Arbejdsløshedskasse - Hvad er en arbejdsløshedskasse?

En arbejdsløshedskasse, også kaldet en A-kasse, er en økonomisk forsikring mod ledighed. 

Har du svært ved at finde ud af hvilken A-kasse du skal vælge som selvstændig? Få indblik i alt du skal vide om A-kasse for selvstændige.

I tilfælde af at man står uden indtægt, kan man få udbetalt dagpenge af sin A-kasse, såfremt man er medlem af en.

Hvordan fungerer en arbejdsløshedskasse?

En arbejdsløshedskasse fungerer på den måde, at man som medlem betaler et fast månedligt kontingent. I tilfælde af at man mister sit job, kan man få udbetalt dagpenge af sin A-kasse, som erstatning for den mistede lønindkomst. 

For at være kvalificeret til at få udbetalt dagpenge, skal man have været betalende medlem af sin A-kasse i et år. Som studerende er det dog ofte gratis at være medlem af en A-kasse. Yderligere er der en række lovpligtige krav, man skal opfylde. Disse lovkrav lyder således:

  • Man skal have haft arbejde i mindst 52 uger igennem de sidste tre år.
  • Man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
  • Man skal være aktivt jobsøgende. 

Opfylder man disse krav, er man berettiget til at kunne få udbetalt dagpenge. Beløbet varierer dog, alt efter om man er fuldtids- eller deltidsforsikret.

Former for A-kasse medlemskab 

Der findes to former for medlemskab, alt efter om man er fuldtids- eller deltidsansat. Man kan være fuldtidsforsikret, hvis man arbejder over 30 timer om ugen, og derfor modtage det fulde dagpengebeløb. Hvis man arbejder mindre end 30 timer om ugen, kan man blive deltidsforsikret, og modtage 60% af det fulde dagpengebeløb.

Flere A-kasser tilbyder yderligere at man kan tegne en lønsikring oven i sit medlemskab. Ved at tegne en lønsikring, kan man blive dækket for et højere beløb, end den ordinære dagpengesats. 

Hvorfor være medlem af en A-kasse?

Ved at være medlem af en A-kasse, har man et økonomisk sikkerhedsnet, som sikrer mod at man kommer i store økonomiske problemer, hvis man mister sit job. Hvis man ikke er medlem af en A-kasse, kan man blive nødsaget til at søge kontanthjælp, hvilket er et væsentligt lavere beløb end dagpengesatsen. 

Yderligere afholder A-kasser løbende samtaler og kurser med deres ledige medlemmer, som har til formål at få dagpengemodtagere tilbage på arbejdsmarkedet hurtigst muligt. Udover at udbetale dagpenge, kan din A-kasse altså også være en værdifuld sparringspartner, i forhold til at komme i arbejde igen. 

A-kasse for selvstændige

Som selvstændig har du også ret til dagpenge, såfremt du opfylder de lovmæssige krav, samt kravet om at have været betalende medlem af en A-kasse i et år. Hvis din hovedbeskæftigelse har været at drive egen virksomhed, skal du yderligere ophøre med din virksomhed, for at kunne modtage dagpenge. 

Hvis du har drevet selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse, ved siden af et lønmodtagerjob, kan du få supplerende dagpenge, hvis du mister din hovedbeskæftigelse. I dette tilfælde kan du fortsætte med at drive virksomhed, som bibeskæftigelse, og stadig modtage supplerende dagpenge. 

A-kasse og fagforening

Mange A-kasser har en tilknyttet fagforening og omvendt, men det er reelt set to forskellige ting. Det er gennem arbejdsløshedskassen man kan få adgang til dagpenge, hvis man bliver ledig i en periode. Fagforeringer er organisationer, der har til hensigt at hjælpe, hvis man skulle møde problemer eller modstand på jobbet. 

Fagforeninger kan for eksempel hjælpe med lønforhandlinger, ansættelseskontrakter eller overenskomster. Man kan altså sige at en fagforening hjælper, mens man er i job, og en A-kasse hjælper, hvis man mister sit job.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage