Hvad er en kreditor?

En kreditor kan være en person, en organisation eller en virksomhed, som har et tilgodehavende hos en virksomhed. Omvendt repræsenterer debitorerne dem, som virksomheden har et tilgodehavende hos.

Når man laver en handel er der altid en sælger og en køber indblandet. Her fungerer sælgeren som kreditor, da det er sælger, som skal modtage penge fra køber. Køberen er derimod debitoren, da køber skylder sælger penge.

I de fleste tilfælde fungerer en virksomhed både som kreditor og debitor. Det gør den, da virksomheden typisk både køber varer eller ydelser af andre virksomheder, men samtidig også sælger varer eller ydelser til sine kunder.

Eksempel på en kreditor

Hvis du forestiller dig en butik som sælger sko fra flere forskellige brands. Butikken er nødt til at købe sko ind for at have noget at sælge. I dette tilfælde vil butikkens kreditor være en leverandør af sko, og butikken vil være debitor.

Et andet eksempel på en kreditor kan være din bank. Hvis du har lånt penge af din bank, vil du være debitor og banken kreditor.

Hvad viser varekreditorernes omsætningshastighed?

Varekreditorernes omsætningshastighed beskriver, hvor lang kredittid virksomheden har hos sine leverandører.

Formel for varekreditorernes omsætningshastighed:

  • Varekreditorernes omsætningshastighed = varekøb / varekreditorer

Det er fordelagtigt for virksomheden, hvis kreditorernes omsætningshastighed er lav, da dette er et udtryk for, at virksomheden vil have sine penge i længere tid.

Hvordan holder jeg styr på mine kreditorer?

Det er vigtigt, at virksomheden har styr på, hvem de skylder penge til, men hvordan gør man det? Her bruger man et kreditorkartotek, som skaber et overblik over, hvem du skylder penge til. I et kreditorkartotek kan du søge efter de enkelte kreditorer, men også holde styr på hvem du har betalt og ikke betalt.

Hvis man er i tvivl, om man har brug for et kreditorkartotek, kan det være en god idé at rådføre sig med sin bogholder eller revisor.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage