Indgående moms - hvad er indgående moms (købsmoms)?

Indgående moms er en momsafgift på 25% som bliver pålagt produkter og ydelser solgt i Danmark. Indgående moms bliver oftest kaldt købsmoms, og refererer til den moms du betaler ved køb af varer eller ydelser. 

Vil du gerne have styr på hvordan man trækker moms fra? Det er ikke altid man kan få fuld momsfradrag for sine udgifter, da fuld momsfradrag kun gælder ved videresalg af produkter eller varer som bruges til virksomhedens drift.

Når virksomheden køber en vare til sin produktion eller service i Danmark, kan virksomheden få den betalte købsmoms tilbage af SKAT. Dette sker i forbindelse med virksomhedens momsindberetning inden den gældende momsfrist

I Danmark har vi to typer moms som virksomhedsejer eller bogholder tit støder på, hvilket er indgående moms (købsmoms) og udgående moms (salgsmoms). Det er sjældent tilfældet at den indgående moms er lavere end den udgående moms, hvilket resulterer i at virksomheden skal betale moms til SKAT. Dette er tegn på en sund virksomhed. 

Hvornår kan man fratrække moms?

Du kan trække momsen fra på udgifter, din virksomhed har haft som led i driften. For at kunne trække momsen fra, skal du både have kvitteringen eller fakturaen samt købt varen af en momsregistreret virksomhed i Danmark. Du kan eksempelvis trække momsen fra på indkøb til vareforbrug, husleje med moms, arbejdstøj som kun bruges på arbejdet, udgifter til revisor og værktøj. På SKATs hjemmeside kan du se en liste over, hvilke varer og ydelser man kan få momsfradrag for.

Hvornår kan man ikke fratrække indgående moms?

Det er ikke muligt at trække købsmomsen fra i momsregnskabet ved alle virksomhedens udgifter. Eksempler på dette er private køb, personalegoder, og huslejer uden moms. Man ikke kan få momsfradrag på f.eks. personalegoder da SKAT ikke ser personalegoder som en nødvendig udgift for virksomhedens drift. Derudover kan man heller ikke få momsfradrag for virksomhedens husleje, hvis der ikke fremgår moms på fakturaen.

Derudover er der også en række momsfritaget varer og ydelser, hvor der ikke indgår moms på fakturaerne. Eksempler på momsfritaget ydelser er undervisning, ejendomssalg, sundhedsbehandlinger mv. Ydelserne i eksemplet indgår i brancher som er fritaget for moms, hvilket også vil vise sig på fakturaen hvor momsen ikke er registreret.

Hvor meget udgør momsen?

Når du har en pris på en vare/ydelse uden moms, vil det fulde beløb inklusiv moms være prisen uden moms gange 1,25. Herved har du lagt 25% momsafgift på varens pris eksklusiv moms, og får prisen inklusiv moms. Og hvis du ønsker at beregne prisen eksklusiv moms, vil man gange den fulde pris med 0,80.

Hvordan beregner man prisen eksklusiv moms?

Hvis du gerne vil vide hvad varens pris er eksklusiv moms, kan du gange den fulde pris med 0,80, hvorved du vil få varens pris uden moms.
Hvis vi vil regne fra prisen inklusiv moms til prisen eksklusiv moms, vil vi gøre således: 187,5 * 0,80 = 150 kr. 

Hvordan beregner man prisen inklusiv moms?

Hvis du vil beregne prisen inklusiv moms, skal du gange prisen eksklusiv moms med 1,25 hvorefter du har prisen inkl. moms.
En varer koster 150 kr. Ex moms. Prisen inklusiv moms vil således være: 150 * 1,25 = 187,5 kr. 

Indgående moms i daglig tale

I daglig tale hører man til tider en virksomhedsejer, der ved køb af et produkt siger “Det kan jeg trække fra i momsen”, ”Jeg har sparet momsen” eller ordet momsfradrag. Det er ikke ensbetydende med at personen ikke har betalt den fulde pris for produktet, men hvis produktet er købt til virksomhedsbrug, kan den pålagte købsmoms blive lagt ind i momsregnskabet som indgående moms. Det vil sige, når man trækker momsen fra, betyder det at købsmomsen fra produktet vil blive modregnet den salgsmoms man skylder SKAT fra salget af produkter/ydelser.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage