Opret enkeltmandsvirksomhed: Alt du skal vide

Forfatter:Amanda Nielsen
Dato:30. juli 2021
Læsetid:5 minutter

Ved opstart af virksomhed vælger de fleste i Danmark at oprette en enkeltmandsvirksomhed. Og det er der mange gode grunde til.

En enkeltmandsvirksomhed er super enkelt at opstarte, og der er ikke nogen stor risiko forbundet med at drive den virksomhedstype.

Vi vil se nærmere på fordelene og ulemperne ved en enkeltmandsvirksomhed, hvilke krav der er til en - og hvordan du opretter en nemt.

Hvad er en enkeltmandsvirksomhed?

En enkeltmandsvirksomhed er en personligt ejet virksomhed, hvor der kun er én ejer. Virksomheden er ikke en selvstændig juridisk enhed, så ejeren hæfter personligt for virksomheden. 

Opstart af en lille virksomhed som en enkeltmandsvirksomhed er gratis, da det ikke koster noget af registrere virksomhedstypen. Der er heller ikke noget lovkrav om minimumskapital, så det er bare at komme i gang.

Fordele og ulemper ved en enkeltmandsvirksomhed

Der er fordele og ulemper uanset hvilken virksomhedstype, du vælger at oprette. Som tidligere nævnt er der en del fordele ved at oprette en enkeltmandsvirksomhed - men der er også nogle ulemper, der er værd at tage med in mente. Det vil vi se nærmere på nedenfor.

Fordele

 • Det er nemt at etablere og lukke en enkeltmandsvirksomhed
 • Der er ingen krav til selskabskapital - kom i gang uden penge på lommen
 • Du kan fratrække dit underskud i din eller din ægtefælles lønindkomst
 • Der er intet krav om årsrapport og revision

Ulemper

 • Du hæfter personligt for din virksomheds forpligtelser
 • Hvis du har et meget højt overskud, skal du betale topskat
 • Det er besværligt at sælge eller overdrage din virksomhed til andre
 • Du kan ikke have medejere i din virksomhed

Hvad er kravene til en enkeltmandsvirksomhed?

Hvilke krav, der er, når du starter din egen virksomhed afhænger af din virksomhedstype. 

Vi vil derfor se nærmere på de krav, der er til kapital, hæftelse, administrative krav, ejerforhold, årsregnskab og beskatning, når du starter en enkeltmandsvirksomhed.

Kapital

Der er ikke noget lovkrav om minimumskapital, når du skal starte en enkeltmandsvirksomhed. Du behøver altså ikke at spare en god bunke penge sammen, inden du kan komme i gang.

Læs mere: Opstart af virksomhed på dagpenge

Hæftelse

Du hæfter personligt for virksomheden, da den ikke er en selvstændig juridisk enhed. Det betyder også, at din privatøkonomi og din virksomheds økonomi mere eller mindre er én og samme ting. Du behøver derfor ikke holde de to ting strengt adskilt. 

Hvis du har forpligtelser til fx leverandører, og din virksomhed går konkurs, så hæfter du for dem med din private formue. På samme måde ejer du de aktiver, der måtte være i din virksomhed - og det er dine, hvis du lukker enkeltmandsvirksomheden. 

Ejerforhold og ledelse

Navnet på virksomheden giver svaret væk - da der kun er én ejer af en enkeltmandsvirksomhed. Det er altså kun dig som ejer, der står for at sætte retningen og træffe beslutninger. 

Du må dog gerne have ansatte i din virksomhed, som du fx kan give fuldmagter, så de også må hæve penge på virksomhedens konto og træffe beslutninger, hvis det er det, du ønsker. Får du ansatte, skal du huske at registrere din virksomhed som arbejdsgiver på virk.dk. 

Modsat andre virksomhedstyper er der ikke nogle lovkrav til, at virksomheden skal have en direktion eller bestyrelse. Det styrer du helt selv som ejer. 

Administrative krav

Der er ikke mange administrative krav, når du vælger at oprette en enkeltmandsvirksomhed. Du undgår fx kravet om en arbejdsskadeforsikring, så længe du ikke har nogle ansatte, og du behøver heller ikke have en erhvervskonto. Det betyder, at du nemt og billigt kan komme i gang med din virksomhed.

Der er dog nogle krav til momsregistrering, hvor du som udgangspunkt skal lade dig momsregistrere, hvis du tænker, du skal drive en momspligtig virksomhed. De fleste virksomheder er momspligtige, men der er tilfælde, som ikke er. Et eksempel kan være en fysioterapeut, der er et momsfrit erhverv. De fleste momsfrie erhverv skal registreres for lønsumsafgift i stedet for moms.

Du er heller ikke låst til virksomhedstypen, hvis du skulle skifte mening. Ønsker du senere at gå fra enkeltmandsvirksomhed til ApS er det muligt. Du kan fx vælge at skifte virksomhedsform, hvis du ønsker bedre vilkår som ejer af en virksomhed - altså hvis du ikke ønsker at hæfte personligt for virksomheden længere. 

Årsregnskab 

En enkeltmandsvirksomhed er ikke forpligtet til at indberette en årsrapport og ledelsesberetning til Erhvervsstyrelsen, du kan nøjes med at lave et skatteregnskab. Du kan på den måde lade være med at offentliggøre oplysninger om din virksomheds økonomi. 

Du kan nøjes med at oplyse din virksomheds resultat, som er dit beskatningsgrundlag. Du finder årets resultat ved at bogføre løbende i året, hvilket der stadig er krav til at du gør korrekt og i overensstemmelse med Bogføringsloven. 

Beskatning

Når du har en enkeltmandsvirksomhed er der tre forskellige måder, du kan vælge at blive beskattet på. Du kan vælge mellem:

En af de ulemper, der kan være ved at have en enkeltmandsvirksomhed er, at du risikerer at betale topskat af dit overskud, hvis du tjener nok. Hvis du har og fortsat forventer at tjene rigtig godt i din virksomhed, kan det ofte betale sig at se ind i andre beskatningsformer end de almindelige personskatteregler fx virksomhedsordningen.

Opret enkeltmandsvirksomhed: Hvordan gør jeg?

Har du besluttet, at du gerne vil oprette en enkeltmandsvirksomhed, er der nogle få trin du skal igennem. Du skal:

 • Gå til www.virk.dk
 • Find dit NemID frem
 • Find blanketten Start virksomhed
 • Vælg Enkeltmandsvirksomhed
 • Svar på nogle praktiske spørgsmål, fx om navn, adresse, momsregistrering mv.
 • Klik OK

Så har du oprettet en enkeltmandsvirksomhed, og du får dit CVR nummer. Tillykke! 

Tjek vores komplette guide ud, hvis du har brug for mere hjælp til opstart af virksomhed.

 • Nem guide: Opret CVR-nummer
 • 10 punkter, du skal have med i din forretningsplan 
 • 7 tips: Sådan ansøger du om lån til opstart af virksomhed