Anpart - Hvad er en anpart?

En anpart er en ejerandel i et anpartsselskab. For en anpartshaver er deres anpart svarende til, hvad de har investeret i anpartsselskabet.

Vil du have hjælp med at holde styr på økonomien i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

ApS virksomheder stiftes med en indskudt startkapital, som er delt op i anparter. Med god vækst i selskabet, bliver der genereret et overskud, som vil blive udbetalt til ejerne af anparterne som udbytte. Ejerne kan også vælge at geninvestere udbyttet.

Hvordan værdiansættes anparter?

Man kan frit fastsætte hvilken størrelse hver anpart har, men de sættes ofte til 1 kr. per anpart. Startkapitalen for et ApS vil typisk være 40.000 kr., da det er minimumsbeløbet for at oprette et ApS. I så fald vil et ApS, som har en selskabskapital på 40.000 kr. derfor bestå af 40.000 anparter, som hver har en værdi af 1 kr.

Som virksomheden vokser, bliver virksomheden mere værd, men selskabskapitalen forbliver konstant på den oprindelse startkapital, der blev indskudt. På den måde bliver selskabskapitalen mere værd krone for krone, således at anparterne også bliver mere værd, og for eksempel kan gå fra at være 1 kr. værd til 10 kr. pr. anpart. 

Hvad kategoriserer et anpartsselskab?

Et anpartsselskab, forkortet ApS, er et kapitalselskab, hvor man indskyder 40.000 kr. for at oprette selskabet. Fordelen ved denne selskabsform er, at man kun hæfter for startkapitalen på de 40.000 og dermed ikke risikerer hele sin formue, hvis virksomheden går konkurs.

Det kan på den måde opfattes som mere risikofrit end for eksempel en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentselskab, hvor man hæfter for hele sin formue. Dette kan være en af grundene til at ApS er den mest populære selskabsform i Danmark.

Der følger flere krav med til at oprette et ApS. Der skal både oprettes stiftelsesdokument, en anpartsfortegnelse og en protokol. Derudover er der krav til at virksomheden følger bogføringsloven og har styr på regnskabet. Regnskabet skal som hovedregel udføres af en revisor og offentliggøres årligt til erhvervs- og selskabsstyrelsen.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage