Forsikring for selvstændige
Ved opstart af virksomhed er det vigtigt, du har styr på dine forsikringer. Nogle forsikringer er lovpligtige som selvstændig, mens andre er frivillige.
Hvilke selvstændig forsikringer du skal bruge afhænger meget af, hvilken branche din virksomhed befinder sig i. Du skal derfor tjekke op på hvilke forsikringer, der er lovpligtige for lige netop din virksomhed.
Uanset hvad er det vigtigt, du får sikret din virksomhed korrekt fra starten, så du ikke står med håret i postkassen, hvis uheldet skulle være ude.
Vi har lavet et overblik over de forskellige typer af forsikringer for selvstændige, der der kan hjælpe dig et godt skridt på vejen.
Tilmeld a kasse for selvstændige
En anden ting end forsikringer, du kan gøre for at minimere den risiko, der er forbundet med at være selvstændig er at melde dig ind i en a kasse for selvstændige.
Det kan være med til at minimere risikoen, og kan give dig mere ro i maven. Hvad der er den bedste a kasse for selvstændige er svært at sige, men vi har lavet en oversigt over de 5 bedste a kasser for selvstændige, du kan søge inspiration i.
Lønsikring til selvstændige
En anden ting, du kan gøre, der stiller dig stærkere, hvis din virksomhed skulle lukke ned er selvstændig lønsikring. Lønsikring er en forsikring, du kan tegne, der sikrer dig ekstra penge oveni dagpenge, hvis din virksomhed går konkurs.
Lønsikring selvstændig: Hvad skal du overveje? Læs vores guide, der gør dig klogere.
Opstart af virksomhed på dagpenge
Står du uden arbejde, og overvejer at starte din egen virksomhed? Så tøv ej. Du kan faktisk få supplerende dagpenge, mens du bygger din nye virksomhed op.
Der er forskellige regler for opstart af virksomhed på dagpenge, og hvorvidt du kan få dagpenge eller ej afhænger fx af din virksomhedstype og din A-kasse.
Læs vores guide: Opstart af virksomhed på dagpenge, hvis du vil vide mere.
Vælg dit bogføringsprogram
Når du er selvstændig, er det lovpligtigt, at du bogfører og laver regnskab. Og det kan måske lyde afskrækkende, hvis du ikke har prøvet det før.
Men det behøver faktisk ikke at være så slemt, hvis du bare vælger det rigtige bogføringsprogram til at hjælpe dig godt på vej.
Et bogføringsprogram hjælper dig med at bogføre din virksomheds indtægter og udgifter, og gør at du har et godt overblik over din virksomheds økonomi.
Vi har samlet 3 tips, der hjælper dig med at finde det helt rigtige bogføringsprogram.
Lav en faktura og få penge i kassen
Et af de bedste tidspunkter ved opstart af virksomhed er første gang, du skal sende en faktura. Yes, så er der snart penge i kassen! Nogle tror på dig og din virksomhed.
Det er dog vigtigt, du har styr på, hvordan man laver en faktura. Der er nemlig nogle helt konkrete lovmæssige krav, der skal overholdes, når du skal lave og sende din faktura afsted.
Nogle af de lovpligtige elementer på fakturaen er: fakturanummer, din virksomheds navn og momsgrundlaget. Hvis du bruger et regnskabsprogram til at lave fakturaer, hjælper programmet dig med at holde alle de lovpligtige elementer - så det er altid en god idé, især som nystartet.
Vi har skrevet en guide: Lav faktura til perfektion, der gør dig til 100-meter-mest i at sende fakturaer på ingen tid.
Udbetaling af løn som selvstændig
Forhåbentligt er det ikke meningen, at du skal starte en virksomhed helt uden drømmen om at udbetale dig selv løn som selvstændig.
Udbetaling af løn som selvstændig foregår forskelligt alt efter, hvilken virksomhedstype du har valgt at oprette. I en enkeltmandsvirksomhed kan du “blot” trække penge ud til dig selv fra dit overskud, men hvis du har et selskab, fx ApS, skal du udbetale løn som normal lønmodtager eller via udbytte.
Læs vores gode fifs, der giver dig en bedre idé om, hvordan du udbetaler dig selv løn som selvstændig.