Forsikring selvstændig: Alt du skal vide

Forfatter:Amanda Nielsen
Dato:30. juli 2021
Læsetid:4 minutter

Opstart af virksomhed er nyt og spændende, men det betyder også, at du skal have styr på en række praktiske ting, såsom din forsikring som selvstændig.

Som selvstændig dækker din private forsikring dig nemlig ikke altid, og så er der nogle specifikke forsikringer, du ifølge loven er forpligtet til at tegne som selvstændig.

I dette blogindlæg gør vi dig meget klogere på, hvilken forsikring som selvstændig, du bør overveje, og hvordan din virksomhed overholder de forsikringsmæssige lovkrav.

Hvilke forsikringer skal jeg bruge som selvstændig?

Din virksomheds forsikringer og dine egne forsikringer er ikke de samme. Dine private forsikringer gælder nemlig ikke i erhvervssammenhæng og vil ikke dække de ting, du anvender i dit arbejde. Derfor er det vigtigt, du tegner en række erhvervsforsikringer, hvis du bliver syg eller kommer til skade.

Der er ikke en enkelt forsikring for selvstændige, som nødvendigvis dækker alle dine behov. Du er nødt til at vurdere dit overordnede forsikringsbehov for at forstå, hvilke forsikringer du enten bør købe, eller som du er tvunget til at tegne.

Der findes tre slags forsikringsgrupper for dig som selvstændig: 

 1. Forsikringer, du som selvstændig kan tegne
 2. Forsikringer, din virksomheden er forpligtet at tegne
 3. Forsikringer, din virksomhed kan tegne

Forsikringer, du som selvstændig kan tegne

Som indehaver af en enkeltmandsvirksomhed kan du tegne følgende forsikringer:

Sygedagpengeforsikring

Hvis du bliver syg, har du som selvstændig først ret til sygedagpenge fra kommunen 14 dage efter, sygdommen bryder ud. Du kan kun få sygedagpenge, hvis du opfylder betingelser såsom, at du har udbetalt dig selv løn forud for sygdommen, og at du har haft overskud i virksomheden. 

Derfor vælger mange at tegne en frivillig sygedagpengeforsikring. Med forsikringen kan du nemlig få sygedagpenge fra den 1. eller 3. sygedag i stedet for fra den 15. sygedag. 

Så hvis du ønsker at få sygedagpenge hurtigst muligt, når du bliver syg, kan det være en god idé at tegne en frivillig forsikring via Borger.dk.

Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring - AES

Hvis du får en sygdom, der skyldes dit arbejde eller arbejdsforhold, giver AES dig mulighed for at få erstatning. Det gælder også for sygdomme, der først viser sig flere år efter, du har været udsat for en skadelig påvirkning i forbindelse med dit arbejde.

Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring kan tegnes hos Borger.dk - AES

Ulykkesforsikring

Hvis du allerede har en ulykkesforsikring, skal du være opmærksom på, om det er en fritidsulykkesforsikring, som kun dækker dig i fritiden, eller om det er en heltidsulykkesforsikring, som dækker dig 24 timer i døgnet.  

Hvis du har en heltidsulykkesforsikring, skal du tale med dit forsikringsselskab og tjekke, om dit arbejde har betydning for dækningen og prisen på forsikringen som selvstændig. 

Hvis du har en fritidsulykkesforsikring, skal du hos de fleste forsikringsselskaber ændre det til en heltidsulykkesforsikring, når du vælger at blive selvstændig.

Du kan tegne din ulykkesforsikring som selvstændig erhvervsdrivende i dit private forsikringsselskab.

Forsikringer, din virksomhed er forpligtet til at tegne

Når du starter din egen virksomhed kan du være forpligtet til at tegne følgende forsikringer, hvis du for eksempel har ansatte eller ejer et motorkøretøj:

Arbejdsskadeforsikring for de ansatte

Du har som selvstændig arbejdsgiver pligt til at tegne en arbejdsskadeforsikring, hvis du har ansatte. Det gælder både lønnet og ulønnet arbejdskraft. Hvis du ejer et selskab, har du også pligt til at sikre dig selv mod arbejdsskader og at købe en lovpligtig forsikring. 

Du kan tegne en arbejdsskadeforsikring i de fleste danske forsikringsselskaber.

Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES)

Du har som selvstændig arbejdsgiver også pligt til at tegne en erhvervssygdomsforsikring, uanset om det gælder lønnet eller ulønnet arbejdskraft. Hvis dine ansatte får en erhvervssygdom, vil AES sikre, at dine ansatte eller deres efterladte kan få erstatning og godtgørelse.

Du kan tegne forsikringen på Borger.dk - AES.

Motoransvarsforsikring for bilen

Hvis du ejer et motorkøretøj, vil du altid være erstatningspligtig for de skader eller uheld, som køretøjet laver. Derfor er du forpligtet til at købe en ansvarsforsikring på bilen, så den kan betale erstatning til eventuelt tilskadekomne.  

Du kan tegne en motoransvarsforsikring i de fleste danske forsikringsselskaber.

Forsikringer, din virksomhed kan vælge at tegne

Du kan tegne forsikringer for næsten alt mellem himmel og jord. Derfor bør du vurdere risikoen ved det, du laver, og derefter vurdere din virksomheds behov og finde frem til den bedste forsikringsløsning som selvstændig. 

Her er et udvalg af frivillige forsikringer, din virksomhed kan vælge at tegne:

 • Bygningsforsikring, som dækker brand, indbrud, vand- og stormskade mv.
 • Erhvervs og produktansvarsforsikring, som dækker det ansvar du som producent eller sælger kan pålægges, hvis dine produkter eller ydelser medfører skade på personer eller ting efter levering
 • Almindeligt erhvervsansvar, som dækker skader, du kan lave, hvis du eksempelvis er besøger en kunde og kommer til at ødelægge en genstand
 • Professionel rådgiveransvarsforsikring, som dækker skader, du kan lave som led i dit erhverv. Revisorer og bygningskonstruktører er forpligtede til at have en forsikring som denne, som kan dække kundens tab, hvis de giver forkert rådgivning.
 • Driftsforsikring, som dækker du og dine ansatte mod at påføre kunder tab af omsætning i forbindelse med udførelse af arbejde.
 • Transportforsikring, som dækker skader og tab af varer i forbindelse med import og eksport
 • Maskin- og edb forsikring, som dækker skader på produktionsmaskiner og edb-anlæg

Læs mere: Guide til opstart af virksomhed.

 • Sådan får din webshop en stærk position online
 • Hobbyvirksomhed: Se krav og regler her 
 • 10 gode råd til dig, der vil være iværksætter