Hvordan trækker man moms fra? Få hjælp her

Forfatter:Mads Torp
Dato:25. november 2021
Læsetid:4 minutter

Har du begivet dig ud i momsjunglen? Og er du faret vild ved momsfradrag? Hvis du er usikker på, hvordan man trækker moms fra i bogføringen, står Billy klar med assistance. 

Få indsigt i momsfradrag og hvilke varer, du kan fratrække moms her i teksten. Vi lover at skære det ud i pap, så du kan finde vej uden besværlige svinkeærinder. 

Klar, parat: Hvad er moms?

Som selvstændig erhvervsdrivende skal du holde tungen lige i munden, når det kommer til moms. Der er nemlig flere lovkrav, der skal opfyldes, så du ikke ender med skægget i postkassen. 

Moms er en særlig form for skat, der bliver pålagt bestemte varer og ydelser, og momssatsen i Danmark er som oftest 25 %. Det betyder, at der bliver lagt 25 % oven i en given vares pris. 

Hvad skal du være opmærksom på omkring moms?

  • Hvis du har en omsætning på over 50.000 kroner årligt, skal du momsregistrere dig. 
  • Du skal indberette moms månedligt, kvartalsmæssigt eller halvårligt, afhængigt af din virksomheds omsætning. 
  • Du skal både oplyse din købs- og salgsmoms, når du indberetter momsregnskab til SKAT.

Momssats på 25 % – hvad betyder det? 

Når din virksomhed sælger varer eller ydelser, betaler kunden 25 % oven i prisen i moms. 

Så hvordan trækker man moms fra et beløb? 

Eksempel: Du sælger en seng til 10.000 kroner. Momsen udgør 2.000 kroner af beløbet (10.000 divideret med 1,25). Prisen på sengen er altså 8.000 kroner eksklusiv moms.  

Når du køber ting til din virksomhed, betaler du ligeledes 25 % moms. Men hvis du er momsregistreret, kan du trække momsen fra på de varer, du videresælger eller bruger til drift. 

Få et indblik i momsfradrag herunder. 

Momsfradrag – hvordan gør du?

Når du trækker moms fra, er det vigtigt, at du kun gør det ved varer til din virksomhed. Alt til privat brug skal du betale moms af, hvor du ikke har mulighed for at få fradrag.

Hvordan får du fuldt momsfradrag? 

Hvis du ønsker et fuldt momsfradrag, skal følgende to betingelser være opfyldt: 

  • Du skal have købt varen ved en anden momsregistreret virksomhed.
  • Du skal kunne dokumentere købet via en faktura eller kassebon. 

Hvad med delvist momsfradrag?

Du kan få delvist momsfradrag, hvis du køber midler til virksomheden, der også skal bruges privat. 

Det kan eksempelvis være mobiltelefoner eller computere, som du påtænker at bruge privat halvdelen af tiden. I så fald kan du trække 50 % fra i moms. Helt konkret laver du et skøn over fordelingen samt en forklaring til SKAT for at få fradraget godkendt. 

Hvad kan man trække fra i moms? 

Momsfradrag hænger sammen med indberetning af momsregnskab. Her indberetter du både købsmoms og salgsmoms. Det er købsmomsen, du skal indberette, hvis du skal have momsfradrag. 

Salgsmomsen gælder det beløb, du har fået ind i moms. Det vil sige den moms, dine kunder har betalt for dine varer. Købsmomsen er derimod den betalte moms for de varer, du har købt til virksomheden. 

Hvilke ydelser og varer kan du eksempelvis trække fra? 

Når du laver momsregnskab, indberetter du købsmomsen, som du kan få fradrag for. Men hvilke varer og ydelser kan du helt konkret trække fra? Det gælder eksempelvis: 

  • Vareforbrug
  • Køb af driftsmidler samt udgifter til reparation og vedligeholdelse af dem 
  • Mobiltelefoner, når de bruges til drift 
  • Reklameartikler 
  • Rengøring
  • Vand, el, varme og gas til virksomheden

skat.dk kan du se flere udgifter, du kan fratrække moms. 

Fradrag ved restaurantbesøg, hotelophold og bespisning 

Hvis du arrangerer hotelovernatninger eller restaurantbesøg for dine ansatte, der knytter sig til virksomhedens momspligtige aktiviteter – så kan du få momsfradrag. 

Ved hotelovernatninger kan du få 100 % i momsfradrag. Ved restaurantbesøg er det 25 % af momsbeløbet, du kan trække fra. Bemærk dog, at du ikke har ret til fradrag, hvis opholdet eller besøget har delvist privat karakter. 

Når du holder møder i virksomheden med et rent erhvervsmæssigt formål, kan du trække momsen fra bespisning. Det gælder ved: 

  • møder med samarbejdspartnere
  • interne faglige møder med ansatte, eksempelvis temadage 
  • bestyrelsesmøder 
  • kursusaktiviteter

I hvilke situationer kan du ikke få momsfradrag? 

Hvorvidt du kan få momsfradrag eller ej, afhænger af købets art og formål. Som nævnt kan du ikke trække momsen fra, hvis en vare udelukkende er til privat brug. 

Derudover kan du ikke få momsfradrag, hvis varen skal bruges i en virksomhed, der er fritaget for moms. Det gælder eksempelvis ved lægepraksisser, undervisning eller ejendomssalg. 

Husk at have dokumentation for købet 

Når du skal have godkendt dit momsfradrag ved SKAT, er dokumentation alfa og omega. 

Du risikerer at få afvist dit momsfradrag, hvis du ikke har den rette dokumentation i form af fakturaer eller kasseboner. De skal være udfyldt med de rette krav og oplysninger. 

Ved beløb på under 3.000 kroner er en forenklet faktura, såsom en kassebon, tilstrækkelig. Ved større beløb kræves en fuld faktura. Se mere om, hvordan du udfylder en faktura her

Brug for hjælp? Bogføringshelten kommer dig til undsætning  

Skøjter du stadig rundt i fradrag og købsmoms – selv efter at have læst teksten her? Så fortvivl ikke. 

Billy har redningen til dig: Bogføringshelten

Med Bogføringshelten har du altid en digital hjælper ved din side, når det kommer til moms og bogføring af bilag. Du indtaster blot kategorien for dit køb, og så foreslår systemet momssatsen og korrekt konto at bogføre på. Værsgo – det er brugervenlig bogføring uden dikkedarer. 

  • Grundlæggende regnskabsføring - 3 emner du skal forstå
  • Årsregnskabets øvrige oplysninger for selskaber - hvad skal du være opmærksom på?
  • Virksomhedsskat – få indblik i det her