Hvad er kunstnermoms?

Når det kommer til billedkunstnere, er de omfattet af helt særlige regler i forhold til moms. For det første pålægges der kunstnermoms på blot 5%, når man som kunstner sælger en af sine værker.

Når det kommer til foreninger som forfattere, komponister og anden kunstnerisk virksomhed, er disse helt fritaget for moms. Dog skal man være opmærksom på, at hvis man foretager andet i virksomheden end kunstneriske aktiviteter, skal virksomheden momsregistreres, når der er omsat for 50.000 kr.

Reglerne for kunstnermoms

Når det kommer til salg af kunsthåndværk gælder der særlige regler. Sælger man sine egne værker, skal man nemlig kun beregne 5% som moms, som kaldes for kunstnermoms. Endvidere behøver man først at være momsregistreret, når man har omsat for 300.000 kr på et år. Dog vælger mange kunstnere at lade sig momsregistrere forinden grundet den lave kunstnermoms. Det kan blandt andet være en fordel for en kunstner at være momsregistreret i forhold til besparelse på udgifter til materialer.

Hvis en kunstners omsætning overstiger 300.000, er kunstneren momspligtig for det indeværende år samt det efterfølgende år. Man skal være opmærksom på, at kunstnermomsen kun gælder ved et førstegangssalg. Er kunsten købt af en kunstner og herefter solgt på et galleri, skal der betales fuld moms af kunsten.

Definition på kunst

Kunst er en fællesbetegnelse for maleri, skulptur, arkitektur, musik og digtning. I forhold til hvad der skal beregnes kunstnermoms på, har vi her en liste over kunstværker, der blandt andet er omfattet af kunstnermoms:

  • Originale skulpturer, af ethvert materiale
  • Malerier, tegninger og pasteller, der er fremstillet som håndarbejde
  • Vægtekstiler udført i hånden baseret på kunstnerens originale tegninger
  • Keramiske produkter og mosaikker på træ
  • Foto signeret og nummereret med op til 30 eksemplarer

Selvom foto omfatter kunstnermoms, skal man være opmærksom på at film og digital kunst stadig ikke omfatter kunstmoms, men pålægges almindelig moms.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Billy regnskabsprogram crying logoBilly regnskabsprogram logoBilly regnskabsprogram happy logo

Billy Regnskabsprogram og laptop frontpage billede

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.