Hvad er en fagforening?

En fagforening er en organisation, som arbejder for at sikre bedre løn og arbejdsvilkår til lønmodtagere. Lønmodtagernes interesse bliver primært varetaget gennem indgåelse og vedligeholdelse af kollektive overenskomster.

Formålet med fagforeningen er, at medlemmerne sammen med fagforeningen står stærkere i situationer, hvor der f.eks. skal forhandles løn eller andre vilkår på arbejdspladsen. Idet din fagforening er din faglige hjælp, er det også muligt at få faglig rådgivning.

Hvis du for eksempel får en arbejdsskade, ikke modtager løn eller bliver fyret under graviditet, kan din fagforening hjælpe dig.
Det er ikke gratis at være medlem af en fagforening, men prisen kan variere fra fagforening til fagforening.

Hvad er fagforeningens primære opgave?

En fagforenings opgaver kan inddeles i fire områder:

  • Indgåelse og fornyelse af kollektive overenskomster.
  • Individuel bistand og rådgivning til medlemmerne.
  • Varetage medlemmernes uddannelsesmæssige interesser.
  • Politisk påvirkning over for regeringen, Folketinget og offentligheden.

Nogle arbejdspladser har en tillidsrepræsentant, som kan hjælpe dig, hvis der opstår konflikter eller problemer mellem dig og din arbejdsgiver. Har din arbejdsplads ikke en tillidsrepræsentant, kan du gå til din fagforening.

Skal man være medlem af en fagforening?

Det er en god idé at være medlem af en fagforening, men det er ikke lovpligtigt. I en fagforening kan du få hjælp, hvis dine arbejdsvilkår er dårlige eller, hvis aftaler bliver brudt. Mange fagforeninger er også branchespecifikke, som kan hjælpe dig med spørgsmål og forhold i lige netop din branche. Der findes også mange fagforeninger som ikke er branchespecifikke, men som henvender sig til alle erhverv.

Hvad er forskellen på en fagforening og en A-kasse?

Fagforeninger og A-kasser bliver ofte sat i samme båd, men i virkeligheden har de ikke noget med hinanden at gøre.

Din A-kasse er din økonomiske sikring. Det vil sige, at din A-kasse står til rådighed, hvis du mister dit job. Står du eksempelvis uden job og dermed ikke har nogen indtægt, vil din A-kasse udbetale en sum penge til dig. Dog kræver det, at du har været medlem af en A-kasse. Modsat er din fagforening din faglige hjælp. Det betyder, at mens du er ansat, kan din fagforening hjælpe dig med at få de bedste vilkår på din arbejdsplads.

Det er ofte muligt at få fagforening og A-kasse det samme sted, men det ikke et krav. Du bestemmer selv, om du vil have fagforening et sted og A-kasse et andet sted.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Billy regnskabsprogram crying logoBilly regnskabsprogram logoBilly regnskabsprogram happy logo

Billy Regnskabsprogram og laptop frontpage billede

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.