Enkeltmandsvirksomhed - hvad er en enkeltmandsvirksomhed?

En enkeltmandsvirksomhed betegnes ved at virksomheden kun har én ejer og kan derfor kun oprettes alene.

Har du, eller overvejer du at starte, en enkeltmandsvirksomhed? Så kan vi hjælpe med at holde styr på regnskabet. Prøv gratis Billy Regnskabsprogram.

Enkeltmandsvirksomhed er en af de mest populære virksomhedsformer for dem der ønsker at være selvstændige.  

Dette betyder dog ikke at du ikke kan have andre ansatte i en enkeltmandsvirksomhed. Navnet forholder sig til ejerforholdet i denne virksomhedsform, som betegner at der kun kan være én ejer i virksomheden.

Hvordan opretter du en enkeltmandsvirksomhed? 

At oprette en enkeltmandsvirksomhed er en forholdsvis simpel proces. Det hele foregår online på virk.dk, hvor du skal igennem en kort registreringsprocedure. Efter denne proces er afsluttet, har du oprettet en enkeltmandsvirksomhed, og vil derefter få tildelt et CVR-nummer til virksomheden.

Det er også en mulighed at starte en enkeltmandsvirksomhed, mens du er på dagpenge. Vil du starte en virksomhed, mens du modtager dagpenge, skal du ansøge om supplerende dagpenge fra din A-kasse. Du kan modtage supplerende dagpenge i 30 uger, når du starter en virksomhed.

Mens du får supplerende dagpenge skal du dog være aktivt jobsøgende. Yderligere skal du hver måned udfylde et dagpengekort, hvor du skriver hvor mange timer du har arbejdet i din virksomhed, hvorefter disse timer vil blive trukket fra dine dagpenge. 

Er du SU modtager kan du godt oprette en enkeltmandsvirksomhed, samtidig med at du får SU. 

Hvordan hæfter du i en enkeltmandsvirksomhed?

Hæftelse betyder, at du er forpligtet til at tage ansvar ved eksempelvis et lån, en skade eller en gæld.

I en enkeltmandsvirksomhed hæfter ejer ene og alene for virksomhedens økonomi. Det betyder at ejer har personlig hæftelse for eventuel gæld i virksomheden.

Virksomhedens kreditorer kan derfor gøre krav på ejerens personlige formue og aktiver, såsom ejers hus, bil og båd. I sidste ende kan ejer derfor ende med at gå konkurs. Personlig hæftelse er derfor den type hæftelse mange ser som den mest risikable i erhvervslivet. Dette er derfor vigtigt at tage med i overvejelserne hvis du tænker på at starte en enkeltmandsvirksomhed. 

Fordele ved en enkeltmandsvirksomhed

Fordelen ved at etablere enkeltmandsvirksomhed kan være at der ikke er et kapitalkrav ved oprettelsen af virksomheden. Ligeledes er der mere lempelige juridiske krav til opstilling af regnskab i enkeltmandsvirksomheder, og der er ikke er krav om revision af årsregnskabet og virksomhedens økonomi.

Dog skal virksomheden bogføre efter regnskabsloven og der vil også blive udarbejdet et skatteregnskab for virksomheden.

Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed behøves heller ingen direktion, og ejer er derfor alene beslutningstager i alle beslutninger vedrørende virksomheden. 

Beskatning af enkeltmandsvirksomheder

Har du en enkeltmandsvirksomhed, skal du betale skat af virksomhedens overskud.

Du kan dog vælge at blive beskattet på tre forskellige måder. Som standard vil du blive beskattet efter personskattereglerne, men du kan også vælge at blive beskattet efter virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen

Det kan derfor være relevant at sætte sig ind i de forskellige former for beskatningsmuligheder, så du kan vælge den der passer bedst til ens præferencer.

Du skal være opmærksom på, at en enkeltmandsvirksomhed typisk også skal momsregistreres, hvis du omsætter for mere end 50.000 kr. årligt.

Omdannelse af enkeltmandsvirksomhed til ApS

Hvis du har startet en enkeltmandsvirksomhed, men efterfølgende begynder at få meget aktivitet i virksomheden, kan det være hensigtsmæssigt at overveje at omdanne virksomheden til et ApS. Dette kan være en god ide, for at mindske risikoen ved hæftelse, samt andre beskatningsformer. Yderligere giver dette mulighed for andre ejerforhold samt bestyrelse. 

Enkeltmandsvirksomhed eller PMV?

Et alternativ til at starte en enkeltmandsvirksomhed er en personligt ejet mindre virksomhed (PMV). Denne virksomhedstype er ideel, hvis du gerne vil drive virksomhed på hobbyplan, eller bare prøve en idé af ved siden af din primære indkomst. Yderligere er det, ligesom en enkeltmandsvirksomhed, gratis at registrere en PMV. 

Der er dog visse restriktioner når det kommer til at drive en PMV. Du må for det første som privatperson kun eje én PMV. Yderligere kan virksomheden ikke have nogle ansatte og virksomheden må ikke have import fra eller eksport til lande uden for EU. 

Du skal også være opmærksom på, at du ikke må omsætte for mere end 50.000 kr. årligt, hvis du driver en PMV. Dette betyder også, at virksomheden ikke er momspligtig. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage