætninger er ydelsen pr. måned på 5.994,18 kr, fordelt på 5.160 kr. i afdrag og 833,33 kr. i renter. Det bogfører vi i et finansbilag, som udfyldes på følgende måde:

Registrer udbetaling af dit banklån

Først går vi ind i kassekladden.

• Vælg Bogføring
  • Vælg Kassekladde
  • Vælg F (Finansbilag) i første felt
  • Vælg dato
  • Skriv en beskrivelse
  • Tryk på pilen der peger mod bogføringslinjen til højre og herefter det lille plus, dette skal du gøre til du har tre linjer i alt
  • i første linje skal du vælge 5710 – Bank og indtast beløbet 5.994,18 i kreditsiden
  • i anden linje skal du vælge 7410 – Banklån og indtast 5.160,85 i debetsiden
  • i tredje og sidste linje skal du vælge 2310 – Rentegebyr og indtast 833,33 i debetsiden
  • Nederst på siden kan du danne dig et hurtigt overblik, over om debet- og kreditsiden passer
  • Klik Godkend alle

Det var vores gennemgang af banklån i kassekladden. Hvis du har spørgsmål til dette, er du altid velkommen til at skrive på billy@billy.dk eller ringe til os på 60 24 60 24.