Kapitalselskab - Hvad er et kapitalselskab?

Kapitalselskab er en betegnelse der dækker over alle selskabsformer, herunder anpartsselskaber og aktieselskaber. Fælles for alle kapitalselskaber er, at der er et kapitalkrav ved stiftelse.

I Billy kan vi hjælpe dig med dit regnskab, uanset om du har et kapitalselskab eller en personlig ejet virksomhed. Prøv Billy gratis.

Kapitalselskaber bliver betragtet som selvstændige juridiske enheder. Det betyder, at de ikke hæfter personligt for virksomhedens gæld, men udelukkende for kapitalindskuddet. Alle kapitalselskaber er omfattet af selskabsloven og skal betale selskabsskat.

Hvilke virksomheder hører under kapitalselskab?

Under betegnelsen kapitalselskaber hører mange forskellige selskabsformer. De mest almindelige kapitalselskaber er dog anpartsselskaber og aktieselskaber. Der findes også mindre anvendte selskabsformer som partnerselskab og kommanditselskab. 

Hvordan stifter man et kapitalselskab?

Det tager ikke meget mere end 10-15 minutter at registrere et kapitalselskab. Hvis du vil stifte et kapitalselskab, skal du ind på Virk.dk. Først skal du vælge selskabstypen, samt betale stiftelsesgebyret og underskrive dokumenterne med MitID. Du skal også uploade et stiftelsesdokument og selskabets vedtægter. Dernæst skal du overføre selskabskapitalen, og så modtager du efter lidt behandlingstid dit CVR-nummer fra Erhvervsstyrelsen. 

Hvem kan stifte et kapitalselskab?

Ifølge selskabsloven kan et kapitalselskab stiftes af en eller flere ejere. Ejerne skal dog være myndige og må ikke være under konkurs. Der er intet krav om nationalitet eller bopælspligt for at stifte et kapitalselskab. Der er ligeledes heller ikke et krav om, at ejeren er en fysisk person, og derved kan offentlige myndigheder og juridiske personer (andre selskaber) også stifte et kapitalselskab. 

Kapitalselskab vs personlig ejet virksomhed

Når du skal stifte en virksomhed, skal du tage stilling til, om et kapitalselskab eller en personlig ejet virksomhed er det rette for dig. Der er fordele og ulemper ved begge, så hvad der er den rette løsning, er meget individuelt fra virksomhed til virksomhed. 

Overordnet er forskellen, hvorvidt du har personlig hæftelse eller ej, altså hvorvidt du hæfter personligt for virksomhedens gæld. Hvis du har en personlig ejet virksomhed, hæfter du personligt, og du har færre administrative krav. Vælger du at oprette et kapitalselskab, er der krav om startkapital, men ingen personlig hæftelse, og der vil være flere krav til regnskab og administration. Du vil altid kunne lave en omdannelse, hvis du vil skifte virksomhedstype senere hen.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage