Alt du skal vide om A-kasse for selvstændige 

Dato:29. juli 2021
Læsetid:5 minutter

Vi kan alle ende i en situation, hvor vi står uden arbejde. At starte en virksomhed op er ikke nogen undtagelse, hvis du er straks må lukke din forretning af fx økonomiske årsager. 

Med en A-kasse er du beskyttet, hvis uheldet er ude. Og heldigvis er det også muligt at blive medlem af en A-kasse som selvstændig. 

Her hjælper vi dig godt i gang med alt, du skal vide om A-kasser for selvstændige. 

Hvad er en A-kasse?

Kort fortalt er en A-kasse en form for forsikring, hvis du mister dit arbejde. Et medlemskab i en A-kasse sikrer dig, at du får udbetalt dagpenge fra første dag, du har meldt dig ledig. 

Ligesom med en almindelig forsikring, skal du betale for at være medlem, og prisen varierer alt efter A-kasse. Som studerende er det dog gratis at være medlem. 

Derudover er der forskel på, hvor meget du skal betale, ud fra om du vælger at være fuldtidsforsikret eller deltidsforsikret. Arbejder du mindre end 30 timer om ugen, har du mulighed for at vælge mellem de to. 

Fuldtidsforsikring vs. deltidsforsikring

Forskellen mellem fuldtidsforsikring og deltidsforsikriing handler om, hvor meget arbejde du er i stand til at påtage dig. 

Hvis du er i stand til at arbejde fuldtid, skal du vælge en fuldtidsforsikring. Hvis du omvendt kun er i stand til at påtage dig et deltidarbejde, skal du vælge deltidsforsikring.

Det er billigere at få en deltidsforsikring end en fuldtidsforsikring, men fuldtidsforsikring er det klogeste valg for de fleste. Med en fuldtidsforsikring får du nemlig mere udbetalt, end med en deltidsforsikring i tilfælde af, at du bliver ledig. 

Hvilken A-kasse er bedst for selvstændige?

Den bedste A-kasse for dig som selvstændig afhænger af din situation og dine præferencer. Både pris, rådgivningstilbud og regler for at modtage dagpenge kan variere alt efter A-kasse. 

Der er også nogle A-kasser, der tilbyder lønsikring mod ekstra betaling, som er et supplement til dagpenge. Med en lønsikring får du udbetalt et månedligt beløb svarende til op til 80-90 % af din månedsløn oven i dine dagpenge. 

Det er derfor en god idé, at du sætter dig ind i, hvad de hver især tilbyder, inden du vælger ved opstart af virksomhed. Så er du sikker på, at du vælger den løsning, der passer netop til dit behov.

For at gøre det lettere at finde rundt i junglen af de mange forskellige A-kasser, har vi udvalgt dem, der egner sig bedst til dig som selvstændig.

Her er de 5 bedste A-kasser for selvstændige:

 A-kasse  Pris pr. måned  Fordele
 min A-kasse   490 kr.   
  • Gratis job- og karrierevejledning
  • Høj kundetilfredshed
  • Tilbyder lønsikring
 Det Faglige Hus   487 kr.  
  • Gratis job- og karrierevejledning
  • Tilbyder lønsikring
 Virksom   469 kr.  
  • Mulighed for fordelagtige forsikringer 
  • Tilbyder lønsikring
 FTF a  468 kr.  
  • Den billigste A-kasse
  • Gratis job- og karrierevejledning
  • Tilbyder lønsikring
 Frie  498 kr.  
  • Gratis job- og karrierevejledning
  • Rabat på forsikringer
  • Tilbyder lønsikring

Hvad er dagpengereglerne som selvstændig?

Du kan ikke bare melde dig ind i en A-kasse fra tid til anden, og så få udbetalt dagpenge med det samme. Der er nogle overordnede krav, du skal opfylde som arbejdsløs, før har ret til dagpenge gennem din A-kasse.

Her er kravene: 

  • Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst et år
  • Du skal opfylde et indkomstkrav inden for de seneste 3 år
  • Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet 
  • Du skal være aktivt jobsøgende 

Som selvstændig kan du leve op til kravene ud fra to muligheder: 

Mulighed 1

Du opfylder det samme indkomstkrav, som gælder for almindelige lønmodtagere. Her er det et krav, at du skal være fuldtidsforsikret gennem din A-kasse og have haft en indtjening på samlet set mindst 243.996 gennem de seneste 3 år.

Mulighed 2

Du opfylder særlige indkomstkrav alene med indtægt fra din selvstændige virksomhed. Det er relevant for dig, der ikke kan leve op til kravene under Mulighed 1. Her skal du have optjent mindst 243.996 kr. i din virksomhed gennem de seneste 5 år. 

Bonus info: Når du har en selvstændig virksomhed, bliver både din A-indkomst, B-indkomst og  din virksomheds overskud medregnet, når A-kassen skal vurdere, om du opfylder indkomstkravet for at få dagpenge.

Hvor meget får jeg i dagpenge som selvstændig?

Din dagpengesats som selvstændig afhænger som hovedregel af, hvor meget din virksomhed har optjent. 

Beregning sker ud fra, hvor meget du har optjent fra både lønarbejde og din selvstændige virksomhed inden for de seneste 24 måneder, før du blev ledig. Inden for den periode bliver de 12 måneder, hvor du har tjent flest penge, brugt som udgangspunkt til beregning af din dagpengesats. 

Ud fra de 12 måneder vil du få det udbetalt det i dagpenge, som svarer sig til 90% af gennemsnitslønnen. Der er dog et loft for, hvor meget du må få udbetalt i dagpengesats, som fastsættes én gang årligt. I 2021 er loftet for dagpengesats på 19.322 kr. om måneden. 

Læs mere: Sådan starter du virksomhed på dagpenge

Hvordan bliver jeg medlem af en A-kasse?

For at blive medlem af en A-kasse, skal du først undersøge, om A-kassen tager imod selvstændige som medlemmer. 

Når du har fundet den rette A-kasse for dig, skal du udfylde en online tilmeldingsformular på A-kassens hjemmeside. Herefter vil du modtage en bekræftelsesmail om, at du er blevet godkendt som medlem. 

Er du allerede medlem af en anden A-kasse, skal du bede om en overflyttelse hos den nye A-kasse. 

Her skal du udfylde en anden online tilmeldingsformular for netop det formål, som du også finder på A-kassens hjemmeside. Den nye A-kassen vil så sørge for, at du bliver opsagt i din gamle A-kasse. 

Når du skifter fra en A-kasse til en anden, mister du ikke dine optjente dagpenge. Det sørger din nye A-kasse for. 

Så snart dit medlemskab er blevet flyttet over til den nye A-kasse, modtager du en bekræftelsesmail. 

Tjek vores komplette guide ud, hvis du har brug for mere hjælp til opstart af virksomhed.

  • Lav en forretningsplan: Gratis forretningsplan skabelon og guide
  • Sådan får din webshop en stærk position online
  • Hobbyvirksomhed: Se krav og regler her