Moms - Hvad er moms?

Moms er en indirekte skat som opkræves af en virksomhed på baggrund af varen eller ydelsens salgspris. Momssatsen i Danmark er som udgangspunkt 25% på alle momspligtige varer og ydelser.

Få hurtigt og nemt styr på momsregnskabet i Billy Regnskabsprogram. Prøv Billy gratis

Langt de fleste erhvervsdrivende skal føre momsregnskab og sørge for at overholde alle de gældende momsregler

Hvilke former for moms findes der?

Der findes to slags moms hhv. indgående moms (købsmoms) og udgående moms (salgsmoms). Hvis din virksomheds udgående moms overstiger den indgående moms, skal du betale moms til SKAT, når du laver din momsindberetning. Er der omvendt en overvægt af indgående moms, skal du have tilbagebetalt moms for perioden. 

Indgående moms (købsmoms)

Den indgående moms er den type moms som pålægges dine køb. Dette beløb får virksomheden tilbagebetalt af SKAT, også kaldet momsfradrag. Hvis du har købt mere end du har solgt i en periode, vil du få dette udbetalt af SKAT.

Udgående moms (salgsmoms)

Den udgående moms er den type moms som en virksomhed skal opkræve i forbindelse med et salg. Alle momspligtige virksomheder skal tillægge deres varer og ydelser 25% i momsafgift. Denne moms skal indbetales til SKAT af den opkrævende virksomhed. Det er et godt tegn, hvis din virksomhed har en overvægt af udgående moms, da det betyder, at virksomheden har solgt mere end den har købt. 

Hvordan beregnes moms?

Momssatsen på 25% skal tillægges alle momspligtige varer og ydelser. Hvis din virksomhed sælger til private, skal salgsprisen altid være inklusive moms. Hvis en vare eksempelvis sælges for 250 kr. inkl. moms til en kunde, vil varen eksklusiv moms koste 250 / 1,25 = 200 kr. De 200 kr. vil altså være det faktiske beløb virksomheden modtager, da de resterende 50 kr. er skyldig moms til SKAT. 

Hvem skal betale moms?

Alle momsregistrerede virksomheder i Danmark skal betale moms. Det gælder virksomheder der sælger momspligtige varer og ydelser, som har en omsætning på over 50.000 kr. inden for en 12-måneders periode. Momsregistrerede virksomheder skal sørge for at indberette moms inden de gældende momsfrister.

Særregler for moms

Selvom langt størstedelen af erhvervsdrivende skal betale moms, er der enkelte virksomheder som er momsfritaget. Hvis din virksomhed sælger momsfrie ydelser som fx lægebehandling og undervisning, skal virksomheden i stedet betale lønsumsafgift. Desuden findes der en særlig momstype kaldet brugtmoms, som kan benyttes på brugte varer der sælges videre. 

Hvis du er kunstner, er du omfattet af et sæt særlige regler for moms, der kaldes kunstnermoms. Disse særlige regler indebærer momsfritagelse for kunstydelser, en reduceret momssats på originalle værker samt en højere momsregistreringsgrænse.  

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage