Kunstnermoms - Hvad er kunstnermoms?

Kunstermoms er en bestemt type moms, som kun kunstnere er omfattet af. Kunstermoms indebærer særlige regler for, hvor meget kunstnere skal betale i moms, og hvornår de skal momsregistreres. 

Uanset om din virksomhed er momsfritaget eller omfattet af reglerne for kunstnermoms, kan du bruge Billy til at fakturere kunder og holde styr på regnskabet. Prøv Billy gratis

Kunst er en fællesbetegnelse for maleri, skulptur, arkitektur, musik og digtning. Hører dit erhverv under en af disse kategorier, skal du være opmærksom på de særlige momsregler. 

Hvad er reglerne for kunstermoms?

Der er en række særlige momsregler for kunstnere, afhængig af hvilken type kunstnerisk virksomhed der er tale om:

  • Momstfritagelse: Forfattere, komponister og anden kunstnerisk virksomhed der sælger kunstydelser er helt fritaget for at betale moms. Hvis virksomheden foretager andet end kunstneriske aktiviteter, er der krav på momsregistrering. Reglen for momsfritagelse gælder ikke for salg af kunstværker.
  • Almindelig moms: Kunstneriske virksomheder der beskæftiger sig med salg af fx reproduktioner og udstillingsvederlag skal betale almindelig moms på 25%.
  • Kunstnermoms: Ved førstegangssalg har kunstnere en reduceret momssats på 5% såfremt der er tale om salg af kunstnerens egne originale kunstværker.
  • Momsregistreringsgrænsen: Hvor almindelige virksomheder har en omsætningsgrænse på 50.000 kr., har kunstnere først pligt til at lade sig momsregistrere ved salg over 300.000 kr.

Hvem er omfattet af reglerne for kunstermoms?

Reglerne for kunstnermoms gælder ved salg af kunstnerens egne originale kunstgenstande. Det betyder, at du er omfattet af reglerne for kunstnermoms, hvis du producerer egne kunstværker, og de hører under følgende kategorier:

  • Originale skulpturer, af ethvert materiale
  • Malerier, tegninger og pasteller, der er fremstillet som håndarbejde
  • Vægtekstiler udført i hånden baseret på kunstnerens originale tegninger
  • Keramiske produkter og mosaikker på træ
  • Foto signeret og nummereret med op til 30 eksemplarer. Gælder ikke film og digital kunst.

Du kan kontakte Skat, hvis du er i tvivl, om du er dækket af reglerne for kunstnermoms.

Hvornår skal en kunstner momsregistreres?

Hvis din omsætning fra salg af egne kunstværker ikke overstiger 300.000 kr. i løbet af et år, er der ikke krav om momsregistrering. Overstiger salget 300.000 kr. bliver du momspligtig med en reduceret momssats på 5% ved salg af egne kunstværker i det indeværende år og det efterfølgende år.

På trods af den høje momsregistreringsgrænse vælger mange kunstnere at lade sig momsregistrere grundet den lave kunstnermoms og for at få momsfradrag på udgifter til materialer, husleje mm. 

Hvordan laver man en kunstnermoms faktura?

Ifølge lovgivningen skal en kunstnermoms faktura udarbejdes som en almindelig faktura jf. bestemmelserne i momsbekendtgørelsen. Det betyder altså, at der ikke er anderledes fakturakrav til kunstnere end andre erhvervsdrivende. Den eneste forskel er, at momssatsen på fakturaen er 5% og ikke 25%.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage