Momsregistrering – sådan gør du 

Forfatter:Amanda Nielsen
Dato:2. november 2021
Læsetid:4 minutter

Skal du i gang med at momsregistrere din virksomhed?

Uanset om du er grøn eller garvet, får du her gode tips til at blive en haj til momsregistrering. Vi giver dig en udførlig guide, der går lige til sagen, når det gælder momsregistrering

Bliv klædt godt på til momsregistrering 

Vi hjælper dig godt på vej, så du kan klare momsregistreringen helt uden nervøse trækninger og svedige håndflader. Når du har læst artiklen, har du forhåbentligt godt styr på: 

  • Hvad momsregistrering er.
  • Hvornår du skal momsregistreres.
  • Hvordan du momsregistrerer din enkeltmandsvirksomhed. 

Lad os kigge nærmere på det. 

En god start: Hvad er momsregistrering?

Moms står for “merværdiafgift”, og det er en offentlig form for skat eller afgift. Kort fortalt betyder momsregistrering, at din virksomhed betaler moms. Hvis du sælger momspligtige varer eller ydelser, så skal det registreres og indberettes til SKAT. 

Helt konkret skal du betale moms, hvis din virksomhed omsætter for mere end 50.000 kroner om året. 

Når din virksomhed er registreret, kan du sælge dine varer og ydelser med moms, og du kan desuden trække momsen fra det, du køber til virksomheden. 

Størstedelen af alle varer i Danmark er sat til et momsbeløb på 25 %. Den procentdel bliver lagt oven i prisen på den givne vare eller ydelse. Læs mere om momsfrie ydelser senere i artiklen. 

Så hvornår skal din virksomhed momsregistreres?

Du betaler ikke moms ved et enkeltstående salg som privatperson. Men hvis du har en virksomhed, der har en løbende omsætning og et mål om at tjene penge, skal du momsregistreres. Du har såkaldt momspligt. 

Hvilken type virksomheder skal momsregistreres?

  • Virksomheder, der producerer, udlejer, opbevarer eller transporterer varer.
  • Virksomheder, der bygger, reparerer eller vedligeholder ejendomme. 
  • Virksomheder, der sælger ydelser såsom vurderinger og rådgivning, reklamer, it-systemer, arbejdsudleje med mere. 

Men ingen regler uden undtagelser. Læs med herunder. 

Hvad med omsætningsgrænsen på 50.000 kroner?

Omsætningsgrænsen betyder, at din virksomhed ikke behøver at blive momsregistreret, hvis du har en omsætning på mindre end 50.000 årligt.

I den forbindelse er det vigtigt, at du skriver dig følgende bag øret: 

Du skal ikke vente med at momsregistrere dig, til du når de 50.000 kroner. Derimod skal du gøre det, når du forventer at omsætte for mere end 50.000 kroner i løbet af de næste 12 måneder. 

De 12 måneder kan strække sig over en vilkårlig periode på året. Det behøver altså ikke være per 1. januar, men perioden kan sagtens strække sig fra 1. marts til 1. marts året efter. 

Hvad, hvis du overskrider grænsen?

Det kan i værste fald sætte dig i en økonomisk klemme.

Hvis du omsætter for mere end 50.000 kroner og ikke har momsregistreret din virksomhed – så kan du risikere at skulle betale moms af hele din omsætning. Det vil sige omkring 10.000 kroner af de 50.000 kroner, du har omsat for. 

Og det er jo ikke fordelagtigt. Så husk at registrere dig, inden du når grænsen. 

Kan du blive fritaget for moms?

Det er ikke alle typer virksomheder, der har momspligt. 

Du skal ikke betale moms, hvis du driver en virksomhed, der sælger momsfrie ydelser, såsom: 

  • Sundhedsbehandling
  • Undervisning og kurser

Her kommer endnu et lille ‘men’:

Hvis du har en virksomhed, der sælger sundhedsbehandlinger (momsfri ydelse), men samtidigt sælger varer, såsom fitnessudstyr (momspligtigt salg), skal du huske at betale moms af varerne. 

Virksomheder, der ikke betaler moms, skal derimod betale det, der kaldes lønsumsafgift. Det er en anden form for afgift, der bliver lagt på momsfrie ydelser. 

Hvordan kommer du i gang med momsregistrering?

Processen er forholdsvis simpel, og det hele foregår via Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Helt lavpraktisk går du ind og registrerer dig på Virk.dk

Det er gratis at registrere dig. Du skal blot udfylde en blanket med din virksomheds oplysninger, indsende den digitalt og godkende med NemID. 

Hvordan indberetter du moms?

Når du er registreret, skal du indberette momsen til SKAT enten

  • Hver måned
  • Hvert kvartal 
  • Hvert halve år

Hvornår du skal indberette, afhænger af din virksomheds omsætning. Her gælder tommelfingerreglen, at jo højere din omsætning er, jo oftere skal du indberette moms. 

Bemærk, at nystartede virksomheder skal indberette moms hvert kvartal i minimum 1,5 år. 

Når du indberetter dit momsregnskab til SKAT, får du en tilbagemelding på, om du skylder penge, eller om du skal have penge tilbage i moms. 

Momsregistrering af enkeltmandsvirksomhed 

Er du selvstændig med egen virksomhed? Og måske endda nystartet? Så ved du alt om hvor mange ting, der skal være styr på, for at alt går op i en højere enhed. 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal momsregistreres, så kig først på dét, du sælger. Som nævnt ovenfor er der en række virksomheder, der ikke behøver at betale moms. 

Derefter er der kun tilbage at stille dig selv spørgsmålet til en million: 

Kommer jeg til at omsætte for mere end 50.000 kroner de næste 12 måneder fra i dag?

Hvis du har en positiv forventning om det scenarie, så få momsregistreret din virksomhed i det sekund, du er færdig med at læse artiklen her. Så er du helt på den sikre side.

  • Sådan vælger du det rigtige bogføringsprogram 
  • Hvilken virksomhedstype skal du vælge?
  • Den komplette guide til moms