Debitor - Hvad er en debitor?

En debitor er en person eller virksomhed, der skylder penge, typisk i form af lån eller betaling for en vare eller ydelse.

Det kan være en virksomhed eller en privatperson, der har gæld til din virksomhed. En kreditor er derimod den part, der skal modtage betalingen. I mange virksomheder kan man både være debitor og kreditor, da man handler med forskellige parter.

Vores integration med Advokaternes Inkasso Service gør det muligt at forfølge ubetalte fakturaer ved at starte en rykker- og inkassoproces direkte gennem Billy. Prøv Billy gratis og oplev, hvor nemt det kan være at håndtere debitorer.

Hvad sker der, hvis en debitor ikke betaler?

Hvis en debitor undlader at betale, anbefaler Advokaternes Inkasso Service, at du sender en venlig påmindelse, som du følger op med et inkassovarsel. Der er ingen grund til at sende tre rykkere. Hvis skyldneren ikke betaler efter det andet rykkerbrev, kan du ikke forvente betaling efter det tredje rykkerbrev. Hvis rykkerprocessen ikke fører til betaling, kan sagen sendes videre til inkasso. Der er særlige krav til, hvordan du skal formulere et inkassovarsel. Hvis du vil være sikker på, at brevet er formuleret korrekt, kan du hente dette inkassovarsel.

Eksempel på en debitor

Som nævnt tidligere vil en virksomhed blive betragtet som en debitor i en kunde- og leverandørrelation. Som privatperson kan du også blive betegnet som en debitor. Dette vil for eksempel være tilfældet, hvis du låner penge fra din bank. I sådan et tilfælde vil banken omtale dig som debitor, da du skylder penge til banken.

Hvad er debitortab?

Det kan dog ske, at en virksomhed har debitorer, der trods flere rykkere ikke betaler deres tilgodehavende til virksomheden. Dette kaldes for debitortab. Du kan med fordel hensætte dette beløb i årsregnskabet, så eventuelle tab er taget i betragtning i virksomhedens økonomi.

Hvad er et debitorkartotek?

Hvis en virksomhed har mange debitorer, kan det være relevant at oprette et debitorkartotek for at holde styr på virksomhedens debitorer. På den måde kan virksomheden nemmere holde et overblik over, om deres debitorer har modtaget en faktura, og om de stadig skylder virksomheden penge. Det gør det også nemmere at følge op på de debitorer, der stadig ikke har betalt deres faktura.

Hvad viser varedebitorernes omsætningshastighed?

Varedebitorernes omsætningshastighed angiver, hvor hurtigt debitorerne betaler deres tilgodehavende. Det vil sige, at den viser, hvor hurtigt dine kunder/debitorer betaler det, de skylder din virksomhed.

Formel for varedebitorernes omsætningshastighed:

omsætning / varedebitorer = Varedebitorernes omsætningshastighed

Det er mest fordelagtigt for virksomheden, hvis debitorernes omsætningshastighed er høj, da det tyder på en kort kredittid. Samtidig viser det, at debitorerne er hurtige til at betale deres tilgodehavende.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage