Hvad er en hæftelse?

Hæftelse betyder, at du er forpligtet til at tage ansvar ved for eksempel et lån, en skade eller en gæld. Der er stor forskel på om man hæfter personligt for noget eller om virksomheden hæfter for det. Det kan nemlig have betydning for, hvordan for eksempel en gæld i virksomheden påvirker privatpersonen, som er involveret. Det er vigtigt at være obs på hvad man hæfter for, både når man starter virksomhed, gør en investering eller skriver en forsikring.

Solidarisk hæftelse / pro rata hæftelse

Solidarisk hæftelse betyder at man deles om en fælles forpligtelse. Det kan være man har startet en virksomhed sammen, gjort en fælles investering eller optaget et lån. Al gæld der opstår i virksomheden eller til følge af lånet, er der solidarisk hæftelse for. Det betyder at hvis en eller flere ikke kan betale gælden, skal de involverede der kan, sørge for at den bliver betalt.

En solidarisk hæftelse kan være en fordel hvis man er et dynamisk team, som har ligeligt fordelte anparter i virksomheden. Der er tale om en indbyrdes loyalitet, hvor gælden betales af dem der kan, med det fælles mål at sikre fremtidig vækst eller overlevelse for virksomheden.

Personlig hæftelse

Den personlige hæftelse er den hæftelse, mange ser som en meget risikabel satsning i erhvervslivet. Når du hæfter personligt for noget, betyder det nemlig at du kan risikere at måtte sælge eller pantsætte alt hvad du ejer og har, for at kunne betale en gæld ud.

Når man opstarter en ny virksomhed, har valget af virksomhedstype betydning for, hvor meget man hæfter for personligt. Opretter man for eksempel et IVS, hæfter man ikke personligt for virksomhedens tab, men skal til gengæld betale et opstartsbeløb. Som enkeltmandsvirksomhed hæfter du derimod personligt, hvis der opstår gæld i virksomheden. Det er derfor en vigtig overvejelse at have for øje, når man opretter virksomhed. Især hvis man regner med at måtte optage lån, for at kunne få forretningen startet op.

Begrænset hæftelse

Vil man gerne undgå skrækscenariet om at risikere at gå fra hus og hjem, og dermed også påvirke sin families velvære, kan der oprettes en begrænset hæftelse. I et anpartsselskab (ApS) eller aktieselskab hæfter man kun for det man selv indskyder i virksomheden. Det kan være en god sikkerhed at have, hvis selskabet en dag skulle gå konkurs, så man således kun hæfter for en bestemt del af sin formue.

Anpartsselskaber(ApS), aktieselskaber (A/S) og iværksætterselskab (IVS) er alle virksomhedstyper, som giver dig begrænset hæftelse og dermed sikrer privatpersonen og den private økonomi. Her bliver selskabets økonomi, i modsætning til i en enkeltmandsvirksomhed, nemlig opdelt fra den private økonomi. Derfor tager man en større personlig risiko, når man opretter en enkeltmandsvirksomhed.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage