Freelancer - Hvad er en freelancer?

En freelancer er en person, der som selvstændig tilbyder en ydelse, indenfor et givent fagområde. 

Som selvstændig freelancer er du også selv ansvarlig for regnskabet i din virksomhed. For at gøre dette nemmere og mere overskueligt, kan det være nyttigt at bruge et regnskabsprogram som Billy. Prøv gratis Billy Regnskabsprogram.

Som freelancer fungerer man altså som en selvstændig virksomhed, hvor andre virksomheder kan købe sig til din arbejdskraft. På den måde bliver en freelancer ikke fastansat af virksomheder, men arbejder oftest på kontraktbasis, til at udføre en specifik enkeltstående arbejdsopgave. 

Hvad laver en freelancer?

Der findes freelancere inden for en lang række af forskellige fag. Dette kunne for eksempel være programmering, korrekturlæsning eller fotografering. Virksomheder hyrer altså freelanceren til at udføre enkelte arbejdsopgaver, inden for deres fagområde.

Et eksempel på dette kunne være, at man som freelancer programmør, bliver hyret til at udvikle eller optimere et system, for en given virksomhed. Sådan en arbejdsopgave vil typisk være tidsbestemt og enkeltstående. 

Som freelancer får man derfor også muligheden for at arbejde med mange forskellige mennesker, inden for flere forskellige brancher. 

Hvordan fungerer freelancing?

Som freelancer bestemmer du selv hvornår og hvor meget du vil arbejde. Mange vælger dog, at have freelancing som en form for hobby projekt ved siden af et alment arbejde, da dine indtægter som freelancer kan variere. 

Når du som freelancer bliver hyret til en arbejdsopgave af en virksomhed, er det anbefalet at lave en kontrakt. Dette er en god idé, da man på den måde kan opnå en klar enighed, mellem virksomhed og freelancer, omkring arbejdsopgavens vilkår.

Yderligere står du selvfølgelig også selv for din virksomheds regnskab. Freelancere modtager typisk ikke løn, ligesom normale medarbejde, men honorar for deres arbejde. Dette betyder at man som freelancer, selv skal stå for at beregne og indberette den skat, som skal betales.

Fordele og ulemper ved freelance

En fordel ved at være selvstændig freelancer er, at du er din egen chef. Dette betyder også, at du selv har kontrol over dit skema og kan arbejde hvor og hvornår du vil. Yderligere bestemmer du selv sin løn, og alt overskud kan bruges som du har lyst.

En anden fordel ved at være freelancer er, at du kan specialisere dig inden for det fagområde, som du finder mest spændende, og fokusere dine arbejdsopgaver omkring dette.

Som selvstændig freelancer medfølger dog også et ansvar for, at din virksomhed fungerer. Du skal altså selv ud og skaffe arbejdsopgaver, samt sørge for at lægge penge til side, til sygedage og andet. Yderligere skal du, som sagt, også selv stå for at dit regnskab er i orden.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage