PMV - Hvad er en PMV (Personligt ejet mindre virksomhed)?

En PMV, også kaldet en personligt ejet mindre virksomhed, er den mindste virksomhedstype i Danmark. PMV er den oplagte virksomhedstype, hvis din virksomhed er en deltidsbeskæftigelse eller et hobbyprojekt, hvor du ikke har behov for ansatte.

Er du i tvivl om hvilken virksomhedstype du skal vælge? Undersøg dine muligheder og de forskellige krav, fordele og ulemper, før du træffer dit valg. 

Har du en PMV må du maksimalt omsætte for 50.000 kr. i løbet af en 12-måneders periode. En PMV er ikke momsregistreret, og du kan derfor sælge billigt til private, da du fakturerer uden moms, og du slipper for at lave momsregnskab og indberette moms.

Hvad er kravene til en PMV?

For at oprette en PMV er der en række betingelser, du skal leve op til:

 • Du skal være fyldt 18 år
 • Du skal have dansk adresse, men behøver ikke at være dansk statsborger
 • Du skal have dansk CPR-nummer
 • Du skal alene være ejer af virksomheden 
 • Du hæfter personligt for virksomhedens forpligtelser
 • Du kan ikke have medarbejdere ansat
 • Din omsætning på ikke overstige 50.000 kr. inden for en periode på 12 måneder
 • Du må ikke handle med lande udenfor EU
 • Du kan kun have én PMV 
 • Du skal registrere din PMV på ny hvert tredje år
 • Du må ikke modtage dagpenge

Hvordan opretter man en PMV?

Hvis du opfylder kravene kan du starte eller skifte til en PMV med få klik på Virk.dk. Oprettelsen er gratis, og du bliver tildelt et CVR-nummer, som du også kan beholde, hvis du senere hen vil skifte til en anden virksomhedstype. Du kan også sagtens drive en PMV uden at have et CVR-nummer, men det virker altid mere professionelt med et CVR-nummer.

PMV og regnskab - hvad er reglerne?

I en PMV skal du bogføre og lave regnskab ligesom alle andre virksomhedstyper. Overskud eller underskud skal skrives ind i den udvidede selvangivelse (oplysningsskemaet). Informationerne i den udvidede selvangivelse bruges til at lave din virksomheds årsopgørelse, og afgør om du har penge til gode eller skylder penge til SKAT. Du skal betale skat af overskuddet i din PMV.

En PMV skal bogføre efter bogføringsloven, hvilket betyder at regnskabsmateriale skal opbevares i 5 år. Hvis du har en PMV, hæfter du personligt for virksomheden, og det betyder at du selv skal dække eventuel gæld

Da en PMV ikke kan momsregistreres, skal der ikke laves momsregnskab, og du sparer derved tid på måde momsregnskab og momsindberetning. Af samme grund kan du heller ikke skrive moms på din fakturaer eller få momsfradrag på dine køb. Hvis du vil have en momsregistreret virksomhed skal du altså ikke have en PMV. 

Bankkonto for PMV

Som udgangspunkt er det ikke et krav, at en PMV har en erhvervskonto i banken. Dog tillader de fleste banker ikke virksomhedstransaktioner på en privatkonto, og det kan derfor være nødvendigt at oprette en erhvervskonto. En erhvervskonto koster typisk penge at oprette, og det er derfor altid en god idé, at tage en snak med forskellige banker om hvad de kan tilbyde. 

Den nye bogføringslov for en PMV

Den nye bogføringslov vil medføre væsentlige ændringer for mange virksomhedstyper, men de vil dog ikke omfatte PMVer. På trods af det skal bogføringsloven stadig følges, og det nuværende krav om opbevaring af regnskabsmateriale i 5 år vil fortsat omfatte PMVer. Desuden skal du være opmærksom på ændringerne i den nye bogføringslov, hvis du skifter til en anden virksomhedstype og forventer en nettoomsætning på over 300.000 kr. to år i træk.

PMV vs enkeltmandsvirksomhed

Fælles for en PMV og en enkeltmandsvirksomhed er, at begge virksomhedstyper er personligt ejet, de kan kun have en ejer og er forpligtet til at bogføre, lave skatteregnskab og oplyse resultat. På trods af det, er der også væsentlige forskelle, som du bør overveje, før du vælger mellem de to virksomhedstyper. Forskellene er opsummeret her:

 • Omsætningsgrænse: En PMV har en omsætningsgrænse på 50.000 kr., hvor en enkeltmandsvirksomhed ikke har nogen omsætningsgrænse. 
 • Ansatte: En PMV må ikke have ansatte i virksomheden, men det må en enkeltmandsvirksomhed godt.
 • Momsregistrering: En PMV kan ikke momsregistreres, men for enkeltmandsvirksomheder er dette en mulighed, også selvom virksomheden omsætter for under 50.000 kr. Momsregistrerede enkeltmandsvirksomheder skal derfor føre momsregnskab og indberette moms modsat PMVer.
 • Salg af varer til udlandet: Som PMV må du gerne købe og sælge varer inden for EU. Dog må du ikke købe eller sælge varer uden for EU, modsat en enkeltmandsvirksomhed som gerne må handle med lande uden for EU.
 • Fornyelse af CVR-nummer: Kun som PMV skal du fornye dit CVR-nummer hvert 3 år.

Hvordan ændrer man en PMV til en enkeltmandsvirksomhed?

Du kan til hver en tid ændre din virksomhedstype fra PMV til en enkeltmandsvirksomhed. Ændringen sker på Virk.dk, hvor du trykker på Ændre virksomhed. Det CVR-nummer du får ved oprettelse af din PMV får du lov til at beholde, hvis du skifter til en anden virksomhedstype. Du skal dog være opmærksom på de ændringer der følger med, hvis du samtidig momsregistrerer din enkeltmandsvirksomhed. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage