Hvad er momsfrister?

Hvad er momsfrister?

Momsfrister er de datoer, hvor virksomheden skal indberette moms til SKAT. Det kan være månedligt, kvartalsvist eller halvårligt. 

Hvad betyder moms egentlig? 

Moms lægges til salgsprisen af en vare eller ydelse. Typisk ligger momssatsen på 25 pct. Der er to former for moms: købsmoms og salgsmoms… 

Men hvordan ved du hvilke momsfrister som gælder for din virksomhed?

Om du skal betale moms afhænger af, om virksomheden er momsregistreret. Det giver næsten sig selv. Men der er forskel på hvilke frister som gælder for momsregistrerede virksomheder. Det afhænger af virksomhedens omsætning. 

Momsfrister og størrelsen på omsætningen: 

Månedlige frister gælder for virksomheder med en omsætning på mere end 50 millioner kroner 

Kvartalsvise frister gælder for virksomheder med en omsætning fra 5 til 50 millioner kroner

Halvårlige frister gælder for virksomheder med en omsætning under 5 millioner kroner

Jo højere omsætning, jo hyppigere frister for momsindberetning. 

Momsfrister for 2021

I Billys finansielle kalender kan du finde alle momsfrister og mange andre vigtige datoer for din bogføring. Undgå at overse eller glemme en momsfrist ved at holde dig opdateret i den finansielle kalender

Men måske er du i tvivl om hvordan du indberetter moms? Eller reglerne er svære at gennemskue? 

Fortvivl ej. Vi tager dig igennem indberetningen af moms og gør det simpelt... 

Momsindberetning - sådan gør du

Når du skal indberette moms, så gør du det på TastSelv Erhverv. 

Før indberetningen skal momsperioden være afsluttet. Du finder tallene til momsindberetningen i dit momsregnskab. For hver momsperiode opgøres virksomhedens samlede købs- og salgsmoms. 

Når du har fundet de tal, som du skal bruge, så går du ind på TastSelv Erhverv. Her vælger du ‘Moms’ i den øverste menu, og så igen ‘Moms’ i den venstre drop-down menu. 

På indberetningssiden kan du se den periode, som du skal indberette for. I samme boks kan du til venstre vælge ‘Indberet’. Nu er det tid til at indtaste tallene fra momsregnskabet. Når alle dine tal er plottet ind, så godkender du. 

Nu kan du betale din moms via netbank, Visa, Dankort eller Mobilepay. Du vælger selv. Det er dog vigtigt, at du ikke betaler før 5 dage før betalingsfristen. Hvis du gør det for tidligt, så tilbagefører SKAT pengene til din konto. Det ville være ærgerligt dobbeltarbejde. Vil du være fri for at holde styr på det, så tilmelder du dig bare NETS. 

Er du heldig at få penge tilbage, så overfører SKAT det helt automatik til virksomhedens NemKonto. 

Så simpelt er det!

Faktisk kan det være endnu mere simpelt. Du kan nemlig indberette moms direkte fra dit regnskabsprogram og få hjælp til bogføringen af moms

Hvad sker der, hvis du misser en momsindberetning? 

En for sen indberetning af moms udløser en bøde fra SKAT. Øv øv - ærgerlige penge. Så husk at indberette moms, også selvom du ikke har haft indgående eller udgående moms i en periode. Det kalder SKAT for en nulindberetning.

Kort sagt: Indberet altid moms eller ikke eksisterende moms. 

Momsregler og momsregnskab - hold dig på god fod med SKAT

Momsreglerne fortæller, hvordan momsregnskabet skal laves - afregning og indberetning. 

Momsafregning: Du laver momsregnskabet ved at finde forskellen mellem virksomhedens købsmoms og salgsmoms

Købsmomsen er den moms, som du har til gode. 

Salgsmomsen er den moms, som du skylder SKAT. 

Du har moms til gode, når købsmomsen er større end salgsmomsen. Omvendt skylder du SKAT penge, hvis salgsmomsen er større en købsmomsen. 

I de fleste regnskabsprogrammer kan du afregne moms med få klik. Den professionelle hjælp til momsafregning er ikke nødvendig. 

Næste skridt er momsindberetningen til SKAT…

Momsindberetning: Først og fremmest skal du have et færdigt momsregnskab for perioden. Og så er det bare med at holde styr på momsfristerne. Overskrides fristen sender SKAT en bøde din vej. 

Med styr på tallene og fristerne, så mangler du bare selve indberetningen. Efter indberetningen er der to scenarier: Du skal indbetale differencen eller du får tilbagebetalt moms.

NB: Du skal ikke føre et momsregnskab, hvis virksomheden ikke er momsregistreret. 

Men hvornår skal virksomheden være momsregistreret? 

Det skal den, når: Virksomheden modtager betaling for vare/ ydelser, og omsætningen overstiger 50.000 kr inden for en vilkårlig 12 måneders periode

Fik du svar på dit spørgsmål?

Billy regnskabsprogram crying logoBilly regnskabsprogram logoBilly regnskabsprogram happy logo

Billy Regnskabsprogram og laptop frontpage billede

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.